Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Rábacsécsényben a jövő miatt ápolják a múltat

Az intézmény egykori tanárai és diákjai találkoztak szombaton a rábacsécsényi általános iskolában. A meghívást mintegy kétszázan fogadták el, hogy együtt emlékezzenek a hajdanvolt diákévekre.
Hegedűs Oszkár
A Molnár János Egyesület Rábacsécsényért, az általános iskola és az önkormányzat azzal a céllal szervezte meg a rábacsécsényi iskolatalálkozót, hogy egykori diákok és nevelők együtt idézzék fel az emlékeket. Ugyanakkor az iskola jelenlegi nehéz helyzetével is szerették volna megismertetni a vendégeket. Az invitálást végül mintegy kétszázan fogadták el, és szinte valamennyi korosztály képviselve volt. Kovács Teodóra igazgató szerint az iskola jövőjének szempontjából is fontos, hogy ápolják a múlt emlékeit.

– Azt, amit az őseink nehéz munkával felépítettek és megteremtettek, nekünk, örökösöknek is kötelességünk megőrizni. Nehéz idők járnak most a falusi iskolákra, hiszen csökken a gyereklétszám, ezért is szükséges, hogy összefogjuk községünket, illetve még azt a három települést – Mérges, Kisbabot, Rábaszentmihály –, ahonnan hozzánk járnak a gyerekek.

Kovács Teodóra köszöntőjében tájékoztatta a megjelent „öregdiákokat" az iskola jelenlegi tárgyi és személyi feltételeiről, melyek semmiben sem rosszabbak, mint bármely másik tanodában. Az igazgató szólt arról is, hogy a kisiskola előnyeihez tartozik, hogy sokkal több odafigyeléssel tudnak a gyerekekkel foglalkozni, több idejük van egy-egy tanulóra. Ezt a rábacsécsényi diákok különböző szintű versenyeken elért eredményei is bizonyítják.

Az intézmény udvarán felállított hatalmas sátor alatt régen látott ismerősök köszöntötték egymást. Hegedűs Oszkár 34 éven át oktatott a rábacsécsényi katedrán, dolgozott igazgatóhelyettesként is.
– Következetesség és igazságosság, ezekhez az értékekhez mindig ragaszkodtam – emlékezett. – Szerencsére kapcsolatom az egykori diákokkal nagyon is eleven, igyekszem részt venni a rendezvényeken és az osztálytalálkozókon.

Nagy Gézáné és Bán Jenőné is örömmel fogadta el a meghívást a találkozóra, bánatuk csak az volt, hogy korosztályukból nagyon kevesen érkeztek meg.

– Hat lány járt az osztályba, a fiúk valamivel többen voltak. Arra emlékszem, hogy mindig megdobáltak hógolyóval, ha mentünk hazafelé. Sajnos, már nagyon sokan elmentek közülünk – idézte fel az évtizedes eseményeket Bán Jenőné.

– Mi Fud-pusztán laktunk, ami öt kilométerre volt a falutól, ezt tettük meg mindennap, akármilyen idő is volt – nézett vissza a múltba Nagy Gézáné. – Mikor először édesanyám itt hagyott hatévesen, sírva kísértem vissza a sarokig, de nem volt más választásunk.
Kovács Miklósné 1952-ben kezdte a tanítást a faluban, nemrégen vehette át aranydiplomáját.

– Nagyon jó közösség volt Rábacsécsényben és most sem csalódtam bennük. Könnyes szemmel köszöntöttük egymást, hiszen van olyan diákom vagy kollégám, akivel harminc-negyven éve nem találkoztunk – mondta örömmel az aranydiplomás pedagógus.

A rábacsécsényi iskolatalálkozón megemlékeztek azokról a diákokról, tanárokról is, akik már nem érhették meg a szép ünnepet. A szervezők vacsorával is vendégül látták a meghívottakat, a rendezvényen helyi és környékbeli amatőr művészek léptek fel, a találkozó táncmulatsággal zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézményenként egy nagyobb munka

A kapuvári önkormányzat az elmúlt négy esztendőben folyamatosan négymillióról tízmillió forintra… Tovább olvasom