Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Pont került a Rekultív-ügyre

Hosszas viták után megállapodás született a csornai önkormányzat és a Rekultív Kft. között a jánossomorjai hulladéklerakó tulajdonlásáról.
A csornai képviselő-testület a múlt heten zárt ajtók mögött tárgyalt a Rekultív Kft.-vel kötendő szerződésről. A tanácskozás után Papp József polgármester bejelentette: megállapodás született a szolgáltató céggel a jánossomorjai hulladéklerakó tulajdonlásáról. Úgy tűnik, ezzel egy régóta vajúdó ügy végére sikerült pontot tenniük a városatyáknak. A részleteket a polgármesterrel tekintettük át.

Megnyugvás...

– Örül a megállapodásnak?
– Inkább megnyugvásról beszélhetünk. Egyrészt azért, mert olyan megoldás született, amit én már két évvel ezelőtt javasoltam, csak akkor kevés volt rá a fogadókészség. Mostanra viszont „beérett" a javaslat és a testület többsége elfogadta. Másrészt pedig azért, mert egy folyamatos vitatéma került nyugvópontra.
– Pontosan miről állapodtak meg a Rekultív Kft.-vel?
– Arról, hogy a csornai önkormányzat – ha a törvények lehetővé teszik – eladja a jánossomorjai depóniában meglévő tulajdonrészét a Rekultívnak. Mivel a hulladéklerakó jelentős állami támogatással épült, a tulajdon átruházására tíz év múlva kerülhet sor. Megállapítottuk a vételárat is, aminek az első részlete, 84 millió forint és áfája most esedékes. Tíz év múlva, a tulajdonjog átruházásakor még egy kisebb – négymillió forint plusz áfa – összeget kapunk. Ez azt jelenti, hogy mi most a pénzünkhöz jutunk, de a kft. tulajdonába csak tíz év múlva kerül az egyharmad rész, amikor a jogi korlátok megszűnnek. Addig az önkormányzat gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Fontos még a szerződésben, hogy az önkormányzat a jánossomorjai lerakó továbbépítésének a költségeiről is megállapodott a szerződésben. E szerint a tulajdonrészre eső beruházási költséget a jövőben a Rekultív vállalja. Ha a pályázathoz önkormányzati szerepvállalás szükséges, akkor ezt együttműködés keretében megtesszük.

Minősített többséggel

– Milyen támogatottságot kapott az előterjesztés a testületen belül?
– Minősített többséggel fogadtuk el.
– Tehát végleg lezárult ez az ügy?
– A végleges lezárásnak az a feltétele, hogy Mosonmagyaróvár és Jánossomorja önkormányzata is elfogadja a csornai javaslatot. Amennyiben ezt teszik, a szerződés hatályossá válik. (Mosonmagyaróvár önkormányzata hétfőn nem élt elővásárlási jogával a Rekultívval szemben. A szerk.)

Dr. Pintér József: nincs más megoldás


Korábban dr. Pintér József önkormányzati képviselő azzal a kijelentéssel állt a nyilvánosság elé, hogy a Rekultív több mint nyolcvanmillió forinttal tartozik Csornának. Azóta ő volt az egyik fő szószólója a követelésnek, amivel – mint fogalmazott – a képviselő-testület minden tagja és a polgármester is egyetértett.
– Elégedett a fejleményekkel? – érdeklődtünk dr. Pintér Józseftől.
– Nincs más megoldás – válaszolta a képviselő. – Ez egy bonyolult jogi ügy és ahhoz, hogy az önkormányzat visszakapja a pénzét, nagyon sok idő kell. Ezért a kisebbik rosszat kellett választani. Le kellett zárni egy folyamatot és én is ezt láttam az egyetlen kiútnak, bár erősködhettünk volna, hogy nem adjuk el a tulajdonrészt. Ám megjegyezném; nem biztos, hogy az eladásának van törvényes útja, hisz félmilliárd forint értékű vagyonról van szó, amiért most kapunk 84 millió forintot áfával és bizonyos idő múlva még négymilliót. Így aztán előfordulhat, hogy az illetékes szervek nem nézik jó szemmel, hogy a csornai önkormányzat eladja a nagyobb részt állami pénzen megépített vagyont. Az ügy lezárásának lényege, hogy Csorna veszteség nélkül kerüljön ki a beruházásból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajtünnep Vitnyéden

Ötödik alkalommal rendeztek sajtversenyt Vitnyéden. Az idei rendezvény más volt, mint a korábbi… Tovább olvasom