Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Politikai vita után kiborult az iskolatej

Csorna - Leállították az iskolatejprogramot, egyirányúsították a József Attila utcát, megdicsérték a tűzoltókat és értékesítenek egy önkormányzati ingatlant a képviselői döntések nyomán.
Idén januártól a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jelentősen csökkentette a csornai önkormányzat iskolatejprogram-támogatását. A csornai önkormányzat a 20 százalékkal támogatottak körébe került, a különbözetet a városnak kellene vállalni. A testületi ülésen kiderült: a tervezettnél az első félévben már 534 ezer forinttal többet fordítottak erre a célra és idén még 600 ezret kellene költeni a beszerzésre. Ez az egész tanévre 1,2 milliós többletkiadást jelent.

A napirend tárgyalásánál aktuálpolitikai vita is kialakult a képviselők között. Kiss Ottó (Fidesz) szerint a kormányon kell számon kérni az intézkedést, Háncs Károly (KDNP) pedig arról beszélt, hogy a kormányzat a családok, a gyerekvállalási kedv elleni újabb, a nemzet fogyásához vezető döntést hozott. Papp Imre (MSZP) demagógnak nevezte képviselőtársai érvelését, és hozzátette: döntési helyzetben van a testület. „Nem felfele kell mutogatni, hanem felelős döntést hozni" – jegyezte meg. Turi György polgármester úgy vélte, hogy a kormány intézkedéseinek összessége miatt nem mernek a fiatalok gyereket vállalni, míg Balogh János (MSZP) az okot a fiatalok kényelmességében is látja. Abdai Imre (SZDSZ) azt javasolta, hogy az iskolatejhez szükséges 600 ezer forintot a városi újságra félretett keretből pótolják.

A tanévre 1,2 milliós többletkiadást jelentett volna az iskolatej program fenntartása Csornán. Nem vállalták. Fotó: Illusztráció
A tanévre 1,2 milliós többletkiadást jelentett volna az iskolatej program fenntartása Csornán. Nem vállalták. Fotó: Illusztráció

A vita végén a testület úgy döntött, hogy a város nem tudja vállalni az iskolatej beszerzésének megnövekedett költségeit, s leállítja a programot.

Szintén hosszas vita előzte meg a döntést a József Attila utca forgalmi rendjének változása ügyében is. A gazdák nevében Szabó Lajos mondta el véleményét, a Közút Kht.-t Wimmer József osztályvezető képviselte. A testület úgy határozott, hogy a korábban meghozott döntését nem változtatja meg, azaz a József Attila utca egyirányú lesz.

A testületi ülésen beszámolt a tűzoltóság munkájáról Rácz Imre alezredes, városi parancsnok. Mint fogalmazott, a szervezet mutatói jók, gazdálkodása stabil. Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a csornai állomány kiváló szakmai munkát végez. Eredményeik példaértékűek a megye többi parancsnoksága előtt is.

Az ülés további részében a képviselők kiválasztották a városi intézmények étkezési utalványainak „szállítóját", döntöttek a Bursa Hungarica Ösztöndíj Alapítványhoz való csatlakozásról, és határoztak az Erzsébet királyné utca 102. szám alatti, önkormányzati ingatlan értékesítéséről. (A testületi ülés döntéseire visszatérünk.)

Olvasóink írták

 • 14. danihzg 2008. szeptember 23. 20:03
  „ÉN UTÁLOM A TEJET XD :)ENGEM EZ NEM ÉRINT”
 • 13. egerke65 2008. szeptember 23. 17:16
  „Nem csak a boltokba nem lehet kapni.Ha az Iskolai büfébe nem csak agyoncukrozott üdítőket és sütiket hanem tejet,kakaót szendvicset árulnának mennyivel jobb lenne. Az enyémek biztosan azt vennék.A gyerekeknek hiányzik a tej ezt bizton állíthatom.”
 • 12. azaz 2008. szeptember 21. 09:43
  „boltokban miért nem lehet kapni 0,2l tejet? Jó lenne, ha oda is szállítanának kis szerelést.”
 • 11. fölsőszeri 2008. szeptember 18. 18:05
  „Nem irigylem a csornai "ellenzéki" képviselőket, nagyon kellemetlen lehet a Kormány kézzelfogható ellehetetlenítő intézkedéseit napról - napra magyarázni.

  Az iskolatej támogatásának elvonása csak csep a tengerben, meg lehet nézni, hogy csak az oktatás terén mekkora forrásmegvonásokkal kell szembesülni.

  A Kormány a megvonásokat megpróbálja ráterhelni az önkormányzatokra, miközben az önkormányzat által beszedett pénzeszközöket is nagy mértékben kurtítja.”
 • 10. obi 2008. szeptember 18. 17:49
  „A dolog roppant egyszerű. A pénzt adja vissza az, aki elvette.
  Ez a dolog most csak azért kapott nagyobb publicitást, mert történetesen az iskolatejről volt szó. (Megjegyzem: a legtöbbet a szülők tehetnének ezügyben, méghozzá úgy, hogy nem cukros szarokkal itatják a csemetéjüket.)
  De vissza a témához. Az történik most, hogy a kormányzat ezer más területen IS elvon, a kivéreztetett önkormányzatok meg nem győzik visszapótolni.
  Szóval egy egy szomorú gyakorlat. Nyilván könnyebb azt szidni, aki 2 utcával odébb lakik, mint aki a Parlamenttel szembeni mammutépületben ezt a gyalázatos döntést meghozta.
  Egy kompromisszumos javaslatom azonban lenne a békesség kedvéért. A "Csornai polgár" c. havilap papírja pl. lehetne vékonyabb, olcsóbb papírból is.
  De továbbra is fenntartom azt, hogy a kormányzat egy csomó ügyben egész egyszerűen a gyeplőt a lovak közé dobja, mondván: marakodjatok!”
 • 9. mik-mak 2008. szeptember 18. 15:40
  „obi, kérem pitiáner amiket Őn ír.Cikkbe beleolvasni nevetséges, írni sokat lehet, bár mit de ez nagyon kicsi ősszeg és kérem most mutassák meg, hogy a gyermek érték és a hatalmas költségvetésünkből megodjuk.”
 • 8. obi 2008. szeptember 17. 23:25
  „Capr

  A megszorításnak ez csak egy igen kicsi szelete, ami itt most napvilágra került. Tőlem meg elvették az étkezési utalványok felét. Az önkormányzatok zöme csoda, hogy működőképes! Ezt a pénzt (is) a kormány vette el. Ne velem vitatkozz, hanem a tényekkel. Hajrá!”
 • 7. Capr 2008. szeptember 17. 22:18
  „Obi!

  Elolvastam a cikket. Lehet szidni kormányt, FVM-et, Gyurcsányt, Mszp-t, DE egy fél perces utánajárással rátalálsz a következőre. Csorna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2008. rendelete az önkormányzat 2008. évi költségvetéséről:
  "3 § A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal és az intézmények (együtt: önkormányzat)
  2008. évi költségvetésének:
  a) kiadási főösszegét 4.329.488 E Ft-ban, azaz Négymilliárdháromszázhuszonkilencmillió-
  négyszáznyolcvannyolcezer forintban állapítja meg."

  A cikk szerint az iskolatej program: "Ez az egész tanévre 1,2 milliós többletkiadást jelent"
  Számolj utána: A kiadási oldal 0,0277 %-át kellene átcsoportosítani. Ezt nem tudja vállalni a város. Azt hiszem ez önmagárét beszél. A számokkal nem jó vitakozni.

  Obi, Szerinted normális dolog a költségvetési főösszeghez képest pitiáner összeget a gyerekeken spórolni???
  Háncs úr, Ön mint a nemzet fogyásának megakadályozásáért síkra szálló képviselő: Felelős döntést hozott???

  Capr”
 • 6. obi 2008. szeptember 17. 21:39
  „"Kormányt szidni jó keresztény módra az megy"

  Akinek csak üres demagógiára futja, az minek firkál ide? A cikk a következő mondattal kezdődik:
  "Idén januártól a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jelentősen csökkentette a csornai önkormányzat iskolatejprogram-támogatását."

  Tessék már a cikkbe is beleolvasni, nem csak a cím alapján acsarkodni...

  "egy apa"”
 • 5. "?????" 2008. szeptember 17. 21:04
  „4. A cikk szerint a minisztérium "jelentősen csökkentette" az iskolatejprogram támogatását. Szerintem rajtuk kezdhetné a számonkérést.”
 • 4. Egy anya 2008. szeptember 17. 16:00
  „Szégyen és gyalázat amit Őnök művelnek, gyermekektől megvonni a tejet. Szobrokat állítani, hacacárézni azt igen. Kormányt szidni jó keresztény módra az megy .Kéren lelkiismeretük megvizsgálását.”
 • 3. obi 2008. szeptember 17. 12:39
  „"Míg az előző ciklusban, nem volt ennyire oldalrahúzó a lap."

  Ez valami vicc? Minden alkalommal "agit-prop"-os fejtágítót tartott Papp József! Szigorúan bolsi szemszögből persze...
  A mostani lapot én sem tartom színvonalasnak, de legalább nem akarják havonta megmagyarázni, hogy a fekete miért fehér...”
 • 2. Lacika egom 2008. szeptember 17. 12:01
  „Én egyetértek Abdai Úrral.

  Talán fontosabb lenne a gyermekek támogatása, mint a propagandaújság.

  Megjegyzem, hogy Propagandaújság, mert bár tudósít a város eseményeiről, de elfogult. Még a színe is narancssárga.
  Míg az előző ciklusban, nem volt ennyire oldalrahúzó a lap.
  Ezen felül rendkívüli módon sokallom az újságra elkülönített keret nagyságát.
  Szép és igényes, rendben.
  De! Drága is ám!
  Nem hiszem, hogy kisebb költségvetésből nem lehetne egy szerényebb, de akár bővebb kivitelű helyi hírújságot összeállítani.
  Rongyrázás.”
 • 1. tothti 2008. szeptember 17. 10:33
  „Hihetetlen, hogy ebben a poros faluban is az megy, mint az országgyülésben! A gyerekeket büntetni az MSZP miatt nem szép dolog! Nem hiszem, hogy bármelyik Fideszes Csornán értelmesebb lenne, mint bármelyik politiaki párt, látva azt a dinamikus fejlödést, ami történt Csornán 18 év alatt! Persze lehet az MSZP miatt, de azért ez nem olyan egyszerü. Nekem lenne egy javaslatom! Szerintem az önkormányzatot (nem csak Csornán) meg kellene szünetetni! Nem kell se Kis Ottó, se Háncs Károly, se Papp Imre és természetesen Turi György sem!
  Ami kellene:
  Minden pozícióba egy-egy megfelelö végzettségü ember (településfejlesztö, pénzügyes...), aki SZAK?RTELEMMEL és nem politikai síkon dönti el, hogy hol kell útjavítás, építés vagy iskolatej. A képviselök fizetéséböl eleg sok tejre való megmaradna! Nem kellene több választás, és akinek nem szakmája a dolog, az takarodhatna onnan, és nem beszélne hülyeséget állandóan!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándoklat a csodás megmenekülés emlékére

Szany–Celldömölk - Évszázados hagyományt elevenítettek fel a szanyi katolikus hívek a… Tovább olvasom