Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Piacok nyíltak a tejiparban

Az Új MiZo Rt. csornai gyárának termékeit legnagyobb részt az Európai Unió piacain értékesítik. Igazolódtak várakozásaik – nyilatkozta a Kisalföldnek a cég első embere.
Kiss János vezérigazgató alapvető célként említette, hogy a jövőben is szeretnének együttműködni azokkal a termelőkkel, akik jelenleg hozzájuk szállítanak.

– Értesülésünk szerint jelentős beruházást hajtottak végre a csornai gyárban. Tudhatnánk erről bővebbet?

– A fehérjegyártó vonalunkat korszerűsítettük. A beépített technológia mindenben megfelel az uniós előírásoknak, amiért támogatás is jár – mondta érdeklődésünkre Kiss János.

– Korábban ön azt nyilatkozta, hogy a csornai üzemnek fontos szerepe lesz a csatlakozás után. Igazolódtak a várakozásai?

– Igazam lett, hiszen a csornai üzemből szinte minden terméket az unió piacain értékesítünk. Olyan lehetőségek is megnyíltak előttünk, ahová korábban nem tudtunk bejutni a magas vámok miatt.

– A hírek szerint számottevően csökkent a tejtermelés Magyarországon. Alátámasztják ezt az önök tapasztalatai?

– A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a tavalyi évhez képest tíz százalékkal kevesebb a tej. Ennek két komoly oka van; egyik az, hogy sok kistermelő felhagyott a termeléssel. Ez várható volt, hisz nem tudtak megfelelni az EU-normáknak és -kívánalmaknak. A másik pedig az, hogy a tavalyi aszály miatt katasztrofális volt a takarmányellátás. Az idei bőséges termésnek köszönhetően lényegesen változhat a helyzet a nagyüzemekben mind a beltartalmat, mind a mennyiséget illetően. Tehát a jövőben több lesz a tej a mostaninál.

– Mennyire kelendőek az Új MiZo termékei a piacokon?
– A legismertebb márkák között van a miénk, a fogyasztók kedvelik a termékeinket, hisz minőségben nem maradunk el a többiektől. Számos beruházást hajtottunk végre azért, hogy a minőséget védjük és javítsuk. Természetesen a jelenleginél is többet szeretnénk eladni, de egy kemény konkurenciaharc dúl, mint minden más élelmiszerpiacon.

– Egy minapi hír szerint két-háromszázmillió forint uniós támogatástól estek el május elseje után a tejfeldolgozók a lassú adminisztrációs folyamat miatt. Az Új MiZo Rt.-t ez mennyiben érintette?

– Szerencsére minket ez kevésbé érintett, mivel összefüggésben van a most végrehajtott beruházásunkkal. Tulajdonképpen a gondot az okozta, hogy a pályázatot késve írták ki, illetve az ellenőrző szervek akkreditációjával volt probléma.

– Kitartanak önök mellett azok a tejtermelők, akikkel szerződéses viszonyban állnak?

– Miért mennének el? Fizetési gondjaink négy éve nincsenek.

– A jövő évi szerződésekről mikor kezdenek tárgyalni?

– Ahogyan szoktuk, most az ősszel megkezdjük a tárgyalásokat. Alapvető célunk, hogy szeretnénk megtartani azokat a termelőket, akik most szállítanak hozzánk. Ám ha lesznek távozók, a hiányt pótolni kell.

– Röviden hogyan jellemezhető az rt. jelenlegi helyzete?

– Az utóbbi évek legdinamikusabb növekedését érjük el a piacon úgy eredményben, mint forgalomban. Tehát nagyon jó pályán van most a cég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldiekkel osztoznak a nagyvadakon

Április 15. óta tart az őzbak-, szeptember eleje óta pedig a szarvasidény a Rábaközben is. A… Tovább olvasom