Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Pótolják az ellopott harangot

Csorna–Földsziget - A földszigetiek úgy döntöttek, pótolják az idén februárban ellopott harangjukat. A kezdeményezéshez sokan csatlakoztak, a támogatásokból összejön a szükséges félmillió forint.
A földszigetiek összefogással pótolják a nemrégiben ellopott harangjukat. A napokban falugyűlést tartottak, melynek legfontosabb témája ez volt. Várhatóan az augusztus eleji falunapon szentelik fel az új harangot.

Turi György csornai polgármester, Földsziget önkormányzati képviselője arról számolt be, hogy Laczik László volt a kezdeményezője a harangpótlásnak.

– Laczik úr ideje nagy részét földszigeti házában tölti, ezért állt a kezdeményezés élére – fejtette ki a polgármester. – A földszigetiek joggal háborodtak fel, amikor idén februárban ellopták immár a második harangjukat. Falugyűlést hívtunk össze, melyhez helyet ismét a vadásztársaság biztosított. A helyiek szép számmal vettek itt részt, ami számomra azt bizonyítja, hogy érdekli őket községük sorsa. Szerencsére a kezdeményezéshez nagyon sok támogató csatlakozott.

Turi György elmondta: összefogással, adományokból sikerül pótolni az eltűnt harangot. A támogatók között lesz az egyházközség, a vadásztársaság, cégek, magánszemélyek. A földszigetiek árajánlatot kérnek harangkészítőktől, az előzetes számítások szerint közel félmillió forintba kerül a pótlás.

– Arról is döntött a falugyűlés, hogy a haranglábat áthelyezzük Földsziget központibb helyére – tette hozzá Turi György. – A bolt melletti önkormányzati területre gondoltunk, ami forgalmasabb, a helyiek jobban szemmel tarthatják és a bolthoz kapcsolódóan riasztóval is védhető lesz. Ha minden a tervek szerint alakul, az augusztus 3-i falunapon átadják, felszentelik az új harangot. Rajta Földszigetre utaló jelképeket is elhelyeznek majd.

Az összefogás eredményeként hamarosan ismét lesz harang a haranglábon.
Az összefogás eredményeként hamarosan ismét lesz harang a haranglábon.

A földszigetiek annak idején az uraságtól, a herceg Esterházy családtól kapták harangjukat. „Gazdasági" harangnak is nevezték, mivel hajnali három órakor annak hangja szólította munkába az uradalom cselédeit. Idén februárban valószínűleg színesfémtolvajok lopták el. Ez már a második harang volt, ami eltűnt Földszigetről. Évekkel ezelőtt a Hosszúdombról áttelepített harangot is elvitték ismeretlenek.

Olvasóink írták

  • 2. már mindegy 2008. április 11. 16:05
    „Ez is megy majd a fémkereskedőkhöz.”
  • 1. matriné 2008. április 11. 09:21
    „Remélhetőleg, most legalább kétoldalról le is láncolják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csornai belváros dísze lehetne az egykori községháza

Csorna - 42,6 millió forintba kerülne az egykori községháza épületének felújítása. Az önkormányzat… Tovább olvasom