Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Polgárőrök állították meg az ittas autóst

Ittas járművezetőt tartóztattak fel a napokban a rábaszentmihályi polgárőrök. A csornai rendőrkapitány szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy szükség van a működésükre.

A polgárőrök és a rendőrök együttműködésével sikerült elkapni egy ittas vezetőt a napokban. A községben a szolgálatban lévő polgárőrök azt vették észre, hogy egy autós nekihajt egy másik járműnek, majd, mintha mi sem történt volna, továbbindul. A polgárőrök utánaeredtek és a szomszédos Rábacsécsényben sikerült is megállítaniuk a vétkest. Azonnal riasztották a rendőrséget is, a járőr kiérkeztéig pedig visszatartották az elkövetőt. Mint kiderült, nemcsak az autó rongálásáért, hanem ittas vezetésért is felelnie kell.

Az esettel kapcsolatban Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány kifejtette: a történtek is azt bizonyítják, hogy szükség van a polgárőrökre és a rendőrök számítanak is a segítségükre.

– Az említett polgárőrök a Rábacsécsény, Rábaszentmihály, Kisbabot, Rábaszentmiklós és Mérges által közösen létrehozott egyesület tagjai.

Mindenképpen dicséret illeti őket, hiszen nem tudhatjuk, milyen balesetet előztek meg azáltal, hogy az ittas járművezetőt feltartóztatták. Továbbra is azt kérem a polgárőröktől, hogy legyenek figyelmesek és azonnal szóljanak kollégáimnak, ha úgy gondolják, szükség van a rendőri intézkedésre – tette hozzá Kiss alezredes.

Olvasóink írták

 • 16. katalin1129 2009. december 11. 09:15
  „" 4. § A polgárőr tevékenysége során jogosult a szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, illetve a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt visszatartani. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul a büntetőeljárásról szóló törvény szerint eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni."Annak a lusta lenne megnyitni egy másik lapot,hogy elolvassa!!!!!!”
 • 15. Róka 2009. december 11. 08:35
  „Sila! A polgárőrök teljesen jogszerűen jártak el, ugyanis a nemrég módosított polgárőr törvény lehtővé teszi a szabálysértők megállítását és helyszínen tartását. A törvényt ezen a címen olvashatod: http://www.opsz.hu/sites/default/files/user_1/dokument/ModostottPolgrorTrv2009.doc”
 • 14. rick 2009. december 11. 08:16
  „13.

  Ahogy az ökör polgárok is ökör polgárok maradnak, nem?”
 • 13. zoli77 2009. december 10. 22:36
  „Gyerekek!
  A polgárökrök mindenhol csak polgárökrök. Nem?”
 • 12. rick 2009. december 10. 20:41
  „11.

  Ha valaki jön ki az éppen nyaraló szomszédod feltört zárú lakásából egy zsákkal, honnan tudod, hogy lopott holmi van benne? Nyilván nem tudod. Eldöntheted, hogy köszönsz egy jónapotot és mész tovább, vagy azt mondod, "hé, várjon csak egy kicsit jóember". Ez utóbbi nyilván jogtalan feltartóztatás.”
 • 11. sivatag66 2009. december 10. 20:01
  „T.rick !
  A polgárőr mielőtt megállította,honnan tudta,hogy mennyi az alkohol szint?
  Vagy ivott-e egyáltalán !”
 • 10. fióka 2009. december 10. 16:08
  „Én inkább fordítva kérdezném a dolgot.Miért van szükség a polgárőrségre?Azért mert a rendőrség nem képes a megfelelő eszközökkel a törvény betartasára késztetni az embert illetve becses hazaáruló kormányunknak köszönhetően lecsökkentették a létszámot amelyből kifolylag megnövekedtek a bűncselekmények gyilkosságok rablások.Ajánlom figyelmetekbe Németország,Ausztria ott még nincsenek ilyen balkáni állapotok.
  Amúgy a polgárőrnek annyi joguk van mint bármely Magyar államporgárnak.”
 • 9. Bettybaby 2009. december 10. 12:46
  „Minden elismerésem a helyszinelő rendőröknek, akik azon az éjjelen több helyszínre is kimentek intézkedni?
  Hm...ez érdekes! Ugyanis a R.szentmihályon történő verekedésre kiérkezve közölték, hogy mindjárt vége a szolgálatnak és ők nem akarnak tovább dolgozni, így nem kívánnak ezzel foglalkozni, majd szépen leléptek!!! (A verekedés pedig folytatódott tovább!)
  Köszönet nekik, hogy vigyáznak a rendre!!!”
 • 8. katalin1129 2009. december 10. 08:45
  „szerintem teljesen jó dolog hogy a srác csak a falu határáig jutott...a többi közlekedőnek is a lánynak is aki mellette ült és annak is akinek a kocsijának nekiment!Igen igen meg lehet ezt bűntetlenűl is tenni,úgy hogy mindenki elsétál a dolog mellett mintha semmi sem történt volna...de ha egyszer lehet ellene tenni akkor hajrá!!És most megtették!!!Gratulálok!!:):):):)”
 • 7. rick 2009. december 10. 08:17
  „5.

  Például mert O,8 ezreléktől bűncselekmény az ittas vezetés.”
 • 6. sila 2009. december 09. 21:31
  „Christh
  Köszi, most már értem. Ki van szépítve, mint 60 évvel ezelőtt...
  Nem szeretném, ha bárki is azt hinné a rossz oldalon állok. Azért érdeklődtem, mert tudom mire képes egy jó ügyvéd. Arra gondoltam, nehogy még közúti közlekedés veszélyeztetése legyen a dologból. A cikkből egyértelműen az tűnik ki, hogy az elkövető cselekménye nem áll egyensúlyban egy esetleges továbbhaladás gépjművel-vagy más egyéb módon- való megakadályozásával. Tudomásom szerint egy polgári személy jogos védelem,vagy végszükség esetén intézkedhet. Legalább is ilyenkor kap védettséget, de jó ha tudja a sok sheriff jelölt, nem igazán kell nagy dolgokba belemenni, mert a bíróságon senki nem lesz mellette. Még a rendőrbácsi sem akinek az elfogással a dicsőséget szerezte. Egy polgárőr figyeljen, jegyezzen fel pontosan mindent, legfeljebb tisztes távolból kövessen. A többit bízza a minimum 30 perc eltelte után kiérkező egyetlen járőrpárra amit egy adott kapitányság a mai világban szolgálatba tud vezényelni !”
 • 5. sivatag66 2009. december 09. 19:13
  „T.Christh ! Tőled idézek: Minden állampolgár joga, hogy bűncselekmény esetén az elkövetőt visszatartsa, menekülésében megakadályozza a hatóság megérkezéséig.
  Itt a kulcsszó a "bűncselekmény" !
  Ha neki megyek autóval egy másik autónak,mióta bűncselekmény???”
 • 4. Christh 2009. december 09. 15:15
  „Minden állampolgár joga, hogy bűncselekmény esetén az elkövetőt visszatartsa, menekülésében megakadályozza a hatóság megérkezéséig. Talán a Btk 30. paragrafusa illik ide legjobban.
  A történethez hozzátartozik, hogy a 18 éves végzős fiatal, aki ittasan elhajtott a helyszínről a település határában a töltésen magától állt meg, a lámpákat lekapcsolva, hogy az őt követő polgárőr autóból ne vegyék észre. Majd mikor ez nem sikerült neki, átmászott a hátsó ülésre és azzal védekezett, hogy nem is ő vezetett, a sofőr elmenekült az ártér irányába. Szerencsére hölgy utasának vallomása ennek ellentmondott, majd később a kapitányságon az elkövető is elismerte felelősségét. (Szemtanúból meg nem volt hiány, a baleset pont a szórakozóhely elött történt.)
  Tehát a polgárőrök nem állították meg, nem feltartóztatták, hanem csak az autó mellett várakoztak, míg a rendőrök megérkeztek!
  Minden elismerésem a helyszinelő rendőröknek, akik azon az éjjelen több helyszínre is kimentek intézkedni. Az ő segítségük nélkül nem lett volna teljes ez a történet.
  Az ittas ifjúnak pedig csak a szüleit sajnálom, mert nem csak az autójukon keletkezett kárt kell fizetniük, hanem a srác büntetését is, nem beszélve arról, hogy a biztosítójuk be fogja rajtuk hajtani azt az összeget, amit majd a vétlen autó javittatására fordítanak.”
 • 3. Kisnyusszi 2009. december 09. 11:24
  „Én láttam az esetet :-) először kicsit komolytalan volt, de meglett, elfogták és ez a lényeg.... :-)
  Azért mégiscsak jó, hogy vannak polgárőrök....és Szentmihályon meg tényleg komolyan veszik ezt a polgárőrségesdit :-) szerencsére....”
 • 2. rick 2009. december 09. 07:52
  „1.

  Elolvastad rendesen a cikket?

  Körülbelül ugyanaz a jogalap lehet, mint amikor nyaralni vagy és a lakásodba betör valaki, ám ezt a szomszédod észreveszi és amíg jönnek a zsaruk, addig feltartóztatja a jómadarat.
  Persze sz*rhatna is az egészre, nehogy jogszabályt sértsen, nem igaz?”
 • 1. sila 2009. december 08. 21:43
  „Ez mind szép és jó. Bűnhődjön az ilyen!
  Írja már le tudatlan személyemnek valaki, milyen jogalapja volt az uraknak ,,feltartóztatni".
  Milyen jogszabály alapján intézkedtek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt a krimiolvasók hónapja

A november a krimi hónapja volt a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtárban. Tovább olvasom