Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Pünkösdi mártírjaikra emlékeztek a kapuváriak

A Lenin-fiúk által kivégzett mártírokra emlékeztek a kapuváriak.
Szamuely Tibor és különítményesei 1919. június 8-án felakasztottak hat kapuvári férfit, Rest József kórházgondnokot, Schemmel Károly nagytőzsdést, Szalay Gyula kávéház-tulajdonost, Steiger Pál malmost, Pintér Pál járásvezető csendőr őrmestert és Mesterházy Zsigmond postamestert.


Megemlékező beszédet Hámori György polgármester mondott
Megemlékező beszédet Hámori György polgármester mondott
A kapuvári önkormányzat és egyházközség képviselőtestülete a vasárnapi szentmise után a kivégzés helyszínén két éve állított emlékoszlopnál emlékezett a mártír kapuváriakra.


Az eseményen közel százan vettek részt
Az eseményen közel százan vettek részt


Ünnepi beszédet Hámori György a város polgármestere mondott, majd képviselőtársaival koszorút helyeztt el a hősök oszlopánál. A kilencvenkét évvel történtekről két éve, az emlékmű avatásán számolt be részletesen a kisalfold.hu, ezt itt olvashatják.  

Olvasóink írták

 • 13. janika 2011. június 16. 09:15
  „Úgy látom a királyok,hercegek grófok és a ma élő leszármazottaik a naplopók rinyálnak a legjobban!”
 • 12. Star-Spangled 2011. június 15. 21:27
  „pancser,ez igy mukodott ! A napszamos,a cseled volt az a reteg amit felrelehetett vezetni! Ok magyar szerencsetlenek
  voltak! Nekik igertek kanoant a Nilus-menti fiuk!!!!! Kun Bela,Szamuely Tibor,Bajcsy Zsilinsky Endra! Ezek viszont
  nem voltak MAGYAROK!!!!Ok nagyon ertettek az ilyen szemet dolgokhoz! Volt kitol tanulni! Lenin elvtars!!!!
  Csak egy apro Lenini diverzio,az Aurora agyuja soha nem lott!!!!!!!!!! Ilyenkor gondolkodik az ember azon,hogy mennyi
  hazugsagot nyomtak belenk tortenelembol!!!!!Egy apro privi kerdes,pancser te is Lenini fiu vagy????? Ugy hangzol!!!!!!!”
 • 11. árnyék 2011. június 14. 20:19
  „10. andor47
  Nem az én dolgom az igazságtétel!XD”
 • 10. andor47 2011. június 14. 14:48
  „Jajj bocsánat "árnyék", hogy ki mertük mondani a te külön engedélyed nélkül a kiválasztottak nevét. Jajj, könyörgöm, ne ölj meg!”
 • 9. pancser 2011. június 14. 09:52
  „moderálva> A Témához: még ismertem néhány volt vöröskatonát személyesen, egyikük sem volt zsidó, hanem egykori cseléd, napszámos.
  7-nek: Olvass kapuvár korabeli történetéről.”
 • 8. árnyék 2011. június 14. 09:42
  „De kemény legények vagytok így névtelenül, hogy megint zsidóztok! De csak ti hisztik ám, hogy névtelenség mögé bújva ezt következmények nélkül megtehetitek!”
 • 7. Star-Spangled 2011. június 14. 00:54
  „#6,Ne dobd el magad!!!!!!! Meg a fejedre esel!!!!!! Honnan jott a VOROS otlet???// Tavaris Lenintol!!!! Ki volt O?
  Igen az!!!!!!!!!! #5 andorkam fejen talalta a szoget!!!!!Amigo pancser,ez nem antiszemitizmus,ez a valosag es tortenelem!!!! Igen,ok nem voltak magyarok!!!!! Rakosi sem,Kadar sem,Losonczi sem! Folytasuk??????
  #2Ovinkor,latom szereted az "ellenforradalom" szot hasznalni! Nem,kommunista terror!!!!!!
  1956 forradalom volt, a javabol! Ez itt a problema ,ma Kapuvaron a platanokra van eleg "jelentkezo"!!!!!”
 • 6. pancser 2011. június 13. 16:58
  „5! "andor47"! Az agyam eldobom ....... a frontról hazuatérő katonák egy része bandákba verődött és fosztogatott. Belőlük került ki a terror osztagok állmánya, az áldozatok között volt zsidó, talán kettő is a dolog félremagyarázására semmi szükség, minthogy az áldozatok vallása sem számít. A tény a vörös terroristák, zsidók és nem zsidók gyilkolták a népet zsidó, vagy nem, egyrement. Ennyit a tényekről.... <moderálva...>”
 • 5. andor47 2011. június 13. 15:47
  „NEM, sem a Lenin fiúk, sem Szamuelly nem voltak magyarok, Zsidók voltak. Itt kívánom megjegyezni, hogy akkor még ezt az adatot beírták a személyi okmányokba is, nem a "mindenki az aminek vallja magát" elv érvényesült, különösen nem ismerték el az "annak vallom magam, ami éppen előnyösebb" elvet.”
 • 4. pancser 2011. június 13. 12:00
  „Ovinkor! 1959-ből nem lehet tárgyilagos cikket hozni, a terrorlegények igazolni próbálták szörnyű tettüket. Szamuely hírhedt alakját az osztrákok sem akarták befogadni, inkább agyonlőtték a csendőrök. Azt is hozzá kell tenni, a Lenin fiúk magyarok voltak, aki úgy érezték, gyűlöletüket gyilkosságra válthatják, jobb módú honfitársaikkal szemben, akiknek vagyonát a lenini szellemben aztán elrekvirálták. Az alja támadt fel 19-ben a söpredék és terrorizálta a meglepett polgárokat. Ehhez kellett egy ideológia a leninizmus. a fehérterror sem volt helyes, de csak reakció volt azokra a szörnyűségekre melyet a söpredék elkövetett. A 19-es söpredék folyamatossága a nilyasok, az 56-os lincselők és azok akik még nem olyan régen ......ruhába öltöztek. Sajnos történelmi tapasztalat, hogy minden kornak, ha az államhatalom a jogállam meggyengül, meg vannak a terrorlegényei. Csak a demokrácia lehet a biztosíték arra, hogy a rend fennmarad és nem gyilkolhatnak a terrorlegények, vörös, zöld, barna vagy bármilyen színben.”
 • 3. andor47 2011. június 12. 19:08
  „Ovikor, hogy te milyen megértő vagy! Remélem akkor is ilyen megértő vagy amikor a te félékkel szemben lépnek fel "abban az időben szokásos" módon.”
 • 2. Ovinkor 2011. június 12. 16:27
  „Soproni Szemle 1959. XIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM / Koncsek László: A bécsi és soproni ellenforradalom kapcsolatai
  1919-ben:

  "Kapuváron is hatott a bécsi magyar ellenforradalmi komité szervezkedése. Ide is eljutottak a rémhírek, a komité ügynökei és itt is megmozdult a reakció. Különösen a nagycenki ellenforradalmi készülődések túlzott hírei hatottak Kapuváron az ellenforradalmi körökben. A község reakciós elemei, Pintér Pál csendőrőrmester, Steiger Pál malomtulajdonos, Mesterházi Zsigmond postamester, Rest József, Schemmel Károly és Szalay Béla vezetésével elhatározták, hogy ők is kirobbantják az ellenforradalmat, s csatlakoznak a nagycenkiek ,,fehér frontjához". A csornaiakat megelőzve, már június 5-re virradó éjjel végrehajtották tervüket: megtámadták, lefegyverezték és őrizetbe vették a kapuvári vörös őrség katonáit, házaikból összeszedték a direktórium tagjait. Június 5-én reggel neki készülődtek, hogy kivonuljanak a nagycenki frontra. Egy-két vállalkozó szellemű ellenforradalmár befogott a szekérbe s többedmagával el is indult, de javarésze először követeket küldött ki - óvatosságból -, hogy körülnézzenek Nagycenken. Mire a követek visszatértek, a kapuvári ellenforradalmat a vörös csapatok már leverték, a követek pedig a kópházi vereséget adhatták csak hírül. A csornai ellenforradalom felszámolása után Csornáról győri vörös katonák érkeztek Kapuvára, majd Szamuely Tibor is megjött különítményével. Rövid idő alatt rendet teremtettek a községben. A vezetőket letartóztatták és a forradalmi törvényszék elé állították őket. Az ellenforradalom hat vezetőjét halálra ítélte a forradalmi törvényszék."

  Egy határait a román és csehszlovák hadsereggel szemben védő országban fegyveres lázadásért nem nagyon járhatott más a kor viszonyai között.”
 • 1. andor47 2011. június 12. 14:35
  „Az "Mszp" már akkor megmutatta az igazi arcát, de van aki még mindig nem ismerte ki őket eléggé. Mielőtt bárki moderáltatni akrná, közlöm, hogy a tanácsköztársaság "kikiáltásakor" hatalomra jutott párt hivatalos neve Magyarországi Szocialista Párt volt, és ez a párt az Mszp hivatalos jogelődje. (visszafelé számítva a jogelődök: Mszp-Mszmp-Mkp-Békepárt-Magyarországi Szocialisa Munkáspárt-Magyarországi Szocialista Párt.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna történelmi napjára emlékeztek

A város „nagy napjára", 1849. június 13-ra emlékeztek tegnap a csornaiak. Ekkor vívta a… Tovább olvasom