Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Pénzvisszafizetésre kötelezték a Csornahő Kft. ügyvezetőjét

A csornai képviselő-testület pénzvisszafizetésre kötelezte a városi tulajdonú Csornahő Kft. ügyvezető igazgatóját. Szabó István 1,9 millió forintot utal vissza az önkormányzat számlájára.


A testület szerint a vezető a bérmegtakarítás kifizetésekor vétett. Három évre visszamenőleg vizsgálták az ügyvezető juttatásait.

Turi György polgármester portálunk érdeklődésére elmondta: pénzügyi és nem szakmai vita volt a felek között.

– A Csornahő 2009-es mérlegének elkészítésekor vált kérdéssé, hogy mennyi az igazgató úr pénzbeli és természetbeli juttatása – tájékoztatott Turi György.

– Kértem, hogy erről írjanak jelentést. Ez elkészült és szembesültünk azzal, hogy Szabó István a munkáltató, azaz a képviselő-testület döntése nélkül fizetett ki magának bérmegtakarítást. A testület áprilisi ülésén bízta meg a cég fel- ügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg, szabályszerűen járt-e el az igazgató a különböző juttatások kifizetésekor.

A felügyelőbizottság megállapította, hogy a prémiumosztásnál minden rendben volt, ám a bérmegtakarításnál már nem. Ahhoz ugyanis valóban képviselő-testületi döntés, hozzájárulás kellett volna.

– A bizottság 2005-től ellenőrizte a kifizetéseket. Pénzt visszakövetelni azonban csak három évre visszamenőleg van törvényes lehetőség – folytatta a polgármester. – Ez a módszer egyébként már 1997 óta volt gyakorlat.

A felügyelőbizottság szerint a prémiumosztásnál minden rendben volt, ám a bérmegtakarításnál nem. Ahhoz ugyanis képviselő-testületi döntés,
hozzájárulás kellett volna.
Az ügyvezető azzal védekezett, hogy eddig senki nem vitatta a kifizetések jogosságát. A városvezetés szerint azért nem, mert eddig senki nem vizsgálta a kft. ilyen jellegű kifizetéseit. A képviselő-testület szerdán módosította a Csornahő javadalmazási szabályzatát is. Ebben világosan leírják, hogy az ügyvezető éves prémiuma a személyi alapbér tizenkétszeresének 40 százaléka lehet. Meghatározták egyéb juttatásainak korlátjait is.

A polgármesternek felvetettük: Szabó István szerint az egész vizsgálat a kettejük közti megromlott személyes kapcsolatra vezethető vissza.

– Amikor polgármester lettem, megígértem, hogy minden, az önkormányzathoz tartozó szervezet működését átvilágítjuk. Így került sor a Csornahőre is. Szabó úr személyes sértésnek vette ezt, és ebből gondolja, hogy kettőnk viszonya rossz. Az anyagi kérdések tisztázódtak, pontot tettünk az ügy végére, tiszta lapokkal kezdhetjük a kapcsolatot – vélte Turi György. Kérdésünkre válaszolva hozzátette: Szabó István utódját nem keresik, nem is került szóba, hogy munkaviszonyát megszüntetik. ˝Ez a vita nem szakmai, hanem pénzügyi kérdésekről szólt˝ – jegyezte meg.

Szerettük volna Szabó István véleményét is megkérdezni az ügyről, de csütörtökön elfoglaltsága miatt nem tudott a rendelkezésünkre állni.˝Javadalmazásomat  így határozták meg˝

A Csornahő kft. igazgatójának javadalmazása többször napirenden volt a város képviselő-testületének ülésén. A cégvezető szerint soha nem emeltek kifogást, ahogy az átvilágító vizsgálat sem állapított meg szabálytalanságot.

A Csornahő kft. ügyvezetője szerint a bérjuttatásokat minden évben a tulajdonos által elfogadott üzleti terv bérkeretéből kapja. – Mint a társaság munkavállalója kapom, és nem az önkormányzat költségvetéséből fizetik ki – Szabó István így reagált a fenti írásra.

A képviselők azért kérnek vissza az igazgatótól 1,9 millió forintot, mert szerintük jogtalanul fizették ki számára a bérmegtakarítást.

– A gazdasági társaság tulajdonosa javadalmazásomat folyamatosan figyelemmel kísérhette és a munkabéren kívüli egyéb járandóságaimat soha nem kifogásolta – fogalmazott portálunknak Szabó István. – Javadalmazásomat már a kezdetekkor így határozták meg. Ugyanazokat a juttatásokat kaptam, mint cégünk minden dolgozója. Ők is minden évben megkapták az éves bérkeret terhére a bérmegtakarításból az alapbérek arányában a rájuk eső részt. Mint általában minden cégvezetőnek, az adott év üzleti tervének teljesítéséhez prémiumfeladatokat rendeltek. A felügyelőbizottság, a gazdasági és pénzügyi bizottság, valamint a képviselő-testület minden évben tárgyalta a mérlegbeszámolónkat és üzleti tervünket. Az elmúlt évek során így többször szóba került a javadalmazásom, annak összetevői. A cégnél az elmúlt évben több ellenőrző vizsgálatot is lefolytattak. A polgármester úr elrendelte a cég átvilágítását is, melynek részét képezte az én javadalmazásom. Kifogást itt sem tettek. Ezért nem tudom mire vélni a polgármester úr jelenlegi álláspontját. 

Az ügyvezető hozzátette: az eddigi javadalmazási gyakorlatról minden információ a tulajdonos rendelkezésére állt. Eddig nem szabályozták ettől eltérően az ügyvezető bér- és béren kívüli juttatásait.

– Több szakmai kérdésben, mely a társaságunk gazdálkodását, egyes költségeit érintette, eltérő állásponton voltunk és vagyunk – folytatta az igazgató. – Elfogadhatatlan például az számomra, hogy a távfűtéses önkormányzati intézmények felújítása során nem, vagy csak részben foglalkoznak a fűtési rendszerrel. Tudom, hogy kevés a pénz, de az energia is egyre drágább. A május 19-én megtartott ülésén a képviselő-testület elfogadta a Csornahő kft. 2009-es mérlegbeszámolóját és a 2010-es üzleti tervét. A társaság szerény eredményét a tulajdonos osztalék címén elvonta. A polgármester úr javaslatára javadalmazásomat is jelentősen csökkentették. Természetesen továbbra is azt vallom, hogy közösen, a város érdekeit előtérbe helyezve kell dolgoznunk.

Olvasóink írták

 • 12. hmhm 2010. május 30. 22:56
  „Hát ez elég érdekes, mi az hogy "a prémiumosztásnál minden rendben volt, ám a bérmegtakarításnál már nem"? Ha törvényt sértett miért nem jelentik fel, vagy rúgják ki? Vagy mindkettő? Az is érdekelne, hogy ha valóban igaz, hogy a cég minden dolgozója kapott bérmegtakarítás címén fizetést, őket is kötelezi-e a képviselő testület, hogy fizessék vissza? Nagyon úgy tűnik, hogy az új kiskirály találni akart valamit: erre futotta.”
 • 11. GYMS 2010. május 27. 23:09
  „"Az anyagi kérdések tisztázódtak, pontot tettünk az ügy végére, tiszta lapokkal kezdhetjük a kapcsolatot - vélte Turi György."

  Micsoda??? Feljelenteni, aztán lehetőség szerint mielőbb eltávolítani! Hol élünk??? Ezért (is) tart itt ez az ország...”
 • 10. qeu 2010. május 26. 20:40
  „moderálva saját kérésre”
 • 9. Sülmic 2010. május 25. 14:43
  „A megromlott viszony valós!!! Így tett ez a "turi" az Alpárral is nem is oly rég! Miért vannak ezek a "szúrkálások" szerintetek? Irigy kis törpe!!!!!!!”
 • 8. gazdagne 2010. május 23. 18:22
  „És biztos,hogy Szabó István törvényt sértett,ill.jogtalanul járt el? Én nem vagyok benne biztos.Mert ha elő lett volna írva hogy a képviselő-testületnek kell a döntése akkor Szabó István biztos igy rendezte volna a dolgokat.”
 • 7. zodjoska 2010. május 22. 19:29
  „Én meg azt gondolom, hogy a jelenlegi FB tagjait igenis elismerés illeti, hogy észlelték a visszásságot, nyilván nem volt egyszerű kiszűrni a többéves gyakorlat iratai közül.

  Kíváncsi lennék, hogy az előző ciklusok FB tagjai miért nem vették ezt észre, hiszen 1997 óta ment a kifizetgetés, 13 éve!!!!

  Az is érdekes, hogy csak 3 évre visszamenőleg lehet visszakövetelni a pénzt, ´97 és 2006 között vajon mennyi pénz került kifizetésre?”
 • 6. Mátyásfeketeserege 2010. május 22. 10:55
  „Hát a felügyelőbizottság munkája egyenlő a nullával, lahat hogy őket is áttkéne világítani kitudja mi kerül elő.
  meg a másik az hogy a FB külön juttatását is vissza kéne venni 3 évre visszamenőleg mert hát aki nem csinál semmit vagy nem veszik ezt észre vagy nem tűnik fel senkinek 13 éven átt az ne kapjon jutalmat, prémiumot stb...”
 • 5. peetee 2010. május 21. 21:15
  „Tolvaj banda!!!
  Az ott dolgozok bére is bent volt abba pénzbe amit elsajátitott az igazgató úr!!!
  Milyen jogon lopja el a város és a dolgozok bérét ???
  Szomorú hogy ezt 2010-ben szúrták ki!!

  Egy Illetékes!!”
 • 4. qeu 2010. május 21. 20:21
  „1997 óta senkinek nem tűnt fel!!!!!?????”
 • 3. Imcsi 2010. május 21. 11:30
  „Tényleg, így mi szükség is van a FB-re?”
 • 2. reményke 2010. május 21. 11:12
  „Válasz lesz, az biztos.”
 • 1. PrtG4 2010. május 21. 10:46
  „Szabó úr helyében örülnék, hogy csak az utolsó 3 évben felvett pénzt kell visszafizetni, nem az egészet. A felügyelő bizottság tagjai mit csináltak eddig, csak bologattak vagy a tiszteletdíjat vették csak fel?
  Én velük is visszafizettetném ha kaptak juttatást, mert nem látták el jól a munkájukat. Esetleg maguktól leköszönhetnének a poziciójukról.
  Jó védekezés személyes kapcsolat megromlására hivatkozni, biztos én is így tennék ha a zsebemben kotorásznának pénz után.
  Várom az érintettek nyilatkozatát az újság hasábjain (felügyelő bizottság tagjai, Szabó István).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos második hely a németversenyen

A közelmúltban tartották az Országos Német Nyelvi Verseny döntőjét Szolnokon az általános iskolák… Tovább olvasom