Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Plüssmacik a népművészetiben

Kós Károlytól „kért kölcsön” szavakat egyik közelmúltbeli kiállításához Pintér Jenő fafaragó népi iparművész: „Jöhetnek utánam a fiatalok és folytathatják munkámat, járhatják az utat, (...) jóakarattal, népünkért, magyarságunkért, fiainkért.” A bogyoszlói alkotó szerint baj van az utánpótlással.
– A hetvenes években még az is faragott, aki kicsit sem értett hozzá, ma meg már aki igazán szeretné, az sem nagyon csinálja. Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy Budapesten a Váci utcai népművészeti boltban manapság plüssmacikat meg labdát árulnak. Ha ez előfordulhat, akkor itt nagy baj van – vélekedett érdeklődésünkre Pintér Jenő, aki már majdnem fél évszázada termékeny és elkötelezett alkotóközösségben él a fával. A népművészet mestere elmondta: faragnivalója ugyan ma is akad elég, de igazából – ahogy évekkel ezelőtt – „nem bombázzák" megrendelésekkel.

Sorakoztak a megrendelők

– Annak idején féltem hazajönni a vagongyári munka után, mert a házunk előtt mindig várt már két-három kuncsaft, az egyik szekrényt vagy széket, a másik valami dísztárgyat szeretett volna velem csináltatni, na és persze minél előbb. Sokat dolgoztam, most az egészségi állapotom kicsit hátráltat. Pár éve még mindennapos volt, hogy a rádióban az éjféli Himnuszt a véső mellett hallgattam. Persze hogy csinálnom kellett, amikor például a Váci utcai boltban egy olasz kereskedő meglátta az egyik rábaközi mintás sulykolómat és abból gyorsan – másfél hónapon belül – háromszázhatvan darabot rendelt. Egyébként nekem az a tapasztalatom, ha este kétórányi munkám elmarad, abból másnap már félnapos teendő lesz.

Az utánpótlásról, követőkről a mester úgy nyilatkozott, hogy olykor-olykor ugyan meglátogatják bogyoszlói műhelyét érdeklődő, szemlélődő fiatalok, de olyan csak néhány akad, aki tevékenyen is folytatná nyomában az utat. Hogy miért? Mert szerinte nem ismerik a népművészetet, így azt sem tudják, mi az, amit követniük kellene, meg aztán „ezt erőltetni nem lehet, ha valaki ezt nem kedvből, szeretetből, lélekből csinálja, akkor nem érdemes elkezdeni". Hogy ő kitől vette át a vésőt, arról így mesélt:

– A magam feje szerint kezdtem gyerekkoromban a faragást, mikor kisgulyásként legeltettem a réten. Az első munkám egy ostornyél volt, amit hamarosan a saját ötlet alapján készült játékok követtek. Később besegített az utamba a neves bogyoszlói népművészmester, Kiss Ernő szakköre. Akkor lettem első díjas, vagyis majdnem ötven éve kaptam meg az első dokumentált elismerést. Tanulni a földek miatt nem tudtam, így önképzésssel lettem az, aki ma is vagyok.

Paraszti kultúra

Pintér Jenő megemlítette, hogy pályája a figurális faragásoktól indult el az évtizedek óta művelt, a főként rábaközi motívumokkal díszítő művészethez. Hogy így alakult, azt a véletlen hozta, mivel a hetvenes évek elején megjelent róla egy írás, amiben elismerték a tehetségét, de a szerző megjegyezte:

„Kár, hogy másolja Kiss Ernő munkáit."
– Ez jót tett nekem! Utána két hétig semmit sem faragtam, hagytam, hogy elvigyenek tőlem mindent, ami addig készült, aztán váltottam. Azóta szinte csak a népi bútoroknak, a paraszti kultúra díszes tárgyainak szentelem az alkotói energiámat.

Az általam használt és folyton variált motívumokat úgy gyűjtöttem, múzeumokat látogattam, baráti segítőktől kaptam tanácsot, és mindehhez hozzáadtam a saját egyéniségemet. Érdekes, mostanában visszatértem a kezdetekhez: újra figurális műveket készítek. Megfaragtam például az utolsó vacsorát, de csináltam nemrég egy Szent László- és egy Krisztus-szobrot is. Miért fordultam vissza ehhez a műfajhoz? Mert úgy látom, ezt nem sokan tudják. Rajzolni, körzőzni, vésni majd mindenki képes, még a mintán is sokan végigmennek, de egy szobornál nagyon fontos, hogy az alkotó érezze az arányokat, ismerje a fa lelkét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborognak a vendéglátósok

Az augusztus elsejével bevezetett, úgynevezett standtörvény előírásai miatt háborognak a rábaközi… Tovább olvasom