Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Pluszpont jár a sok halottért

Megye - Nagyobb eséllyel pályáznak falubuszcserére azok a települések, ahol magas a halandósági ráta. A minisztériumi rendelet e feltételét a szakemberek sem értik és egyéb furcsaságokat sem.
Március elsejétől nyújthatják be igényüket falubusz cseréjére, vásárlására az önkormányzatok. A települési vezetők örülhetnének a lehetőségnek, a helyzet mégsem ad okot elégedettségre. A feltételek ugyanis állandóan változnak, az érintettek nehezen tudnak lépést tartani a módosításokkal. Az biztos: előnyt élveznek azok a községek, ahol a halandóság magasabb. A Kisalföld Kozma Juditot, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének koordinátorát kérdezte.

– Azon, hogy a falubuszt igénylő települések köre „felhígult", már túlléptünk – kezdte a falugondnokságokat segítő szakember. – Elfogadtuk, hogy ötezer lakosig kérhetnek támogatást az önkormányzatok, ami a kisközségek esélyeit rontja. Az viszont, hogy a témával foglalkozó, 9/2008-as rendeletet megjelenése óta folyamatosan módosítják, érthetetlen. A támogatási kérelmet benyújtókat sikerült teljesen összezavarni. Főleg azokat, akik időben beadták a szükséges papírokat és közben értesülnek a változásokról. Ezek apróságok ugyan, de nagyon fontosak. Érintik például az összeférhetetlenség kérdését, de a gépjárművek típusát is. Igényelni ugyanis csak olyan gépkocsit lehet, ami szerepel a kiadott katalógusban. Egyes típusokat hiányoltak a településvezetők, de mivel a listán nem szerepelt, másra adták be igényüket. A rendelet módosítása után viszont az új katalógusban már ott vannak a hiányolt márkák.

Kozma Judit hozzátette: hétfőn reggel újabb módosításról kaptak hírt. Eszerint az igények beadási határideje március 1-jétől május 1-jéig, illetve május 12-től május 30-ig tart. A kimaradó tizenkét napban nem lehet benyújtani a kérelmeket. Az érintettek nem értik, miért van szükség ezekre a furcsaságokra. Az egyesületi koordinátor beszámolt egy elképesztő feltételről is.

– A benyújtott kérelmeket egy előre megadott szempontsor szerint értékelik. Egy adott település minél több pontot ér el, annál nagyobb esélye van a sikerre. A szempontsorok között található egy olyan feltétel, hogy azok kapnak pluszpontot, ahol évente tíznél többen halnak meg. Ez teljesen szakmaiatlan, nem értjük, mi volt a célja ezzel a rendelet alkotójának. Bízunk benne, hogy ez nem a burkolt falurombolást szolgálja – fejezte ki értetlenségét Kozma Judit.

(A szaktárcánál a Kisalföld is próbált választ találni a pályázat furcsaságaira, de lapzártánkig válaszadót nem találtunk.)

Olvasóink írták

 • 5. matriné 2008. május 02. 17:13
  „Csak ne, hogy erőszakosan teremtsenek egy -két hullát! No meg arra vigyázzanak, hogy a sírásók össze ne vesszenek rajtuk!”
 • 4. zsuzsimama 2008. május 01. 13:53
  „Hajrá Fehértó! Már csak két fő hiányzik a buszcseréhez?
  "Kettő mindenkiért,...mindenki kettőért!"
  A rendelet kitalálója véletlen nem falubeli?”
 • 3. fufiszisz 2008. május 01. 11:14
  „Azért én elolvasnám a rendeletet.
  Mint az újságíró.
  Hallotta.
  Igaz a Lipót -mezőt ellopták az átok liberálbolsik - pszchiátria - az átok Ágnes miatt - ajánlanám némely hozzászólást - diagnosztizálni.
  Eltenni emlékbe.Némelyik öt Gyurcsánnyal is felér.”
 • 2. matriné 2008. április 29. 20:45
  „Jöhet a "kőbaltás nyugdj reform"! Öseink amikor még a barlangi medvékkel vívták a harcukat nem gondoltak arra, hogy kezdhették volna a pont gyűjtést! Akkoriban aki nem tudott lépést tartani a hordával annak egy jól irányzott köbalta ütéssel el volt intézve a "Nyugdíjas sorsa" gödör meg volt és van ma is bőven! Főleg a közútakon azokon ahol többszörösen is lenyúzzák a bőrt a használóiról! Viszont ma már pontozzák a hullatermelőket igaz ma nem köbaltával írtják a nyugdíjas kis öregeket, hanem ellopják a fele nyugdíjukat e hulla jelöltektől! Lehet, hogy hullaszállító jármüvet is kap a győztes polngyűjtő? De az is lehet, hogy kap egy házi krematóriumot.Olyat amit a Kisalföldben lehetett nem is oly rég olvasni!”
 • 1. Lizsu 2008. április 29. 11:26
  „nem akarok hozzászólni, ez mindent elmond...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy órán át feküdt a kórház folyosóján

Kapuvár - Több mint négy órán át feküdt a kapuvári kórház folyosóján egy kilencvenhárom éves… Tovább olvasom