Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Rábacsanakiak üres zsebbel

A rábacsanaki paradicsomtermelők futnak a pénzük után. Az Arvit rt. ugyanis még nem fizetett a beszállított termény után.
A rábacsanakiak már hét éve foglalkoznak paradicsomtermeléssel. Volt már rossz és jobb évük is, az idei a sikeres esztendők közé tartozott. Legalábbis a termés szempontjából. A pénzük azonban egyelőre „úszik", mivel a felvásárló Arvit rt. eddig nem volt hajlandó kifizetni a leadott paradicsom árát: hat és fél millió forintot. Az ígérgetésekből viszont nincs hiány.

A hatvan nap már rég letelt

A rábacsanaki Agrár Kft. idén négy hektáron ültetett paradicsomot, melynek művelését magánszemélyeknek adta ki. Az aszályos időjárás ellenére jó termésük lett – nyolcszáz mázsa hektáronként –, mivel öntözni tudták földjeiket. A paradicsomot a szerződésben foglaltak szerint le is adták az Arvitnak. Az első szállítás augusztus 3-án volt, utána tíznaponként vitték Győrbe a paradicsomot. A kft. és a felvásárló cég közötti megállapodásban hatvannapos fizetési határidőt kötöttek ki, ez pedig már régen letelt. Pénz viszont nem érkezett a rábacsanaki társaság számlájára. Kővágó György ügyvezető szerint a tagok már elveszítették türelmüket.
– Nyakunkon vannak az őszi munkák, és nagyon hiányzik az a pénz, amivel az Arvit tartozik – mondta az Agrár Kft. igazgatója. – Sőt, már az emberek is türelmetlenek, ők viszont tőlünk kérik számon a késedelmes kifizetést. A termelőkkel úgy egyeztünk meg annak idején, hogy a kft. megelőlegezi a földterület elmunkálását, a növényvédelmi és az öntözési költségeket is. Ezeket a kiadásokat majd a paradicsom árából vonjuk, illetve vonnánk le, ha megkapnánk a pénzt.
Kővágó György azt is elmondta, hogy az Arvittal mindkét fél számára kedvező szerződést kötöttek, hisz a vetőmagot, illetve a palántát a felvásárló finanszírozta.
– Tudomásul vettük a hatvannapos határidőt is, noha szokatlannak tartottuk ezt a kikötést. De nem is lett volna semmi gond, ha betartják a két hónapot. A cég viszont nem teljesítette a kötelességét. Folyamatosan érdeklődtünk a vállalatnál, de az ígéreteken túl semmit nem kaptunk. Az indulatok egyre nőnek a faluban, ami érthető is ezek után, hiszen több millió forintról van szó – ismertette a kialakult helyzetet Kővágó György.
Németh Miklós az egyik legnagyobb paradicsomterületet vállalta Rábacsanakon, így az ő kára a legtekintélyesebb.

Nem ezt érdemelné az egyszerű termelő

– Az ügy azért is kellemetlen, mert mi, termelők tartozunk az Agrár Kft.-nek az elmunkálás költségeivel. Addig viszont, amíg az Arvit nem fizet, mi sem tudjuk rendezni adósságunkat – mondta Németh Miklós. – Szégyellheti magát az rt. vezetése, mert ilyent nem szabadna csinálni az egyszerű termelővel. Az ő részükről nyilván nem nagy összeg ez a hat és fél millió forint, nekünk viszont nagyon hiányzik és szükségünk lenne rá, hogy továbbléphessünk.

A hűtőház vezére nem nyilatkozik

Megkeresésünkre Tóth Balázs, az Arvit rt. vezérigazgatója megerősítette ugyan, hogy van késlekedésük a fizetésben, ám üzleti dolgokról nem kívánt nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvendégelt faluvezetők

A kónyi Kisalföldi ÁFÉSZ tizenegy községben van jelen. 1990 óta hagyomány már a szövetkezetnél, hogy… Tovább olvasom