Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Provertha: kivonulás helyett létszámbővítés

A megpályázott támogatások elmaradása miatt átütemezték és bizonyos részeiben megváltoztatták a Provertha kapuvári üzemének fejlesztéseit. A rossz hírek ellenére júniusban mégis várható a létszám bővítése. Ennek érdekében a kapuváriak már Sárváron tanulják az új eljárásokat.
A múlt év novemberében megnyitott kapuvári Proverthánál nem az elképzelések szerint alakult a gyártás és ezzel együtt az itt dolgozók létszámbővítése. A tavalyi tervekben még az induló, nyolcvannégyes létszám a tavalyi év végéig százra növelése, valamint a Braun cégnek végzett bérmunka nagy részének Kapuvárra telepítése szerepelt. Ám ez utóbbi munka maradt Sárváron és a létszámemelés is várat magára.

Az okokról Szalay Antal tulajdonos beszélt a Kisalföldnek. Elmondta: tavaly a kapuvári beruházás kapcsán két pályázatot is benyújtottak az illetékes hivatalokhoz, valamivel több mint egymilliárdot kértek az épületre, gépekre és munkahelyteremtésre, közel hatszázmilliót pedig a SMART-pályázat keretében gépek beszerzésére. Sajnos ezekből a pályázatokból nem lett semmi. Az illetékesek szerint forráshiány és egyéb, a tulajdonos által nehezen érthető okok miatt.

„Ezek után gondolkodtam azon is, hogy kivonom a termelést az országból, pedig az elmúlt évben az exportunkat majdnem a duplájára, több mint másfél milliárdra növeltük. A cég alkalmazotti létszáma pedig kétszáznyolccal nőtt."

Szalay Antal tulajdonos

A tulajdonos megjegyezte még, hogy a Kapuvárra tervezett Braun-munkák miatt építtették az üzemet a jelenlegi méretre, a most folyó termelés elfért volna egy alacsonyabb csarnokban is.

A Provertha a rossz tapasztalatok nyomán mégsem hagyott fel a kapuvári gyáregység kapacitásának növelésével. Új terveket dolgozott ki. Így a kábelkonfekció-gyártás jövőbeni telepítését. A célra modern technológiát és gépeket vásárolt, melyek már a sárvári üzemben vannak és itt tart a dolgozók egy részének betanítása is. Gerencsér Jenő üzemvezető elmondta: az új gépek legkésőbb június végén Kapuvárra kerülnek, addig Sárváron négy dolgozó, a csoportvezető és az üzemvezető betanítását végzik el.

Ők fogják a helyieket oktatni. Gerencsér Jenő kiemelte, a telepítendő technológiához természetesen új dolgozókat is felvesznek, a kapuvári létszámot így százötvenre növelve. Terveik szerint Beledbe telepítenék egy új típusú csatlakozó gyártását, ennél fogva bizonyos munkákat Kapuvárra vinnének, így még további tizennégy embernek adnának ott munkát. Jövőbeni elképzeléseikben a beledi üzem bővítése is felmerült, ennek tervezése napjainkban folyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútoralkatrészeket loptak az üzemből

Üzemi szarkák buktak le egy szanyi kft.-nél, miután bűntársuk teherautóján különböző, értékes… Tovább olvasom