Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Rábaközi belvíz: napi bosszúságok

Az esőzés és a havazás miatt már országszerte közel százezer hektár földterületet borít belvíz. Cirákon néhány pincében a talajvíz jött fel, Cakóházán az árkok hiánya miatt a főutca burkolatát borítja csapadék.
A Rábaközben a falvak belterületeit nem fenyegeti ilyen veszély, de apró kellemetlenségeket okoz a víz nálunk is.

Vadosfa szerencséje

Vadosfa polgármestere, Szakács Lajos szerint faluja szerencsés helyzetben van, hiszen a térség egyik legmagasabb pontján fekszik. Ezenkívül is mindent megtesznek azért, hogy a községet ne fenyegesse belvíz.
– Tizenkét évvel ezelőtt Vadosfa egész területén rendbe tettük a csapadékelvezető rendszert, így most már csak az évenkénti karbantartás a feladatunk – tájékoztatott Szakács Lajos. – Az önkormányzat közhasznú dolgozói rendszeresen tisztítják az árkokat, de tapasztalatom szerint a helybeliek is partnerek ebben. Nem engedik, hogy ilyen gond előfordulhasson nálunk, még akkor sem, amikor szokatlanul sok a víz. Falunk fekvése kedvező, azt szokták mondani, ha nálunk belvíz van, a környékbeli községek régen elúsztak.

Ciráki kellemetlenségek

Cirákon ugyan a lakóházakat nem fenyegeti belvíz, de apróbb kellemetlenségeket okoz a helyieknek – tudtuk meg Kovács Ferenc polgármestertől. Szerinte inkább a talajvízzel vannak problémáik.
– Néhány pincében már jelentkezett a víz. Azoknál van nagyobb baj, akiknél a pincében van a kazánház, így a fűtésük kerülhet veszélybe – mondta a Kisalföldnek Kovács Ferenc. – A belvíz az utakat nem veszélyezteti, bár a Dénesfa felé eső területen félig vannak az árkok. Problémát okoz viszont több helyen is a faluban, hogy a víz, illetve a gáz vezetésekor gyakorlatilag eltűntek a csapadékelvezetők. Felvettük már a kapcsolatot a közútkezelővel és a vízüggyel is, hogy a tisztítást oldjuk meg közösen.

Cakóházán nincs, ami elvezesse a vizet

Cakóházán ha veszélyt nem is okoz az olvadó hó, de mindennapi bosszúságot mindenképpen. Annak idején ugyanis a gázosok, vizesek és telefonosok a falu egész területén betemették az árkokat, vagyis most nincs, ami elvezesse a vizet. Csepi Éva polgármester azt mondja: az út a közútkezelőhöz tartozik, nekik nincs pénzük a rendbetételére.
– Faluhosszat áll a víz az úttesten, az autók egymást fröcskölik be, de nincs mit tenni. Az utca egyik feléről csak gumicsizmában lehet átkelni a másik oldalra. Szintén a téllel kapcsolatos panaszunk, hogy mihozzánk a hótoló sem jött be, amikor kellett volna. Az egyik helyi vállalkozó sietett segítségünkre, ő tisztította meg a községet és tette járhatóvá az utakat – jegyezte meg a polgármester.

Gyórón is odafigyelnek az árkokra

Gyórón, noha okoz gondot az olvadó hó és az eső, a „harangokat nem kell félreverni, nem viszi a falut a víz" – vázolta a helyzetet érdeklődésünkre Ötvös László. A polgármester elmondta: az önkormányzat odafigyel a csapadékelvezető rendszerre, tisztítják az árkokat.
– Most a Kossuth Lajos utcában volt gond, ott, ahol 1963-ban is levonult az árvíz a Kis-Rába és a Répce kiöntése után. Ez a község lapos területe, tehát ott gyűlik össze az összes csapadék. Reméljük, hogy a közeljövőben nem lesz jelentős esőzés vagy havazás és magunk is megbirkózunk a gyórói belvízzel – tette hozzá Ötvös László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolás a zöldségfeldolgozó ellen

Az osztrák érdekeltségű cég évek óta tartozik összesen nyolcmillió forinttal rábaközi termelőknek. A gazdák összefogtak és felszámolást indítottak a cég ellen. A tulajdonos sem a gazdák, sem a Kisalföld számára „nem elérhető". Tovább olvasom