Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Premontreiek: A nevelés felelősség és lehetőség

Ünnepi szentmisével és előadásokkal emlékeztek Csornán a premontrei templomban a rend visszaállításának 200. évfordulójára. Az imádságos együttlétre a határon túlról is érkeztek vendégek.

Dr. Pápai Lajos megyés püspök, az ünnepi szentmise főcelebránsa megemlékezett I. Ferenc császár 1802. márciusi rendeletéről, amelyben a magyar oktatás és nevelés szolgálatába visszaállította a szerzetesrendeket, köztük a premontrei atyákat is. Az elmúlt két évszázad békés munkáját csak a kommunizmus évtizedei törték meg,
majd a rendszerváltás után 1990-ben a premontrei rend tagjai Horváth Lóránt Ödönt választották préposttá, 1992-ben pedig a prépostság visszakapta épületeit, így a csornai rendházat is.

A megyés püspök szentbeszédében hangsúlyozta: a premontreiek oktató-nevelő munkája is bizonyítja, hogy „a szerzetes-tanár elsősorban pap marad, ezáltal határozza meg egy iskola arculatát. A keresztény nevelés felelősség és lehetőség is a tanítórendek számára."

Dr. Pápai Lajos II. János Pál  pápát idézte, aki arra figyelmeztetett, hogy „nem kell félni, ha Krisztus arcát szemléljük". Ez segít – a Szentlélek által – végigjárni az örök igazság és az élet útját.

Az ünnepi szentmise végén Horváth Lóránt Ödön  apát kért áldást a jászói, gödöllői és a nagyváradi rendtársak számára is. Könyörgésében többek között szólt az új hivatásokért, a szerzetes családokért, az ifjúság
tiszta erényéért. A premontrei prépostság Csornán szolgáló apátja érdeklődésünkre elmondta, hogy az 1802-es dátum nagyon fontos a rend számára.

– Ismét elkezdődhetett az oktató-nevelő munkánk. Ez nagy feladatot és örömet jelentett és jelent, sok-sok nehézséggel. Ahol premontrei gimnáziumok működtek, az egész nagy Magyarország területén, falaik közül kiváló és híres tanítványok kerültek ki – nyilatkozta Horváth Lóránt Ödön, majd hangsúlyozta: a premontrei rend-nek nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van. – Ebben reménykedünk és ezért kértük a jó
Isten segítségét az ünnepi szentmisén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábacsanakiak üres zsebbel

A rábacsanaki paradicsomtermelők futnak a pénzük után. Az Arvit rt. ugyanis még nem fizetett a… Tovább olvasom