Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Posztumusz díszpolgár lett a néptanító

Díszpolgári címet adományozott Potyond a település egykori tanítójának. Patyi Miklós igazi néptanító volt. Apja hősi halált halt, fia jelenleg Afganisztánban szolgál.

Patyi Miklós, az egykori potyondi néptanító posztumusz díszpolgári címet kapott szeretett falujában a minapi búcsún és falunapon. A kitüntetést a tanító felesége, Patyi Miklósné vette át. Ahogy lapunknak elmondta, a megtiszteltetésről nem tudott, a helyiek jól időzítették a meglepetést.

– Férjem, aki 2000-ben távozott közülünk, egyetlen gyermeke volt pedagógus szüleinek és ő is ezt a szép hivatást gyakorolta – mondta Iboly néni. – A potyondi iskolában dolgozott egészen annak bezárásáig, ám azt követően sem hagyott fel a pályával, a tanítást Bogyoszlón folytatta.

Patyi Miklósné férje díszpolgári oklevelével.
Patyi Miklósné férje díszpolgári oklevelével.

– Patyi bácsi igazi néptanító volt, aki napközben a gyermekekkel, esténként pedig a felnőttekkel foglalkozott – mondta Molnár Vilmos polgármester. Az első alkalommal kiadott elismerést a település elöljárósága egyhangúlag szavazta meg a helyi temetőben nyugvó tanítójának.A 106 lakosú településre közel 150 elszármazott érkezett az ország minden részéből - mondta Molnár Vilmos polgármester.
– A példamutatás, a szolgálat szinte egész családját áthatotta – mondta Patyi Miklósné. Apósát a nyilasok végezték ki, mert a második világháború végén a frontra nem engedte kihurcolni a falujukban táborozó leventéket. – A helyi orvossal tífuszos igazolást hamisítottak azért, hogy a fiatalok lemaradhassanak a harcokba induló vonatról – mesélte Iboly néni. A hős pedagógusnak ˝utcája˝ is van Soboron.

A példamutatás az unokában is megmutatkozik. Patyi György őrnagy jelenleg az Afganisztánban állomásozó magyar kontingens egyik tagja. – Fiam februárban ment ki a távoli állomáshelyre és októberig marad – mesélte édesanyja. Hozzátette: fiát természetesen félti, minden másnap telefonon és interneten is beszélnek.

Patyi Miklós díszpolgári oklevelét a potyondi falunapon adták át. A rendezvényről szólva a polgármester elmondta, ide meghívták a faluból elszármazottakat is. Hozzátette: a jelenleg százhat lakosú településre közel százötven elszármazott érkezett az ország minden részéből, több külföldön élő potyondi pedig levelet küldött a találkozóra. – Az ötvenes években még több mint háromszázan lakták Potyondot, a legkisebb létszámot, 98-at négy éve számláltuk – mondta Molnár Vilmos.


Patyi György őrnagy Afganisztánban.
Patyi György őrnagy Afganisztánban.

A hónapról hónapra szépülő település terveiről is beszélt az elszármazottaknak a polgármester, ahogy portálunknak is elmondta, egyre több fiatal költözik Potyondra, ám még több választaná a csendes kis falut, ha a közeli kisvárosok, Kapuvár, Csorna több munkahellyel büszkélkedhetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

’56-os menekülteket várnak Acsalagon

A Szent Lőrinc Egyesület ˝Acsalag, az én falum˝ címmel rendezi meg a községből elszármazottak… Tovább olvasom