Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Pereskednek a fürdőért, fosztogatják a strandot Csornán

A csornai termálfürdő tulajdoni viszonyai szövevényesek. Három kft. formál jogot például a termálkútra. Per is van, a strandot pedig a gyanú szerint az önkormányzat közhasznú dolgozói fosztogathatták.

Napközben füvet nyírtak, este pedig a csaptelepeket, kóracél korlátokat lopták el, 750 ezer forintos kárt okozva.

A városvezetők eközben azon dolgoznak, hogy legalább a nyári szezonra kinyithasson a fürdő.

A strand körül kialakult helyzet kacifántos, többszereplős. Jogászok próbálják bogozni az összekeveredett szálakat és kidolgozni a város számára megnyugtató megoldást. A részleteket Turi György polgármester ismertette portálunkkal.

Termáltörténet

– A kertészetet a termálkúttal együtt 2005-ben vásárolta meg a Kerti Park kft. – kezdte a polgármester. – Tavaly nyáron továbbértékesítette az Er Immo kft.-nek azzal, hogy az ingatlanra bejegyzett jelzálogjogot és hitelt a vevő átvállalja és kiváltja. Információink szerint 80–90 millió forintos banki tartozásról van szó. Ígéretét az Er Immo nem teljesítette, azaz nem fizette ki az adósságot. Erre a Kerti Park, semmisnek tekintve az első adásvételi szerződést, újra eladta a területet, rajta a kúttal, egy harmadik kft.-nek. A felek között polgári jogi per indult. A bíróság útján arra keresik a választ, kié a kertészet és rajta a termálkút. A Kerti Park által beadott kereset alapján elsőfokú ítéletében a megyei bíróság a Kerti Park kft.-nek adott igazat, de a jogerős ítéletig az Er Immo van birtokon belül.

A színesfémből készült korlátokat, csaptelepeket lopták el, mutatja Maczik Zoltán százados, főnyomozó.
A színesfémből készült korlátokat, csaptelepeket lopták el, mutatja Maczik Zoltán százados, főnyomozó.

Az önkormányzat – mivel a strand üzemeltetéséhez termálvízre van szükség – tárgyalást kezdeményezett a vállalkozásokkal. Az a céljuk a városvezetőknek, hogy a termálkútra szolgalmi jogot szerezzenek, azaz szabadon hozzáférhessenek a vízhez. Az egyik megoldás szerint a Kerti Park kft. hozzájárul ahhoz, hogy az Er Immót jegyezzék be mint jogos tulajdonost. Ennek persze ára van: az önkormányzat 40 millió forintot fizetne a Kerti Parknak, ami ennek fejében minden peres eljárástól eláll. A szerződéstervezet azt is tartalmazza, hogy a csornai önkormányzat és a kft. között fennálló elszámolási kérdéseket is tisztázottnak tekintik.

Része a megállapodásnak, hogy az önkormányzatnak a termálvízért nem kellene fizetnie. Mindössze a működtetéssel kapcsolatos költségekből vállalna részt. Egy szezonra ez körülbelül 5–6 millió forintos kiadást jelentene. Tudni kell, hogy 2004-ben, amikor a város utoljára üzemeltette önállóan a fürdőt, az önkormányzatnak 25 millió forintjába került a nyitva tartás, amiből 5 millió volt a téesznek fizetett vízdíj. Ami a 40 millió forintot illeti: a Kerti Park 2005-ben már utalt az önkormányzatnak 49 millió forintot vételárként. Gyakorlatilag most ezt kapná vissza, a fennmaradó 9 millióból pedig a fürdőben azokat a fejlesztéseket, átalakításokat lehetne finanszírozni, melyek a nyitáshoz szükségesek.

Odaveszhet a gyógyvízzé minősítés

Közben a képviselő-testület pályázatot írt ki a strand működtetésére. Érkezett is ajánlat és úgy néz ki, hogy az érdeklődés komoly. A fürdőt azonban csak akkor lehet átadni, ha lesz víz. A testület hétfői ülésén úgy határozott, hogy a polgármester aláírhatja a kidolgozott konstrukciót. Most arra várnak az önkormányzatnál, hogy a megállapodásra az Er Immo is rábólintson.

A megnyugtató megoldás most az lenne, ha a Kerti Park és az Er Immo között lezárulna a vita és az önkormányzat szolgalmi jogot kapna.
Nehézséget okoz, hogy ennek a kft.-nek ki kellene fizetnie a 80–90 millió forintos hitelt, de kérdés, hogy lesz-e erre pénze. Ha ez az elképzelés meghiúsul, nem lehet mást tenni, mint megvárni a másodfokú bírósági döntést. Ha ott is a Kerti Parknak adnak igazat, a város akár meg is vásárolhatná a kertészetet és akkor végre, harminchét év után a termálkút is a tulajdonába kerülne. Egy veszély azonban még ekkor is fenyeget. Nevezetesen, hogy a Kerti Park ellen bármikor elindulhat egy felszámolási eljárás meglévő adósságai miatt. Az viszont évekig is eltarthat.

Az ellopott anyag jó részét a nyomozók megtalálták a város két felvásárlótelepén.
Az ellopott anyag jó részét a nyomozók megtalálták a város két felvásárlótelepén.

Turi György hozzátette: a vízjogi engedéllyel kapcsolatban is vannak problémák.

– A dokumentum ugyanis a Kerti Park nevére szól és a hatóság addig nem is írja át, amíg a jogvita nem zárul le. És akkor még nem beszéltünk a gyógyvíz minősítési engedélyről. Az önkormányzat ugyanis vízmintát vett, elküldte véleményezésre, de az eljárást felfüggesztette az országos gyógyfürdő-igazgatóság azért, mert a tulajdoni viszonyok nem tisztázottak. Az igazgatóság szeptemberig adott határidőt. Ha addig nem születik megnyugtató megoldás, Csorna elveszti a gyógyvíz minősítést.
A megnyugtató megoldás tehát most az lenne, ha a Kerti Park és az Er Immo között lezárulna a vita és az önkormányzat szolgalmi jogot kapna.

Fosztogatók két csoportban

Miközben a jogászok a termálért dolgoztak, a gyanú szerint a városi közhasznú alkalmazottak közül hárman viszont a termálban ˝szorgoskodtak˝. Vélhetően saját hasznukra, munkaidő után. Előtte a tereprendezés volt a feladatuk. Fűnyírás közben felmérték a területet és réz csaptelepeket, kóracél csöveket, egyéb színesfémeket vihettek el. A nyomozók az ellopott anyag jó részét meg is találták a város két felvásárlótelepén. Mint kiderült, esetleg két csapat egymástól függetlenül fosztogathatta ki a fürdőt. Hatalmas pusztítást okoztak: tövében kivágott kandeláber, összetört mosdók, a falból kitépett vezetékek maradtak utánuk. A rendőrség megindította az eljárást, az előzetes, óvatos becslések szerint is félmillió forintos a lopási és kétszázötvenezres a rongálási kár.

A színesfémből készült korlátokat, csaptelepeket lopták el, mutatja Maczik Zoltán százados, főnyomozó.
A színesfémből készült korlátokat, csaptelepeket lopták el, mutatja Maczik Zoltán százados, főnyomozó.

Turi György portálunknak ezzel kapcsolatban elmondta: ha kiderül, hogy a közmunkaprogramban foglalkoztatott alkalmazott a munkavégzéssel összefüggésben az önkormányzatnak szándékosan kárt okoz, bűncselekményt követ el. Munkaszerződését rendkívüli felmondással szüntetik meg. A polgármester hozzátette: a jövőben sem kívánják az ilyen embert foglalkoztatni.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. egycsornai 2010. május 02. 06:51
  „nem lesz ebből megint semmi... tavaly óta semmivel nem vagyunk előbbre. nem baj, a kapuváriak addig is röhögnek milyen bénák vagyunk...”
 • 34. .Atis 2010. május 01. 19:21
  „Én csak arra lennék kiváncsi h a Kerti Park Kft hányszor tud még millokat lehúzni a városról... Tavaly még mindenki a kft-t szidta most meg ő a franko hogy eláll a pertől? Ez nevetséges! Ennek a fürdőnek már évekkel ezelőtt kellett volna 1 unios pályázat 1 tisztességes felujítás!ÉS mindezt ugy h önkormányzati tulajdonban legyen a termál!”
 • 33. okostojas007 2010. május 01. 07:52
  „ezért "aggódom "
  40 millió a simliseknek és az önkormányzet lesz újra birtokon belül .
  na ekkor lesz a jelzálog érvényesítés ....”
 • 32. Capr 2010. április 30. 15:35
  „okostojas007: A bank csak a legvégső esetben fogja érvényesíteni a jelzálogjogát. Elsősorban azért, mert egy végrehajtási eljárásban sz..rér´, h..gyér´ tudják csak eladni a kertészetet, kúttal együtt. Ezért a bank ameddig csak lehet életben akarja tartani a Kerti Parkot. A felszámolási eljárás senkinek nem jó. Kishazánkban 20 év alatt csak 1 olyan felszámolási eljárásról tudok, amikor mindenki jól járt. Nem tudom pontosan mennyivel lóg a Kerti Park a banknak. Cikkből ítélve késedelmi kamatokkal, egyéb költségekkel együtt inkább 90 MFt körül. Ennyiért a rendezetlen helyzet miatt nem fogja senki megvenni a kertészetet. Az a baj, hogy az önkormányzat a szerződés toszogatása miatt már csak kármentést tud intézni. De ez, amit a cikkben vázolnak nem az. Ez kapkodás, átgondolatlan konstrukció csak azért, hogy mindenáron ki tudják nyitni a termált. Fel kellene vállalni, hogy elqrtuk, nem lesz idén fürdés itt.
  Szerintem idén nem fog kinyitni a termál. Már csak azért sem, mert kitől veszi a termálvizet a leendő üzemeltető? A Kerti Park birotkon kívül van, az Er Immó pedig szerintem nem köthet szerződést, hiszen szerződést szegett a Kerti Parkkal szemben. Az önkormányzat pedig partvonalon kívülről próbálja két gittegylet vitáját megoldani ahelyett, hogy a város érdekeit nézné.”
 • 31. okostojas007 2010. április 30. 00:32
  „40 millióért új kutat lehet fúratni 50 méterrel arrébb...
  de melyik bank lehet a jelzálog tulajdonos...
  mert még az is lehet - a bank mindent visz....
  l”
 • 30. hajracsorna 2010. április 30. 00:10
  „24. dörmi!

  És akkor hogy lehetne, hogy mégis gyopáros szavazott egyedül ez ellen a testületben. ha rosszul mondom, javítsatok, de így hallottam.

  szóval?”
 • 29. Capr 2010. április 29. 22:45
  „zodjoska!
  Nagyon is figyelmesen olvasok. Idézek a témában írt cikkekből: ,,Mint kiderült, hiányzik a medencék vegyszeradagolását biztosító berendezés, illetve több szivattyú is. Az önkormányzat leltárt készített mindenről." ,,Egyeztetünk a követelésekről és amennyiben nem tudunk megegyezni, bíróságra visszük az ügyet - fogalmazott Turi György." ,,Azt megígérte a városvezető: minden, szerződésbe foglalt jogukkal élni fognak a kft-vel szemben. Így követelhetik az 50 millió forintos meg nem valósulási kötbért, illetve a nyári szezonban minden zárva tartott nap után további 100 ezer forintot."
  Összefoglalom: 49 MFt fizetett a városnak a Kerti Park. Ez rendkívül nyomott ár volt, azzal az opcióval, hogy 50 MFt-ért fejleszteni fog, téliesít. A Kerti Park nemhogy fejlesztett, rombolt, kárt okozott. Miért is kellene visszafizetni a 49 MFt-ot? De haladjunk a logikád mentén. Ha kötbér kiüti a vételár visszafizetést akkor a Kerti Park állítsa vissza azt az állapotot, ahogy kapta a termált. (A cikkben írt lopás persze más téma) Most fizetni akar az önkormányzat 40 MFt-ot, amit a cikk úgy állít be, mint a vételár visszafizetését. Akkor mi van a kötbérrel? Mert az kiütötte ezt a tételt. Na ugye, hogy ugye. Zodjoska: gondold át még egyszer, 40 MFt-ért csak szolgalmi jogot vesz a város egy csőd szélén álló cégtől? A cikkben írt peres eljárások nem a város ügye, hanem a Kerti Parkké. A városnak kellene perelnie a díszes társaságot kártérítésért, amit nem tett meg. Most már érted miért hűtlen kezelés?”
 • 28. zodjoska 2010. április 29. 21:55
  „sajnos úgy tűnik, hogy senki sem olvas figyelmesen újságot, legalábbis ebben a témában. A Kerti Park 49M Ft-ot 2005-ben kifizetett a városnak. A szerződést viszont felbontották, mert nem készült el a fejlesztés. A 49 M Ft-ot tehát vissza kellene fizetni, erre szolgál az 50M Ft-os kötbér. Tehát a két összeg kiütné egymást, gyakorlatilag 0-0.

  A termálkút pedig a kertészetben van, ami soha nem volt a városé. Még ez sem tiszta sokaknak. Csak könnyítésül - külön ingatlan, külön helyrjazi számmal= szomszéd. A kertészet jogi helyzete vitás, de ehhez semmi köze a városnak. A megállapodás tervezete szerint ha fizetne a város 40M-t, akkor a jogi helyzet megoldódna, és ráadásul szolgalmi jog illetné a várost, ingyen termálvízzel, csak a költségeket kellene fizetni.

  Ez hűtlen kezelés lenne?

  Inkább olyan eredmény, ami örök időkre megoldaná a helyzetet, bárki is lesz később a kertészet tulajdonosa. Gyakorlatilag a város abból a pénzből váltaná ezt meg, amit még a Kerti Park fizetett ki 2005-ben. Tehát a város gyakorlatilag ingyen szerezne egy ilyen jogot.

  Mindenki az 50M kötbért emlegeti, pedig ezt már többször megírták, hogy arra van, ne kelljen visszafizetni a 49M-t.

  Nem tudom, hogy milyen egyéb dolgok lehetnek, de azért szívesen megnézném a sok hozzászólót, ha szembetalálná magát a cikkben említett mindenféle peres üggyel, akkor meglátnám, mire mennek. Így a legkönnyebb okoskodni.”
 • 27. mazsi 2010. április 29. 20:36
  „nem vizügy hanem a pannonviz”
 • 26. jogész 2010. április 29. 20:00
  „a számolás azért nem stimmel, mert kb. 19 milliót kell még az önkormányzatnak a vízügy felé fizetni az engedélyekért, amit a Kerti park elfelejtett kifizetni
  így már nem pozítiv az egyenleg”
 • 25. Capr 2010. április 29. 16:49
  „okostojas007
  Ilyen értelemben jól számolsz, de olvasd el még egyszer a cikket: "az önkormányzat 40 millió forintot fizetne a Kerti Parknak, ami ennek fejében minden peres eljárástól eláll." Ha az önkormányzat fizet a Kerti Parknak, akkor sokkal rosszabb pozícióba kerül vele szemben, mert nem biztos, hogy tudja érvényesíteni a kötbérterhet. Persze itt fordítva ülünk a lovon, mert a ráutaló magatartás az, hogy nem is akarja. Van egy szerződés amit a Kerti Park sorozatosan megszegett. Az 50 Mft az kötbérteher, nem beszéltünk még a bontással és a működésképtelenséggel okozott kárról. Most szolgalmi jog fejében 40 MFt-ot fizetne az önkormányzat, nyilván ez egy másik szerződés, de megkérdőjeleződik innentől az, hogy érvényesíthető-e az alapszerződés szankciója. Ugyanis miért kellene fizetni egy szerződésszegő cég részére, akkor, amikor az önkormányzatnak lenne követelése vele szemben. Amit te számolsz az egy "barter" megállapodás lenne. Ez amúgy nem rossz, de nem old meg semmit.
  Vegye már tudomásul a város, hogy pénz nélkül nem lehet megoldani a termál helyzetét. Vagy adják el végérvényesen egy tőkeerős befektetőnek, nem ilyen senkiházi gittegyletnek, vagy kerüljön önkormányzati tulajdonba, de kúttal együtt. No ehhez kell szakértelem, meg pénz. Jelenleg egyik tényező sincs meg.”
 • 24. dörmi 2010. április 29. 16:17
  „22. a turinál sokkal nagyobbat murizott a gyopáros.pedig ő aztán csak a csornaiakért dolgozik.:)”
 • 23. qeu 2010. április 29. 15:56
  „moderálva saját kérésre”
 • 22. Jerry 2010. április 29. 15:40
  „A dolog lényege az, hogy a város vezetés a négy éves turi muri alatt semmire sem ment a termállal.Nem kellene már a szocik nyakába varrni a tehetetlenségüket.Nem hiszem,hogy a gyurcsány bajnai kormány az oka annak, hogy Csornán nem működik a termál.A turi féle vezetés addig sem jutott el négy év alatt, hogy még azt sem sikerült megállapítani,kinek a tulajdona a fürdő.Pedig azt ígérték, hogy megnyitják, üzemeltetik stb.Erre kiderül,hogy nem tudják,ki a tulajdonosa, nem tudják őriztetni az egészet,de el tudják lopatni részenként, pereskednek érte, ja és még ki is akarták adni bérbe stb. Szóval nép ámítás az egész.Máshol tényleg megél a város a fürdőből, lásd Kapuvár, Pápa,Balf, Bük,Sárvár stb,és még nem is mentünk távolabb.Pedig ott is volt szoci meg fidesz város vezetés, ja és ott is volt gyurcsány bajnai kormány.Igaz,nem volt polgármester a turi, alpolgármester gyopáros.”
 • 21. okostojas007 2010. április 29. 13:45
  „nem számoltam rosszul ...
  50 milliós kötbérrel szemben beszámítással élve 40 millió
  ( nem kifizetve !)
  akkor még mindig tartozik 10 millióval a simlis osztrák de a
  kút már az önkormányzaté.....”
 • 20. Capr 2010. április 29. 12:34
  „okostojas007!

  Nem az a baj, hogy ügyvédek dolgoznak a megállapodások, hanem az, hogy ez a megállapodástervezet rossz, nem szolgálja a város érdekét, valószínűleg magánérdekek vannak a háttérben. Nem tudom megérteni, hogy miért nem érvényesíti a város a kötbérigényét. A Kerti Parkkal kötött alapszerződés haszna is megkérdőjelezhető volt. Ez a szocialisták sara. DE! A sorozatos határidőmódosításokból adódó késedelem vesztesége, a termál működésképtelenségének bekövetkezése, a kötbér nem érvényesítése, a kármentesítés hiányossága a jobboldali városvezetés "érdeme". Ugyhogy hiú ábránd arra számítanod, hogy itt elszámoltatás lesz.
  Számolásod hibás, mert a várost számszakilag 90 MFt kár éri ezzel a tervezettel, hiszen 50 MFt kötbér nem érvényesítése + 40 MFt fizetése egy szerződésszegő cégnek. Ennél még az is jobb, ha nem nyit ki idén a termál, kőkemény jogérvényesítés a Kerti Parkkal szemben, kármentesítés azonnali elkezdése.
  Alapelv, hogy először megoldást keresünk a problémára, utána keressük meg a helyzet kialakulásáért felelős személyeket. DE! A város vezetőinek ügyben tett intézkedései kezdik kimeríteni a hűtlen kezelés fogalmát, így qeu-val maximálisan egyetértve kérdezem: Ki írta az előterjesztést? Teljes és átfogó vizsgálatot kell tartani az ügyben, mert itt a választók hülyének nézése folyik.”
 • 19. okostojas007 2010. április 29. 09:53
  „egyenleg ...
  50 millió kötbér ( tavaly augusztusban még ennyi volt ? )
  most 40 milliót a simliseknek
  az egyenlő 10 millió plusz fizetendő az umbulda kft részéről.....”
 • 18. qeu 2010. április 29. 09:16
  „moderálva saját kérésre”
 • 17. okostojas007 2010. április 29. 06:33
  „13 - as , 16 - os
  az ügyvédek már dolgoznak a megoldáson..
  de mint írtam inkább a medencéket takarítanák azzal nem csinálnának ekkora kárt mint az ilyen szerződésekkel.
  De hát már tudjuk - most jön az elszámoltatás , csornai szocik reszkessetek ...”
 • 16. Capr 2010. április 28. 22:46
  „Polgármester Úr! Nem tudom ki dolgozta ki ezt a megoldástervezetet, de sürgősen üljön le vele beszélgetni a szakmai hozzáértését illetően. Egy olyan cégnek akarnak fizetni szolgalmi (és nem tulajdon) jogért, amely komoly károkat okozott a városnak, a szerződéshez való hozzáállásuk alapvetően hazug, nyilvánvaló hogy háttérmegállapodás van a színfalak mögött. Ön ez tényleg nem látja, vagy nem akarja látni, vagy .....Amikor működésképtelenség miatt bezárt tavaly a termál, Ön harcos nyilatkozatot tett, hogy most aztán a város érdekeit szem előtt tartva minden jogi eszközt igénybe vesz a Kerti Parkkal kötött szerződésben foglalt szankciók érvényesítésére. Ez a megállapodástervezet gyökeresen ellent mond ennek. Ez kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát. Itt jegyzem meg, hogy a vízjogi engedély nem jár le egyik napról a másikra. Miért a 24. órában kell gondolkodni ezen.
  A város érdekét szolgáló legegyszerűbb megoldás a következő (lett volna): Már tavaly el kellett volna indítani a kötbérigényt a Kerti Park irányába. Nem lett volna olyan bíróság, aki nem ítélte volna meg a többszöri szerződés határidő-módosítás után. Tekintve hogy a Kerti Park évek óta súlyos anyagi gondokkal küzd, valószínű, hogy nem tudott volna fizetni. Ekkor indulhat a felszámolási eljárás. A felszámolótól pedig nem lenne nehéz megvennie a városnak a kutat. Ennyi.
  Egyébként pedig itt már régen nem a megoldáson van a hangsúly. Talán el kellene kezdeni felelősöket keresni, persze lehet hogy ez Önnek sem áll érdekében.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Belednél: Az Úr a pásztorával volt

A csodával határos módon mindkét sérült nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett annál a… Tovább olvasom