Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Plébániák plébános nélkül, üresen

Hövejen óvoda működik az egykori plébánián, ám a legtöbb rábaközi faluban, ahol nincs pap, üresen állnak az egyházi ingatlanok, melyek javára ráférne a felújítás. Fenntartásuk az egyházközségek feladata.
Jobb sorsra érdemes: A markotabödögei plébánia évszázados falai között hosszú ideje nincs már élet.
A győri egyházmegye csornai esperesi kerületéhez tizennyolc plébánia tartozik, a kapuvárihoz tizenkilenc. Számos helyen azonban nem helyben él a plébános, a papi teendőket a szomszédos falvak lelkipásztorai látják el. Így fordulhat elő, hogy ezekben a községekben többnyire üresen állnak a plébániák, hasznosításukra egyelőre nem sikerült megoldást találni. Ötlet pedig lenne, hiszen felmerült például idős papok otthonának alapítása vagy egyéb, szociális célú felhasználás.

Van, ahol albérletként adták ki Árpáson elkélne már a felújítás

Az árpási plébánia a tizennyolcadik század elején épült, néhány éve áll üresen. Nagyon szép környezetben, alig húsz méterre a község kápolnájától található. Feller Sándortól, az egyházközség világi elnökétől megtudtuk: a háromszáz éves épületre ráfér egy alapos felújítás. Szigetelni kellene, ideje lenne a nyílászárók cseréjének, a külső és belső tatarozásnak. A plébániához melléképületek is tartoznak, amelyek arról tanúskodnak, hogy korábbi lakói gazdálkodással is foglalkoztak. Ehhez adott még a nagy udvar és a hatalmas kert.

– Az önkormányzat rendezi a plébánia környezetét, nyíratjuk a füvet és kaszáltatjuk a kertet – mondta Feller Sándor, aki egyben a település polgármestere is. – Arra persze pénzünk nincs, hogy az egész felújítást finanszírozzuk. Azt hiszem, jó megoldás lenne, ha idős, már nyugállományú atyák költöznének az épületbe, ami erre a célra kiválóan alkalmas lenne. Ezzel felpezsdülne Árpás hit- és talán még kulturális élete is. Ráadásul az atyák is nyugodt, kiegyensúlyozott körülmények között élhetnének.

Markotabödöge: tervben a pályázat

– A templom után terveink között szerepel a plébánia felújítása is – beszélt az elképzelésekről Kovács Imréné. – Pályázni szeretnénk, és talán valamennyi önerőt is fel tudunk majd mutatni, az előzetes számítások szerint több millió forint kell a felújításhoz. Az épület háromszobás, nagy udvarral, szép környezetben, úgyhogy akár gyerekek táboroztatására is alkalmas lehet. Kemény munka lesz, azt tudjuk, de ha valamibe belekezdünk, akkor véghezvisszük és szerencsére a plébános úr segítségére is számíthatunk.

Hövejen négy éve óvoda

A hövejiek ügyesen oldották meg a plébániahivatal sorsát: elkérték a püspökségtől és az óvodát alakították ki benne. Mindez négy évvel ezelőtt volt, a megállapodás szerint tizenöt évre kapta meg az önkormányzat az ingatlant. Fel is újították.
A plébánia más célú hasznosítása így Hövej fejlődésére igencsak jótékony hatással van, hiszen egyfajta központja lett a településnek. Ráadásul igény is van rá, mivel egyre több gyerek születik a faluban, ami talán annak is köszönhető, hogy óvodája van.
A győri egyházmegyéhez tizenkét esperesi kerület tartozik, amelyek összesen 265 plébániát foglalnak magukba. Az egyházmegye 146 papja közül 103-an szolgálnak plébánián, sokuk két településen is ellátja a teendőket, de olyan atyák is vannak, akik három, esetleg négy községben gondozzák a híveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új épület, növekvő létszám

Legutóbb a volt határőrlaktanya parancsnoki épületében, azt megelőzően a város különböző pontjain… Tovább olvasom