Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Politikusok vagyonleltára Csornán

A Kisalföld közreadja választott politikusaink vagyonleltárát. Állandó kérdéssort készítettünk a formális és semmitmondó vagyonnyilatkozatok helyett. Ezekre kérünk válaszokat a megye legnagyobb városainak elöljáróitól. Terveink szerint két és öt év múlva is szembesítjük őket ugyanezekkel a kérdésekkel. Célunk a politika és a politikusok iránti – eléggé elrongyolódott – közbizalom erősítése. (I. rész)

Csornán a Fidesz–KDNP frakció tagjai nem vállalták a beszélgetést. A hivatalos vagyonnyilatkozatban mindenük benne van, mondják. Az MSZP és a Jobbik képviselői viszont válaszoltak kérdéseinkre. Először az ő vagyonleltárukat közöljük.

Eszerint Dani Richárd (MSZP) képviselői tiszteletdíja havonta 112 ezer forint, a Danép kft. ügyvezetőjeként 150 ezer forintot keres. A cégnek 10 százalékban tulajdonosa, így havonta osztalékot vesz fel, 50 ezer forintot. A képviselő Csornán lakik, a társaság irodaépületéhez tartozó lakásban. Neki Budapesten, a XI. kerületben van egy 42,6 négyzetméteres lakása, illetve Bodonhelyen egy 715 négyzetméteres építési telek tulajdonjogával rendelkezik. Mindkét ingatlanhoz szülei révén jutott. Opel Antara gépkocsival közlekedik, amit 2013-ban vásárolt. Értékpapírban elhelyezett megtakarítása összesen 957 ezer forint, megtakarítási számlán 65 ezer forintja van. Nyugdíjpénztárban 909 ezer forinttal rendelkezik, életbiztosítása 85 ezer forintos, amit a Danép kft. fizet számára. Takarékban 450 ezer, készpénzben 340 ezer forintja van. Pénzintézetnek 608 ezer forinttal tartozik. Dani Richárd elmondta: cége, a Danép kft. 2012-ben a 10,5 millió forintos gépbeszerzési és telephely-fejlesztési beruházásához nyert 45 százalékos pályázati támogatást. A fiatal képviselő munkája során korrupcióval vagy annak gyanújával nem találkozott. Legutóbb Horvátországban nyaralt, ami 120 ezer forintjába került. A hobbija egyébként a kerékpározás, amire évente néhány tízezer forintot költ.

Horváth János Zoltánné (MSZP) tiszteletdíja 112 ezer forint, mint a Hor-Park Bt. kültagja, ötven százalékban tulajdonosa, személyes közreműködője, évente egyszer 1,5 millió forintot kap a cégtől. Egy csornai, 100 négyzetméteres családi házban lakik, aminek felerészben tulajdonosa. Csornán egy 28,5 négyzetméteres üzlethelyiség van még a birtokában, amit 2003-ban vett. Kapuváron egy 974 négyzetméteres telken álló lakóház és gazdasági épület harmadát örökölte meg, ahogy szintén Kapuváron egy 1922 négyzetméteres beépítetlen terület harmadát is. Ugyancsak Kapuváron örökölt két szántóingatlanban nem jelentős tulajdonrészt. Szintén Kapuváron birtokolja egy 3774 négyzetméteres szántó és fásított terület egyharmadát. Horváth János Zoltánné Nyugdíj Előtakarékossági Számlán 11,2 millió forintot tart. 2013-ban kincstárjegyben örökölt 2,1 millió forintot, illetve kincstárjegyben 2014-ben az édesanyjától kapott ajándékba 3,4 milliót. Készpénzben 1 millió forintja van, ami egy ingatlan eladásából származik. A képviselő egy 2006-os Opel Astrával jár. Korrupcióval munkája során nem találkozott, főiskolás vagy egyetemista korú gyermeke nincs. Cége soha nem pályázott sem uniós, sem hazai támogatásra. Idén egy háromnapos balatonfüredi nyaraláson pihente ki magát, amit lányaitól kapott, így neki nem került pénzébe. A hobbiját firtató kérdésünkre úgy válaszolt: mindig is a munkáját tartotta a legkedvesebb elfoglaltságának.

Nagy-Liszkai Zsuzsanna(Jobbik) képviselői tiszteletdíja 112 ezer forint havonta. Kereskedelmi vezetőként 118 ezer forint a fizetése. Csornán, a férje nevén lévő családi házban lakik. Ő Győrben tulajdonosa egy 130 négyzetméteres családi háznak, amit 2013-ban ajándékba kapott. Nagy-Liszkai Zsuzsanna Nyúlon rendelkezik még egy 1600 négyzetméteres üdülőövezeti telken egy 50 négyzetméteres hétvégi ház egyharmad részével. A képviselőnek gazdasági társaságban nincs érdekeltsége, korrupcióval nem találkozott. Életbiztosítása évente 200 ezer forintba kerül, takarékban 500 ezer forintja van. Saját autója nincs, édesapja Toyota Yarisának azonban ő az üzemben tartója és használója. Nyáron Bükfürdőn töltött el néhány napot, összesen 200 ezer forintba került a nyaralás. A Jobbik képviselőjének az olvasás a hobbija, amire évente néhány ezer forintot szán, könyveket vásárol. Fia a Széchenyi-egyetem hallgatója, félévente 160 ezer forintba kerül taníttatása.

A kérdéssor, amire a válaszokat kérjük
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköre(i)ből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy EU-s pályázaton?
– Politikusi minőségében találkozott már a korrupció valamilyen formájával?
– Ma milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták az őszt a kapuvári óvodában

A tél beköszönte nem csak a december kezdetéből és nem is csak a végérvényesen hidegre forduló… Tovább olvasom