Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Rábakecöl: minden ötödik lakó munkanélküli

Rábakecölön a munkanélküliek aránya meghaladja a húsz százalékot, így nem éppen derűs a hangulata manapság Tuba Pál polgármesternek.

A megye „Nyírségéből" Viharsarok lehet

– Régóta hangoztatom, hogy mi a megye Nyírségében élünk, de ha így folytatódik, Viharsarok lesz a térségből – állítja Tuba Pál. – Még az is előfordulhat, hogy az ország vezetői által emlegetett mosolygós állampolgárok vicsorítani fognak. Ez érthető is, hisz a térségben az emberek jelentős része elveszíti a munkahelyét. Miközben nap mint nap hangzatos szlogeneket hallunk, a tények mást mutatnak. Kapuvár térségében üzemek sorát zárták be. Említhetem a húsgyárat, a vagongyárat, Beleden szinte minden munkahelyen leépítések történtek vagy megszüntették azokat. Nálunk, Rábakecölön is bezárták a hosszú évekig működő cipőüzemet. A külföldi befektetők közül jórészt azok jönnek hozzánk, akik kiszorultak a nyugati piacról. Aztán a gyors haszonszerzés után tovább is állnak, elhagyják az országot.

Sajnos Rábakecölön több mint ötven munkanélküli van, és ez az aktív dolgozói létszámnak már a húsz százalékát is meghaladja. Hangsúlyozom, hogy ezek az emberek nem munkakerülők, hanem munkanélküliek, ők dolgozni akarnak. Ennek érdekében beutazták Sárvárt, Kapu várt, Csornát, az egész térséget. De először minden munkahelyről a vidékiek szorulnak ki. Nem a hozzáértést, a rátermettséget nézik a munkaadók, hanem azt, hogy ne kelljen senkit utaztatni. – Tuba Pál úgy vélte: gond, hogy a befektetők oda igyekeznek, ahol már kevés a munkaerő. Szerinte Győrben és térségében még versenyeznek is a letelepedésért, miközben ők kész üzemet tudnának átadni. Ráadásul az adók is alacsonyabbak, mint a városokban.

Már a közműdíjakat sem tudják fizetni a helyiek

Tuba Pál polgármester
– Tovább növekedhet a munkanélküliség a többcélú kistérségi társulásnak nevezett szemfényvesztés miatt, ha például iskolákat, óvodákat kell bezárni – vélekedett a polgármester. – Tehát a munkanélküliség eléri a humán szférát, hisz nem lesz szükség intézményekre. A falu nem attól falu, hogy a szélső házhoz kihelyezik a település nevét jelző táblát, hanem többek között azért, mert ott intézmények működnek, szolgáltatásokat végeznek és az emberek számára biztosított a megélhetés. Ma viszont azzal a szomorú ténnyel kell szembesülni, hogy a munka nélkül maradt falubeliek a közműdíjakat sem tudják fizetni. Ezek után megkérdezem: azok, akik önhibájukon kívül képtelenek a fizetésre, mit tegyenek?

Az egy dolog, hogy az önkormányzat segélyekkel próbálja őket támogatni vagy az iskolások ingyen kapják a tankönyvet. De ez nem mehet a végtelenségig. A mezőgazdaságot már rég halálra ítélték, Rábakecölön hihetetlen mértékben csökkent az állatállományt. Korábban négyezer sertést adtak el évente a háztájiból, most jó, ha ötszázat értékesítenek. Minimálisra csökkent a tehénállomány, az uborkatermelés szinte teljesen megszűnt a faluban. Mindezek ismeretében talán nem túlzó az az óhajunk, hogy szeretnénk, ha befektető jönne hozzánk. De annak is örülnénk, ha Kapuváron vagy Csornán létesülnének új munkahelyek.

„ Még a jó Isten is arra figyelmeztetett, rossz helyen lakunk..."

Tuba Pál emlékeztetett arra is, hogy kilencvenes évek elejétől teljes infrastruktúrával rendelkezik a falu. Így ez sem lehet akadálya a befektetésnek. Az viszont meggyőződése, hogy a megoldás kulcsa nem helyben van.

– Annak rossz üzenete lenne, ha az országban a területi kiegyenlítést úgy hajtanák végre, hogy a fejlettebb térségeket a hátrányos helyzetben lévők szintjére süllyesztenék – jegyezte meg a település vezetője. – Például a falufejlesztésre benyújtott SAPARD-pályázatunkra előbb érkezett egy befogadó nyilatkozat, később meg az elutasítás, amit forráshiánnyal indokoltak. Ha jól tudom, itt a Dél-Rábaközben mindegyik település így járt. Amit eddig nyertünk, azt a megyei területfejlesztési tanács szolid keretéből kaptuk. Komolyan mondom, már néha úgy érezzük, hogy minket a jó Isten is arra figyelmeztetett a májusi földrengéssel, hogy rossz helyen lakunk...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi emlékek menekülés előtt

Szalay Antal, aki jelenleg a németor- szági Pforzheimben él, 1956 novembe- rében hagyta el hazáját.… Tovább olvasom