Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Psztől összevont osztályokban az alsósok

A kényszer nagy úr. Mostanában szembesülnek ezzel Magyarkereszt- úron is, ahol a tervek szerint szeptembertől az iskola alsó tago- zatában összevont osztályokban tanulhatnak a gyerekek.
Az egyre öregedő és fogyatkozó lélekszámú Magyarkeresztúr az idén negyvenhatmillió forintból gazdálkodhat. Amint Németh Erzsébet polgármester fogalmazott, hiánnyal nem számolnak, úgy tűnik, sikerül megőrizni pénzügyi egyensúlyukat. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az iskola fenntartása negyvenkétmillió forintjába kerül a három községnek, Bogyoszlónak, Magyarkeresztúrnak és Potyondnak.

– Jóformán semmire sem jut pénz, s arra kényszerülünk, hogy szeptembertől az alsó tagozatban összevonjuk az osztályokat, mivel a tanulólétszám évfolyamonként öt-nyolc gyerek körül van – fűzte hozzá Németh Erzsébet.

A falu vezetője szerint a gondok közepette némi örömöt jelent, hogy sikeresnek látszik az a törekvése, miszerint a falut igazi közösséggé alakítsa. Különösen a vöröskeresztes alapszervezet aktivizálta magát különböző egészségvédelmi programok szervezésével.
Magyarkeresztúr is a csatornázatlan települések közé tartozik és 2008 előtt nem is nagyon változik ez a helyzet. A pénzhiány miatt a tervezést sem tudják elkezdeni, noha a lakosság hatvanegy százaléka egy korábbi felmérés alapján igényelte a szennyvízberuházást.

– Legnagyobb sajnálatunkra ma már csak ötszázhárman vagyunk. Amikor 2002-ben polgármester lettem, 519 lakója volt a falunak – mondta Németh Erzsébet. – Az viszont boldogsággal tölt el mindannyiunkat, hogy várhatóan idén hat baba is születik, szemben a korábbi esztendőkkel, amikor legfeljebb egy újszülött volt Magyarkeresztúron.

A polgármester megjegyezte, hogy a mezőgazdaságban tapasztalható bizonytalanság a településükön is érezteti hatását.
A sertéstartók lassan felszámolják az állományt, szarvasmarhát is csak egy gazda tart. Az emberek egyelőre nem tudják, mihez kezdjenek.
Magyarkeresztúron mindig május elsején tartották a falunapot és nem lesz ez másként idén sem. A különbség annyi, hogy ezúttal – tekintettel az EU-csatlakozásra – minden eddiginél színvonalasabb rendezvényt terveznek.

Németh Erzsébet a feladatokról elmondta, hogy tavaly pályázati pénz segítségével felújították a Hunyadi utcát és kijavították az Eötvös utca burkolatát. Készül a falu rendezési terve, folyamatban van az iskola felújításának harmadik üteme. A Kossuth utcában kivágták az elöregedett szilvafák egy részét, helyettük selyemakácot telepítenek. Az pedig jobbára csak az óhajok szintjén fogalmazódik meg, hogy a kultúrházra is ráférne a felújítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utazó bűnözők okozzák a legtöbb gondot

A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt évben csökkent az ismertté vált… Tovább olvasom