Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Rábacsécsény: iskolabezárás csak legvégső esetben

Rábacsécsény önkormányzata még nem tart ott, hogy az iskola bezárásáról kellene döntenie. Sőt, a polgármester reméli, sohasem lesznek ilyen kényszerhelyzetben, bár a kilátások nem éppen kedvezőek.
Kovács József polgármester Kovács József: „A katasztrófa éve az idei.
Kovács József, a hatszázhúsz lelkes Rábacsécsény polgármestere a harmadik választási ciklusban tölti be a posztot. Munkálkodása idején gazdagodott a falu, ezt számos tény bizonyítja. Például elkezdődött és ez év tavaszán befejeződött a szennyvízberuházás, s ma már minden alapközművel rendelkezik a község. Az intézményeket gázzal fűtik.

Tavaly több utat korszerűsítettek, a sporttelepen önerőből, a lakosság támogatásával új öltözőt építettek, ugyanott elkészült a világítás is. Felújították a kultúrházat és az ifjúsági klubot, befejeződött a közvilágítás korszerűsítése, a templom és a köztéri szobrok díszkivilágításával. Mindezek alapján akár elégedettek is lehetnének az önkormányzat vezetői, ám ez mégsem így van.

– Községünk számára 2003 a katasztrófa éve lett, helyzetünk még a Bokros-csomag idején sem volt ennyire kilátástalan. A kormány falupolitikája következtében csődközeli helyzetbe kerültek azok a kistelepülések, amelyek intézményeket tartanak fenn – jelentette ki Kovács József.

Mint annak idején beszámoltunk róla, 2001-ben a rábaszentmihályi és kisbaboti szülők úgy döntöttek, hogy gyermekeiket nem a körjegyzőség központjának iskolájába, hanem Enesére járatják. Így ezek a társközségek ma már nem vesznek részt a rábacsécsényi iskola fenntartásában. Ez a teher teljes egészében a helyi önkormányzatra hárul, felemésztve a teljes bevételüket.

Normatíva-visszafizetés kamatostul

– Az önkormányzatokra áthárított közalkalmazotti béremelés a költségvetésünkben tízmilliós hiányt eredményezett – fűzte hozzá a falu vezetője. – Az iskola fenntartásához például a normatíván felül több mint ötvenszázalékos saját erő szükséges. Súlyosbította a helyzetünket az idei évre áthúzódó szennyvízberuházás, amely szintén jelentős teher számunkra. Csakúgy, mint a tőlünk elvitt iskolások után részünkre átutalt állami normatívának a banki alapkamat kétszeresével történő visszafizetése. Pedig erről a pénzről időben lemondtunk. Ráadásul elutasították a „bérhikis" pályázatunkat. Szerencsére viszont 3,2 millió forintot nyertünk az „önhiki"-alapból.

Mindent mérlegeltek

Az elmondottak után úgy tűnik, talán nem is alaptalanul keltek szárnyra a rábacsécsényi iskola bezárásáról szóló hírek. A polgármester azonban cáfolja, hogy mostanság ilyen lépést szándékoznának tenni.
– A képviselő-testület minden, a költségvetést javító lehetőséget mérlegelt, de a körzet vélhetően legjobb adottságokkal rendelkező iskolájának feladásához csak végső esetben nyúlhatunk – magyarázta. – Itt még nem tartunk, remélem, nem is fogunk.

„ A falu és a körzet jövője szempontjából alapvető kérdés az oktatási intézmények megtartása. Ma az iskolát veszítjük el, holnap a postát, holnapután a balatoni lángoslobbi fondorlatos munkálkodása nyomán a Rábát. Azután tényleg kitehetjük a falutábla alá a »Megszűnt« feliratot. Mint ahogy megtörtént ez a község állattenyésztésével."
– Meggyőződésem, hogy a kisközösségek megóvása, érdekeik elismerése alapvető feladat mindenki számára, még akkor is, ha pénzügyi áldozatokkal jár. Nem hiszem, hogy az uniós csatlakozással kapcsolatos nehézségek miatt elsősorban nekünk kell áldozatot hozni – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizsgálat még tart, a csornai főnököt menesztették

Jelenleg is tart a banki belső vizsgálat Nagy Éva ügyében. A pénzintézet kommunikációs igazgatósága… Tovább olvasom