Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Próbaüzemben az új rábatamási szennyvízrendszer

Befejezte a szennyvízhálózat kiépítését Rábatamási. A község idén játszóteret és fűtéskorszerűsítést tervez. Az új önkormányzati hivatalt logikus lépésnek tartja a polgármester.

Az utóbbi évek legnagyobb és leglátványosabb beruházásának próbaüzeme zajlik Rábatamásiban. Ahogy Spiteller László polgármester fogalmazott, „a nagy felfordulást az év elejére a 450 milliós szennyvízberuházás kipróbálása követi, egyelőre jó eredményekkel".
Ezen túl az önkormányzati hivatal januári indulása és a helyi iskola állami kézbe vétele is újdonság a község életében.

– A rábatamási székhelyű közös önkormányzati hivatalról még az elmúlt év decemberében döntöttek a képviselő-testületek Jobaházán és Magyarkeresztúron – kezdte Spiteller László. A közigazgatási rendszer átalakításának részleteiről egyelőre nem tudott többet mondani, mint azt, hogy a három település községházáin egyelőre változatlan a munka. Hozzátette, addig azonban a helyi, immár nyugdíjas jegyző segít az átmenet nehézségeiben. Spiteller László kiemelte, mindkét csatlakozott településen marad ügyintézés. Ennek megkönnyítésére számítógépes hálózatot építenek az együttműködő községek hivatalai közt.

– Az idei pénzügyi helyzet még nagyon képlékeny, kevés az információnk, ám a tavalyiról elmondható, takarékossági intézkedéseink megtették a hatásukat, hiány nélkül zártuk 2012-t – jegyezte meg Spiteller László. A költségvetésüket erősen terhelő iskola állami kézbe került, ám annyit a helyi vezető hozzátett: Rábatamási magáénak érzi az intézményt. Lehetőségeikhez mérten továbbra is mindenben segítik.

Spiteller László: ˝Nem egyformán voltak türelmesek a helyiek a beruházás során. Ám úgy vélem, megérte a fáradozás.˝
Spiteller László: ˝Nem egyformán voltak türelmesek a helyiek a beruházás során. Ám úgy vélem, megérte a fáradozás.˝

– A pénzügyekről szólva kihagyhatatlan a 450 milliós szennyvízberuházás, melynek önrészfedezetét a helyiek befizetései biztosították. Így a közműtársulásnak nem kellett hitelt felvenni – mondta a rábatamási vezető. A kivitelezés tavaly áprilisban indult. Szeptembertől már a hat hónapos próbaüzem megy, a hivatalos műszaki átadás lezárását február végére várják. A polgármester megjegyezte, természetesen van még mit tenni a beruházáson, a felszíni javítások felmérése megtörtént, az időjárás függvényében ezeket elvégzik. Súlyosabb problémát az üzemeltető Pannon-Víz sem jelzett és komolyabb lakossági panasz sem érkezett.

– Természetesen nem egyformán voltak türelmesek a helyiek a beruházás során. Ám úgy vélem, megérte a fáradozás, hiszen komoly értéknöveléssel járt a helyi rendszer kiépítése – mondta a polgármester.
A helybéli Varga László minderről úgy vélekedett, hogy a szennyvízberuházás kicsit sokáig tartott, ám a vele járó földmunkák elviselhetőek voltak a faluban. – Az is tény, hogy a kivitelező szépen rendet rakott maga után – mondta a rábatamási férfi. Hozzátette, a március elejéig tartó próbaüzem után kicsit drágább vízdíjra számít, de ez szerinte elenyésző ahhoz képest, hogy rendezettebbek így a házak.

Idei terveikről szólva a polgármester elmondta, az úgynevezett Bio Start mintaprogramban 13,5 milliós támogatáshoz jutva két aprítékot használó kazánt és egy aprítógépet vásároltak, melyeket az iskolába és a községházára szánnak, kiváltva ezzel a drága gázfűtést. Spiteller László kiemelte, a helyiek számára nehezen felhasználható ágakat, nyesedékeket és az önkormányzati területek tisztítása utáni aprítékot is eltüzelve komoly megtakarítást remél.

– Még ebben az évben szeretnénk a település központjában a csatornázást megépítő cég támogatásával egy játszóteret építeni. Eszközeink megvannak, a teret pedig saját erőből építjük meg, egyfajta közösségi tér kialakításába kezdve ezzel – tette hozzá a rábatamási polgármester. A munkában helyi cégek is segítenek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapján lett újra államilag magyar

Szalay Antal, a Provertha tulajdonosa újra magyar állampolgár lett. Az esküt Beledben tette le.… Tovább olvasom