Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Politikai akció a Ringáért

A Ringa kapuvári gyára jövőre lenne 80 éves. A nagy múltú, ám lehet, hogy jövőtlen üzem a város legnagyobb adófizetője, hétszáz munkás kenyéradója. Sorsáról a Ringa–Pick–Arago tulajdonosi kör úgy tűnik, már döntött. A helyiek számára azonban az üzembezárás elfogadhatatlan.
Hetek óta tartják magukat a rossz hírek a kapuvári húsgyár jövőjéről. Eszerint a Ringát is birtokló Pick Szeged Rt. 86 százalékos tulajdonosa, az Arago Befektetési Holding Rt., miután megszerezte a Pick papírjait, egy dán vagy orosz befektetőnek adná azokat tovább. A Ringa rt. pénteki közgyűléséről szombati számunkban már hírt adtunk, ugyanígy a Ringa rt. hétfői igazgatótanácsi üléséről is. Az ott fölmerült lehetőségek (gyárbezárás, gépek leszerelése) a kapuváriak számára elfogadhatatlanok. A politika és az érdekvédelmi szervezetek – lehet, hogy már későn – csak most léptek.

A városháza nem tudja befolyásolni a történéseket

Zárt kapuk, spekulációk, féltett munkahelyek.
A kapuvári üzem nemcsak, hogy a legnagyobb munkaadó a városban, de emellett az egyik legnagyobb befizetője is a városi költségvetésnek. Lapunknak korábban dr. Biró Péter polgármester elmondta: „Dr. Tóth Ervin vezérigazgató nemrég még biztosított arról, hogy az üzemben a munka tovább folyik. Felmerült köztünk, hogy az üzem területét kettévágó Cseresznye sor nyomvonalát az önkormányzat áthelyezné, így megkönnyítve a termelést a gyárban. Ezt a polgármesteri hivatal a saját költségére vállalta volna."

Arra a kérdésünkre, miszerint mi történne, ha elvesztené Kapuvár a legnagyobb munkaadóját és adófizetőjét, a polgármester így nyilatkozott: „Erre nem lehet felkészülni. Sajnos a városban működő üzemek termelésének visszaesésével kevesebb a befolyó pénzünk is. Csak bizonyos kedvezmények adásával tudunk maradásra bírni cégeket. A Ringa gazdasági változásait a városháza már nem nagyon tudja érdemben befolyásolni."

A részvénytársaság múlt pénteki rendkívüli közgyűlésén elhangzott: a Ringa első félévi vesztesége 840 millió forint. Ennek keletkezését dr. Tóth Ervin vezérigazgató és a részvényesek egy része is máshogy magyarázza. Érdekes, hogy a cégnél az ezt megelőző években még több százmillió forint éves pozitívum volt (2002 végén még 168 millió), fél év alatt pedig hirtelen ekkora lett a veszteség.

A veszteség nem gyári ügy

– A rendkívüli közgyűlésen elhangzott: a gyár történetében egyedülálló veszteség hallatán mind a dolgozók, mind a beszállítók értetlenül álltak – nyilatkozta lapunknak Pászli Tibor, a Ringa rt. szakszervezeti és üzemi tanácsának elnöke.

– A sűrű vezetőváltás, a szigorított normatívák és a csökkentett létszám ellenére a termelés így is kielégítő volt, a felhalmozott veszteség nem gyári ügy. A veszteség okairól kiadott igazgatósági vélemény azért érthetetlen a termelők és beszállítók számára, mert a gazdasági környezet nemcsak a Ringára, hanem az egész magyar húságazatra érvényes, és ebben az ágazatban vannak országszerte eredményesen működő cégek is – szögezte le az üzemi tanács elnöke.

„ A gyárbezárás felé haladunk"

– A közgyűlésen elhangzott igazgatósági előterjesztések az üzem átalakítására nem megfelelőek számunkra. Ezek eleve 100–200 ember elbocsátásával számolnak, valamint a termékszerkezet megváltoztatásával. Sajnos a szerkezetváltás egyes gépsorok elvitelével is járna, ami szintén elfogadhatatlan az üzem későbbi sorsát tekintve. A közgyűlési felszólalásomban rámutattam arra is, hogy az Arago rt. eddigi intézkedései sem hozták meg a várt jobb eredményeket. Ha ezt az irányvonalat követik, akkor tényleg a gyárbezárás felé haladunk. A további intézkedések között felmerül különféle termékek elvitele az üzemből, s helyette nem hoznak profilba vágó készítményeket. Ez szintén az eredményességet csökkentő tényező.

Pászli Tibor elmondta: a munkahelyek és a gyár megmentése érdekében létrehoztak egy tárgyalócsoportot, melynek tagjai többek között az érdek-képviseleti szervek részéről Kapuvári József, Németh György, Pászli Tibor szakszervezeti vezetők és dr. Tálas Miklós munkajogász.
„ A gyár megmentése nemcsak a kapuváriak érdeke, hanem a közvetlen térségé is. Az EU-csatlakozás előtt állva szükség lenne az üzemre, s rendelkezünk olyan minőségi bizonyítványokkal, amelyek a jövőben is biztosíthatják az üzem zavartalan működését."

Az utolsó pillanat után

A Ringa kapuvári gyára szakszervezetének és üzemi tanácsának kérésére Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő találkozót szervezett tegnap. Itt a szakszervezet képviselőjén kívül a beszállítók, a helyi pártok képviselői és megyei politikusok is megjelentek. Pászli Tibor tájékoztatta a jelenlevőket a cég döntéseiről, majd Ivanics Ferenc kérte a jelenlevők javaslatait a megoldásra. Dr. Biró Péter polgármester a helyi pártok összefogását hangsúlyozta, mivel szerinte az ügy túlmutat a pártérdekeken.

A szintén jelen lévő dr. Medgyasszay László képviselő szerint a kialakult helyzet súlyossága miatt csak a legfelsőbb politikai vezetés tud eredményesen fellépni az üzem megmentése érdekében. A beszállítók nevében Fenyőházi Tibor, a megyei gazdakörök elnöke elmondta: „Gyorsan és határozottan kell lépni a megoldás érdekében, az utolsó pillanat után vagyunk, sajnos a vontatott tárgyalások már nem fognak eredményre vezetni." Információja szerint a gyár termelésének legfontosabb szegmensét adó bacon- és sonkagyártó gépsorokat gyorsan el szeretnék telepíteni Kapuvárról, már várják őket egy karcagi húsüzemben.

A megye sertéstenyésztőinek 50–60 százaléka a kapuvári üzemnek adta le a sertéseket, ezért az üzem bezárása nemcsak az itt dolgozókat érintené, hanem továbbgyűrűzve nagyon sok család megélhetését veszélyeztetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strand megnyitását ünnepelték

Harminc kilométeres, egész napos úszással ünnepelték meg amatőr sportolók a csornai termálfürdő… Tovább olvasom