Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Rábaközi közterületek elnevezése

Horváth Vince utca Osliban, Patyi Sándor utca Soboron, Korona utca Mihályiban, Wathay tér Vágon.
Rákócziról és Kossuthról, Széchenyiről és Petőfiről szinte minden településen neveztek el közterületet. Horváth Vince utca viszont csak Osliban, Patyi Sándor utca pedig csupán Soboron van. A Kisalföld helyi, jellegzetes utcaneveket keresett a Rábaközben, így jutottunk el az Ordód utcába, a Kápolna térre és a Vargyas utcába is.

Mindenképpen dicséretes, ha egy-egy település elöljárói úgy döntenek, hogy egyes közterületüket helyben ismert, életével a helybeliek elismerését kiérdemlő személyről nevezik el. Vagy olyan nevet választanak, ami csak az adott városra, falura jellemző. Így lehet például, hogy Rábacsécsényben sétálhatunk a Sibrik Miklós vagy a Molnár János utcában. Sibrik Miklós II. Rákóczi Ferenc bizalmas embere volt, társa a bujdosásban, a fejedelemmel együtt temették el Kassán. A faluban birtokos Sibrik család tagja. Molnár János csécsényi születésű tudós tanár, teológus, igazgatott gimnáziumot és tankönyvet is írt. Többek között Révai Miklóst is mestereként tisztelte, ő a helyben működő civil egyesület névadója is.

Szilsárkányban a községben született Kiss Ferenc erdőmérnökről neveztek el utcát, aki az Alföld fásítását elindította és akit Móra Ferenc a „szegedi erdők atyjá"-nak nevezett. Vágon a Wathay Ferenc tér őrzi az 1568-ban a faluban született kisnemes, a török invázió elleni honvédő háború kimagasló katonájának emlékét, aki a magyar történelem és irodalom jeles alakja is volt.

A falubeli leventéket bújtatta a tanító

Dr. Menyes János Bősárkány első orvosa volt a múlt század elején. A közösségért dolgozott, ezért őrzi közterület a nevét. Patyi Sándor Sobor evangélikus tanítójaként dolgozott a II. világháború alatt. Szovjet katonák lőtték agyon, amikor a községháza padlásán bújtatta a falubeli leventéket és nem engedte, hogy elhurcolják őket. A hős pedagógusnak is „utcája" van falujában. Szintén pedagógus volt Horváth Vince, akinek Osliban őrzi utca a nevét. A háború évei alatt dolgozott a faluban a nagy tudású tanító, szerették, tisztelték a helybeliek.

Csornán a Kmety György utca az 1848–49-es szabadságharc helyi „győzőjének" állít emléket, ahogy Laky Demeterről, a szintén szabadságharcos premontrei szerzetesről is megemlékezett ily módon az
utókor.

A farádi utcák neve - a múlt rendszer öröksége

Szőgyényi Ernő, Szűcs Mihály, Fülöp József: a farádi utcák nevei, Tompos Béla helyi polgármester szerint a múlt rendszer „örökségei". Pk ugyanis a Tanácsköztársaság idején direktóriumi tagok voltak, a farádi események szereplői. A falu első embere szerint ideje lenne elgondolkodniuk a névváltoztatáson.

Gévay-Wolf Lajos Sopron vármegye alispánja volt 1920 és 1938 között, Rábapordányban született. Mint vármegyei tisztségviselő jelentős szerepe volt a falu úthálózatának korszerűsítésében, a villamosításban, az óvoda alapításában és a tanítólakás építésében. Nem érdemtelenül neveztek el utcát az Esterházy-uradalmak egykori intézőjének fiáról.

Vargyas Mihály Kapuváron, a Vargyas utcában lakik. Családja a névadó, ősei mind a város ezen részén éltek. Az egykori önkormányzati képviselő büszke nevére, eleire, és büszkén nyújtja kezét bemutatkozáskor is: „Vargyas Mihály vagyok a Vargyas utcából."

A Szent Korona a mihályi kastélyban

Nemcsak helyi „híres" emberekről neveztek el közterületeket a Rábaközben, hanem egyéb, találó megjelölések is akadnak a községekben. Szilban például a Város utca elnevezés a település egykori „rangjára", a mezővárosra utal. Babóton az Ordód utcanév az egykor ott található tóra emlékeztet. Az árpási Kápolna tér a 1700-as években épült szentélyről kapta nevét, Pásztoriban az Alsó és Felső utcák a község egykori „megosztottsága" miatt szerepelnek a jegyzékben.
Mihályi sétánk során találkozhatunk a Korona utca elnevezéssel. Régi történetet elevenít fel: a hagyomány szerint 1440 nyarán a kastélyban kapott szállást a menekülő Erzsébet királyné és kísérete, a koronát éjszakára egy odvas fában rejtették el.

Ugyanebben a faluban van a Rózsadomb utca. Magyarázata egyszerű: valamikor Újtelepnek nevezték, s miután beépítették a településrészt, akkor gondolkodtak el a községi elöljárók: magasabban fekszik, mint a falu többi része, illetve az új házak előtt rózsabokrok virítottak, s kitalálták mai nevét.

Osli a Hanyi utcájával is jelzi földrajzi, Hanság közeli elhelyezkedését. Markotabödöge egyedi közterülete a Közkapu utca. Csete Lajos, a falu történetét kutató nyugdíjas pedagógus mondta el a Kisalföldnek a név okát: annak idején ott sorompóval zárták le az utat a gazdák, hogy jó minőségű földjeikre illetéktelenek ne tehessék be lábukat. A „kapun" csak engedéllyel lehetett átjutni. Követendő dolog, hogy a falu az elnevezésben őrzi a régi szabályt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett diákok Csornán

Tanáraik javaslata alapján tizenhat általános és művészeti iskolás tanulót részesített elismerésben… Tovább olvasom