Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Polgárőr-egyesületet alakítottak

Polgárőr-egyesületet alakítottak Bágyogszováton. A szervezet célja, hogy erősítsék a közbiztonságot a rendőrséggel együttműködve. Jelenleg huszonegyen vannak, de új tagokra is számítanak.
A közelmúltban huszonegy alapító taggal polgárőrség alakult Bágyogszováton. Céljuk, hogy a Csornai Rendőrkapitánysággal együttműködve a falu közbiztonságát megerősítsék. Működésüket az önkormányzat és a helyi vállalkozók támogatják.
A Bágyogszováti Polgárőr Egyesület elnöke, Tóth Zoltán arról beszélt a Kisalföldnek, hogy miért tartották szükségesnek a szervezet létrehozását.

Több a bűncselekmény

– Megszaporodtak községünkben a besurranásos bűncselekmények, a termény-, illetve falopások – kezdte az egyesületi elnök. – Egyre gyakrabban jelennek meg nálunk olyan idegenek, akik rossz szándékkal, az alkalmat keresve ténferegnek a faluban. A helybelieknek, főleg a megkárosítottaknak ez nem tetszik, ezért felmerült egy önkéntes szervezet megalakításának gondolata. A polgárőrség tűnt a legjobb megoldásnak, felvettük a kapcsolatot a körzeti megbízottal, a csornai kapitányság vezetőivel, a megyei polgárőrszövetséggel és megkezdtük a szervezést. A polgármester az önkormányzat támogatásáról biztosított bennünket, Katona László százados, a csornai rendőrség közrendvédelmi osztályvezető-helyettese pedig a jogokról és a kötelességekről tájékoztatta a jelentkezőket.

Alakuló ülés

Az alakuló ülésen huszonegyen jöttek össze. Egyesületi alapszabályt fogadtak el és megválasztották a tisztségviselőket. Elnökük lett Tóth Zoltán, titkáruk Dömötör Gellért. A legfiatalabb alapító tizenkilenc, a legidősebb ötvenöt éves. A működési kiadásokat több forrásból igyekeznek fedezni. Számítanak az önkormányzat segítségére, a tagdíjra, a pályázatokra és a helyi vállalkozók támogatására. Úgy tűnik, önálló irodahelyiséget is kialakíthatnak, szintén az önkormányzat együttműködésével.

Együttműködés

– Szoros együttműködésre törekszünk a rendőrséggel, de kérjük a helyieket is: ha gyanúsan viselkedő idegenekkel, járművekkel találkoznak, ne restelljék akár a körzeti megbízottat vagy a polgárőrséget értesíteni. Telefonos elérhetőségeinket minden vendéglátóhelyen, illetve boltban megtalálják. Sorainkba továbbra is várjuk az új tagokat – mondta Tóth Zoltán.

„ Szükség van a polgárőrökre, a közbiztonság közös cél"

Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány érdeklődésünkre elmondta: illetékességi területükön jelenleg három egyesület működik aktívan, és több településen is foglalkoznak a polgárőrség megalakításának gondolatával. „Mindig örömmel fogadjuk, ha valahol polgárőrség alakul. Minden támogatást megadunk a szervezőknek már a kezdéshez és később a működéshez is. A közbiztonság erősítése közös célunk, a polgárőrökkel együttműködve eredményesebbek lehetünk" – jegyezte meg Kiss alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földtulajdonosok nem ellenzik a szélerőműveket

A Rábaközben is egyre több településen vetődött fel szélerőműparkok építésének gondolata. A beruházók a községi vezetőkkel egyezkedtek és a földtulajdonosokat is megkeresték. Az elképzelések szerint többek között a kapuvári, a bágyogszováti, a rábapordányi, a Dél-Rábaközben pedig a ciráki, a gyórói, a dénesfai és a répceszemerei határban foroghatnak a lapátok. Tovább olvasom