Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Perzsa fogorvos: ne legyünk mumus!

„ A fogorvos ne legyen mumus, ezért a megelőzés érdekében ki kell alakítanunk a gyerekekben, hogy a saját érdekükben minél gyakrabban keressék fel a fogorvosi rendelőt.”
Dr. Rauf Mohamed Reza egy páciensével.
Dr. Rauf Mohamed Reza perzsa származású fogorvos a kapuvári és a környékbeli iskolások fogai-nak felelőse. A szűrésben a legfontosabbnak a megelőzést és a félelem nélküli, fájdalommentes fogorvosi kezelés megvalósítását tartja.
A doktor véleménye szerint félévente lenne igazán hatékony a gyerekek fogászati szűrése. Jelenleg az iskolafogászat során csak évente egyszer jutnak el a fogorvoshoz. Reza doktor úgy véli, még mielőtt bármilyen probléma adódna a kicsik fogaival, a szülővel keressék fel a fogorvost. Ott játékos formában megismerkedhetnek a fogászati eszközökkel, a kezelés lényegével. Alapvető, hogy az első találkozás „fájdalommentes" legyen. A fogászatban nagyon fontos és sokkal könnyebb a prevenció, mint bármilyen kezelés – hangsúlyozta a doktor.

„ Úgy gondolom, a prevencióban inkább a játékos elemek kerülhetnek szóba. Ha ezt sikerül elérnünk, a gyerekek szívesebben látogatják meg fogorvosukat, hiszen tudják, nem akar rosszat."

A szakorvos sajnos a gyerekekkel évente csak egyszer találkozik az iskolafogászaton. Ilyenkor szűri ki a rendellenességeket. Elmondja, milyen fogbetegséget talált, majd a körzeti fogorvoshoz irányítja a gyerekeket. Ám ide nagyon sokan a figyelmeztetés ellenére sem mennek el, s a következő évi szűréskor ugyanazzal, vagy még súlyosabb gonddal jelennek meg az iskolafogászaton. Ezért nagyon fontos, hogy a szülő is partner legyen, és el is vigye gyermekét a szakrendelésre. Itt azonban a kiszűrt gyerekeknek csak alig a fele jelenik meg. A doktor szerint ennek oka csak a félelem lehet, no és a szülői példamutatás hiánya. A gyerekek közül egyre többen vannak, akik az iskolai szűrésekre szülői igazolást hoznak, mondván, nem kérik a kezelést, pedig nagyon ráférne fogaikra. Így az amúgy elhanyagolt fogsor tovább romlik, ami számos más betegség kiindulópontja lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony célt szolgál a mulatság

Március elsején rendezik meg a Győr-Moson-Sopron megyei polgármesterek első sobori bálját a helyi… Tovább olvasom