Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Perzsa fogorvost kaptak a mihályiak

Dr. Shahrzad Motazeidian személyében huszonhét éves iráni fogorvost kaptak a mihályi betegek. Az ifjú perzsa hölgy 2003 óta tanul, majd dolgozik hazánkban. Mint mondja, itt is ˝szépek˝ az emberek, de végleg nem szakított hazájával sem.
 
Április elejétől új fogorvos látja el a mihályi körzetet. Az új doktor iráni származású, a Debreceni Egyetemen végezte fogorvosi tanulmányait. Az elmúlt hónapig egy soproni magánpraxisban dolgozott alkalmazottként, ám szeretett volna önálló rendelőt működtetni. A huszonhét éves dr. Shahrzad Motazedian Irán Shiraz nevű nagyvárosából származik. Két hete lett Mihályi, Kisfalud, Vadosfa és Gyóró lakosai fogainak gondozója.

– Először hatévesen jöttem Magyarországra, ahol édesapám testvére már orvosként dolgozott – avatott be a kezdetekbe a doktornő. A gyermeki látogatást követően aztán tíz évvel ezelőtt, 2003-ban már „tervszerűen" érkezett Magyarországra, hogy a debreceni egyetemen fogorvosi diplomát szerezzen.

Dr. Shahrzad Motazeidian: A megszerzett tapasztalatokat majdan otthon szeretném kamatoztatni.
Dr. Shahrzad Motazeidian: A megszerzett tapasztalatokat majdan otthon szeretném kamatoztatni.

A doktornő kiemelte, mind rokonai, mind a saját véleménye az, hogy hazánk orvosképzése kiemelkedő színvonalú.

– Első munkahelyem Sopronban volt alkalmazottként, ám a rábaközi községet azért pályáztam meg, mert itt én vagyok a főnök – tette hozzá nevetve Shahrzad Motazeidian. Ám az alpokaljai városban megtartotta lakását, ahol szintén perzsa barátjával él, „és otthon csak fársziul beszélünk".

Mihályiban hetente háromszor rendel, véleménye szerint itt nyugodtabbak és közvetlenebbek az emberek, még egy iránival is.

– Shirazból a korosztályomból többen érkeztek Európába. Még magyarországi betelepülőről is tudok – mondta dr. Motazeidian. Szülei – apja kereskedő, anyja háztartásbeli – otthon maradtak, őket évente kétszer látogatja meg.

– Mikor eljöttem, nagyon féltettek, ám mostanra beletörődtek, hogy lányuk a világ másik felén keresi a kenyeret – tette hozzá. Szülőhazájáról elmondta, Iránban „szépek az emberek" (ő a szép jelzőt a „rendes" jelentésben használja), ám Magyarországon jobban ragaszkodnak a szabályokhoz, a társadalmi normákhoz.

– Az iráni nagypolitika inkább zavaró, mint veszélyes számomra és a korosztályom is hasonló véleményen van. A távoli országokba inkább tanulni járnak a fiatalok. Jó pár év múlva magam is szeretnék visszatérni a szülőföldemre és ott kamatoztatni a tudásomat – mondta. A doktornő Shiraz után egy kicsit kicsinyli Sopront és Mihályit, ám mint mondta, sűrűn ellátogatnak a „szomszédos" Bécsbe.

– Napjainkra már sikerült beilleszkednem a magyar hétköznapokba. Az embereket nagyon segítőkésznek tartom, a kommunikációval azonban még akadnak gondjaim, a magyar szótárt még néha bizony elő kell vennem – mondta Mihályi új fogorvosa.

Olvasóink írták

  • 3. józanparaszt 2013. április 20. 12:58
    „ok ez nem hátrány, reméljük a szakmában is kiváló...”
  • 2. oxana 2013. április 18. 11:02
    „Meg aranyos is.”
  • 1. narrator 2013. április 18. 09:39
    „Néha az idegen tényleg szép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalosünnep Szanyban

Fennállása 85. évfordulóját ünnepli idén a helyi Szent Imre Daloskör. Tovább olvasom