Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Rába: akciócsoport indul

Jövő héten Szentgotthárdon alakul meg a magyar–osztrák „Rába-akciócsoport”. A magyar fél szerint szomszédaink a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a bizottságban.

Jövő héten szerdán Szentgotthárdon tartja alakuló ülését a Rába-szennyezés megszüntetéséért létrehozott magyar–osztrák akciócsoport. Őri István, a szaktárca kabinetfőnöke gyors eredményre számít. A csoportban a térségben élőket Nemes László, a Rába Szövetség elnöke képviseli.

– Örömteli, hogy a két érintett osztrák tartomány, Stájerország és Burgenland is képviselteti magát a csoportban. Eddig ugyanis őket nem „tudtuk megfogni", mindig a szövetségi kormánnyal tárgyaltunk – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Őri István. – A környezetvédelmi minisztériumból három szakértőt jelöltek, a gazdasági és munkaügyi minisztériumból pedig egyet. A névsor jelzi, hogy komolyan veszik a problémát. Az akciócsoport osztrák társelnöke például Josef Pröll miniszter úr kabinetfőnöke. A 2000–2003 közötti állapotokat kell visszaállítani. Bőrgyárak ugyanis akkor is voltak, a Rába viszont kevésbé volt szennyezett és nem habzott. A lényeg, hogy az akciócsoport nem vízminőséget ellenőriz, nem tízéves nemzetközi jogi vitába akar keveredni, hanem konkrét műszaki tervekkel, engedélyezésekkel a megoldást keresi. A magyar félnek legalábbis ez a célja. Az én optimista felfogásom szerint az osztrákok bejelentik szerdán, hogy miket kívánnak tenni és akkor megoldódik a probléma. Persze ha nem is lesz ennyire egyszerű, remélem, hogy két-három ülés után rendeződik a helyzet. Az osztrákok már sokszor ígértek ez ügyben, mértek, kameráztak, tanulmányokat készítettek, most mi már ezt az utat nem szeretnénk járni – jelentette ki Őri István.

Nemes László, a Rába Szövetség elnöke, sobori polgármester azt mondja: szervezetüknek komoly elismerést jelent, hogy részt vehetnek a csoport munkájában.

– Én a gyors és végleges megoldáskeresést képviselem. Bízom benne, hogy a szeptemberi határidőnél sokkal előbb születik olyan megoldás, amelyet el tudunk fogadni és amely megnyugtató – jegyezte meg.

Mint hozzátette: a Rába Szövetség az „akciócsoportos munka mellett más utakon is igyekszik nyomást gyakorolni az osztrákokra". A térségben élőktől eddig is nagy támogatást kaptak, taglétszámuk is bővült és ezek után is várják a javaslatokat, véleményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratás előtt: nincs pánik

A Pannonmill Zrt. vezérigazgatója szerint idén hat megyében, huszonhárom telephelyen vásárolnak fel búzát. A szakember úgy vélte: a szárazság miatt importálni kényszerülő országoknak nagyobb szerepük lehet a magyar árak alakításában, mint a belföldi keresletnek. Tovább olvasom