Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Politikai hajtóvadászat vagy törvénytelen garanciák

Csorna - Kovácsné Varga Ildikó, a Szociális és Gyermekjóléti Központ leváltott vezetője állítja: politikai hajtóvadászat áldozata lett. Ráadásul szerinte az intézmény törvénytelenül működött a vezetőváltás időszakában. Turi György polgármester cáfol.
– Az elmúlt hónapok eseményei miatt úgy érzem, meg kell szólalnom. Nemcsak önmagamért, hanem a Szociális Szolgáltató Központ által ellátottakért, s munkatársaim érdekében – fogalmazott Kovácsné Varga Ildikó, a Szociális és Gyermekjóléti Központ leváltott vezetője a Kisalföldnek. – Úgy gondolom, mára bebizonyosodott, hogy az új önkormányzat „intézményátszervezései" sem szakmai, sem költségvetési javulást nem eredményeztek. Csak a korábbi vezetők elleni politikai hajtóvadászat érdekében történtek: 13 vezetőből kilencet leváltottak vagy megszüntették az intézményt (általános iskola, óvoda, zeneiskola, bölcsőde, könyvtár, művelődési központ, kórház, kincstár és a mi intézményünk).


Az önkormányzat a saját csapdájába esett

– A Szociális Szolgáltató Központ vezetőjeként az eltelt két évben az önkormányzat részéről semmiféle együttműködést nem tapasztaltam. Ellenkezőleg, folyamatos szakmai és emberi megaláztatásban volt részem – folytatta. – Az önkormányzat a saját csapdájába esett, mikor le akart váltani. A törvényi előírásoknál szigorúbb pályázati feltételeket írtak ki, hogy így próbáljanak meg „kizárni" a lehetséges pályázók közül. Nekem óvodapedagógusi, közoktatás-vezetői diplomám és szociális szakvégzettségem van, jelenleg harmadéves vagyok az ELTE szociális munkás szakán.

Nem csoda, hogy nem találtak olyan pályázót, akinek még ennél is több végzettsége lenne ilyen területen.

A második pályázat után kinevezett új vezető váratlanul egy hét után lemondott. Ő úgy tájékoztatta kollégáimat, hogy az alpolgármester úr olyan dolgokat követelt tőle, amelyeket tiszta lelkiismerettel nem vállalhatott. Ezután a polgármester úr megkeresett, hogy vállaljam az intézményvezetői megbízatást, ígért fűt-fát. Hajlottam rá az ellátottak és munkatársaim érdekében, de megtudtam, hogy miközben nekem könyörögnek, már ajánlatokat tettek másnak, akivel majd ismételten leválthatnának. Ekkor közöltem a polgármester úrral, hogy amíg ez az önkormányzat van hivatalban, én semmilyen megbízatást és szerepet nem vállalok, semmilyen pályázatot be nem nyújtok.

Kovácsné Varga Ildikó: A  döntések és a megaláztatások miatt kívánok elégtételt.
Kovácsné Varga Ildikó: A döntések és a megaláztatások miatt kívánok elégtételt.

„Senki nem vállalta el a hóhér szerepét"

– Tény, hogy több hétig nem volt vezetője az intézménynek, így az nem a jogszabályoknak megfelelően működött. Úgy tapasztaltam, hogy munkatársaimat fenyegetésekkel próbálták rávenni az ideiglenes intézményvezetői megbízásra. Tény, hogy senki nem vállalta a neki szánt „hóhér szerepet", hiszen munkatársak elbocsátásáról lett volna szó. Én a pályázati eljárás és a jogszerűtlen munkáltatói döntések s az engem ért megaláztatások miatt jogi úton kívánok elégtételt venni. Ezért a megfelelő lépéseket már megtettem – jelentette ki Kovácsné Varga Ildikó.

Turi György polgármester cáfolta mindezt. Úgy fogalmazott, Kovácsnénak jogi útra terelni az ügyet „szíve joga".

„Olyan feltételeket szabott, melyeket teljesíteni nem lehetett"

– Nem igaz, hogy politikai tisztogatást hajtottunk végre intézményeink élén – reagált Turi György. – Minden intézkedésünket a racionálisabb működés érdekében hoztuk meg. A költségvetésben 72 milliós megtakarítást eredményeztek az átszervezések.

A polgármester a Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetői állására kiírt pályázatról megjegyezte:

– Szociális végzettséget kértünk a kiírásban. És hogy ez mennyire nem szigorított feltétel, azt bizonyítja, hogy csak az intézményben öten-hatan rendelkeznek ezzel. Igaz, ők nem pályáztak. Kovácsné Varga Ildikó esetében jelenleg csak folyamatban van a szükséges képesítés megszerzése. A kinevezett vezető lemondásáról annyit tudok mondani most is, hogy velem nem közölte indokait. Az biztos, hogy olyan kérést vagy utasítást, melyről Kovácsné beszél, nem kapott. Az igaz, hogy a lemondás után Kovácsné Varga Ildikó neve is felvetődött mint megbízott vezető. Fűt-fát ugyan nem ígértem, csak kértem, hogy vállalja el a feladatot. Ő azonban olyan feltételeket szabott, melyeket teljesíteni nem lehetett, mivel egy részük még jogszabályba is ütközött. Garanciát kért például arra, hogy a kiírandó pályázaton majdan ő legyen a győztes. Mivel ő várhatóan csak 2009-ben szerzi meg a szükséges végzettséget, a pályázatokat eredménytelennek kellett volna nyilvánítani mindaddig, amíg az oklevelét be tudja mutatni. Ráadásul 2015-ig kérte a megbízását.

Turi György: Fűt-fát nem ígértem, csak kértem, hogy vállalja el a feladatot.
Turi György: Fűt-fát nem ígértem, csak kértem, hogy vállalja el a feladatot.

„Külsős vezetőt kell megbízni, mivel irányítás nélkül nem maradhat a központ"

Turi György arról, hogy az intézmény jogszerűtlenül működött-e, megjegyezte: az önkormányzat a közigazgatási hivatal állásfoglalását kérte, ahol azt a választ adták, hogy „külsős vezetőt" kell megbízni, mivel irányítás nélkül nem maradhat a központ. Ekkor kérték fel Kránitzné Nagy Márta óvodavezetőt, aki vállalta az új pályázat elbírálásáig az irányítást.

– Kovácsné folyamatosan politikai okokat emleget. Visszakérdeznék: az ő 2005-ös, tíz évre szóló kinevezése vajon milyen szempontok szerint történt? – tette hozzá Turi György.

Olvasóink írták

 • 12. zsiros 2008. december 06. 20:37
  „Akikért tett,vagy akik szeretik ezt a nőt ,kérem jelentkezzenek.Biztosan van,hisz ő az ellátottakért s a kollégáiért szeretett volna még sokáig ennyi pénzt kapni.Szerintem a karján lévő fémekből is szívesen osztogatott a rászorulóknak.(a majom akkor is majom,ha fel ékszerezi magát)”
 • 11. Gabesz11 2008. december 05. 15:38
  „Ez az egész olyan, mint az ország csak csornai viszonyokra leképezve. Igaz, szerintem is, hogy Ildikónkat politikai okokkal rakták ki. Szerinem egyértelmű. Kinek kellenek olyan emberek, akik az ellntábornak jelentenek? A szocik is kivágtak mindenkit, akit csak bírtak, értékes embereket pl. Kajos László. Aki ismeri tudja miről beszélek. Az alpolgármesternek egyébiránt teljesen igaza van. Keményen fel kell lépni mindenkivel szemben, aki szegfűs. Az MSZP-SZDSZ-es csapat a magyar nép ellensége, minden fronton küzdeni kell ellenük.”
 • 10. tamara 2008. december 05. 09:39
  „Nekünk is,de a 3-as nak is kis hi´jän.”
 • 9. jockey 2008. december 04. 20:11
  „Ajaj! Én ugyan lakóhelyileg nem vagyok érintett, de ha a 7. és a 8. hozzászólónak igaza van - miért ne lenne - akkor itt valami bibi van, nem? Persze, ha nekik nincs igazuk, akkor bocs. De a cáfolatról valami bizonyítékot azért megnéznék.”
 • 8. tamara 2008. december 04. 19:16
  „Hát ez mindennek a teteje.A jocink ennyire felhergelte az ildikóját?Nagyon várom a pert,ill jogi lépést.Remélem kifejti ott,hogy már a megválasztása sem volt tiszta,mert az akkor illetékes elv,(B-né N .E-szter)nő elküldte az összes óvodapedagógust azzal az indokkal,hogy nem óvónő kell ide.Aztán:hogyan volt vez óvó Dörben,diploma nélkül!!!???Mitől biztos az ELTÉs papírjában?Valaki garantálja neki??Sok pletykát említett a Molnár TV ben.Van még 1-1-pletyó róla,azokat miért nem emlegeti???(részeg rend őr karambol stb,vagy a lánya tesi 5-öse,ami sok egy bukfencezni sem tudó lánynak)És még sok sok szemétség,hazugság,de egyenlőre ennyi.”
 • 7. Nooormális? 2008. december 04. 17:41
  „Kovácsné Varga Ildikó természetesen politikai hajtóvadászat áldozata lett. (Egyébként nagyon helyesen.)
  Persze őt annak idején csakis az alkalmassága miatt helyezték a posztjára, esetleg még a szépségéért, bár az utóbbiban nem vagyok egészen biztos. :))))))))))))))))”
 • 6. Putyilov 2008. december 04. 13:43
  „Poltergeist!

  Na ezt most jól megmondtad. Csak tudnám,mi az értelme??
  Lefordítanád ezt nekünk magyarra??”
 • 5. Poltergeist 2008. december 04. 13:16
  „Turi ne hazudj mert mennek az AVÓ-sok ne kisértsd a sorsodta mert teljessen legálissan leszel elintézve úgy ahogy te mondtad a cikben.SEMMI TÖRVÉNYSÉRTŐ!!!”
 • 4. Putyilov 2008. december 03. 20:05
  „Na,ez sem fog soha kiderülni.
  De ezt már megszoktuk.”
 • 3. kackac 2008. december 03. 08:46
  „Egy autós az országúton haladva megpillant egy autót, ami nekiszaladt egy fának, és az egyik barátját, aki az út mellett sírva ül a földön. Megáll és odamegy a barátjához:
  - Öregem, mi történt?
  Az rámutat a roncsra:
  - Nézd!
  - Ugyan már, ne sajnáld azt az autót, veszel majd egy másikat, a fő hogy élsz!
  - Nem, nézz a kocsiba!
  - Ugyan már, tényleg nagyon sajnálom haver, de találsz majd egy másik szőkét is!
  A barát egyre jobban sír:
  - Nézz a szájába!”
 • 2. kackac 2008. december 03. 08:11
  „Szőke nő a pszichológusnál:
  - Doktor úr, engem mindenki ostobának tart.
  - Értem a problémáját. Mondjon el szépen, lassan mindent az elejétől.
  - Dok-tor úr, en-gem min-den-ki os-to-bá-nak tart...

  A szőke panaszkodik a barátnőjének:
  - Nem működik ez a fogyókúra, amit ajánlottál. Már lefeküdtem mindenkivel a cégnél, megkefélt mindenki az utcából, végigment rajtam egy egész focicsapat, de alig fogytam pár dekát!
  A baratnő:
  - Még egyszer mondom: TÚRÓKÚRA és nem KÚRÓTÚRA!

  A szöszi a barátjával kirándul. Amikor egy szakadékhoz érnek, a fiú így szól:
  - Hú, de meredek!
  - Jajj, de jó! Hadd fogjam meg!

  - Használt a szúnyogriasztó, amit tegnap adtam? - kérdi a szőke nőtől a szomszédja.
  - Sajnos, nem. Egész éjjel csíptek a dögök, pedig este megittam az egészet!

  - Hogyan nevettethetsz meg egy szőke nőt kedd este?
  - Mondasz neki egy jó viccet hétfő reggel.”
 • 1. Kabóca 2008. december 03. 08:03
  „A szocik annak idején miért váltották le Kajos László iskolaigazgatót (és még sorolhatnánk a többit)?
  Mindegyik oldal a maga embereit ülteti az intézményvezetői székekbe, aztán megpróbálja hosszútávú szerződésekkel ciklusokon átívelve bebetonozni őket a pozícióba.
  De látjuk, mi az eredmény.
  Ezután csak úgy lehet kirúgni ezeket a komisszárokat, ha az egész intézményt átszervezik.
  Egy csomó költség, végkielégítés stb, természetesen az adózók pénzéből.
  A birka nép meg hagyja ezt, sőt asszisztál hozzá.
  Ez az egész rendszer úgy szar, ahogy van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédiák és gyűjtés után lett félsorompó

Jobaháza–Farád - „Robika áldozata nem volt hiábavaló, a sorompó a jövőben életeket… Tovább olvasom