Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Pénzt hozott az együttműködés

Több millió forintos fejlesztést hajtottak végre a szanyi önkéntes tűzoltók 2013-ban. Pályázatok és támogatások tették lehetővé a beszerzéseket.

Együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban a szanyi önkéntes tűzoltó-egyesület és a kapuvári hivatásos parancsnokság. Ezzel olyan pályázati lehetőségekhez jutott a községi szervezet, melyekkel jelentősen bővíthették eszközállományukat.

Tóth Imre, az egyesület elnöke elmondta: komoly fejlesztéseket tudtak végrehajtani. Fejlődött a tűzoltótechnika, és új védőeszközöket szereztek be. Februárban például egy 4000 literes víztartályos tűzoltó gépjárművet vásároltak.

A szanyi tűzoltók éles helyzetben is bevethetők, most már a technika is lehetővé teszi ezt számukra.
A szanyi tűzoltók éles helyzetben is bevethetők, most már a technika is lehetővé teszi ezt számukra.

– A fejlődés eredménye a hivatásos tűzoltó-parancsnokság és egyesületünk közti megállapodás is – jelentette ki Tóth Imre. – Éltünk aztán a kínálkozó lehetőségekkel és jelentős értékben védőfelszereléseket vásároltunk, de kaptunk támogatást működésre és a szertár felújítására is.

Tóth Imre egyesületi elnök
Tóth Imre egyesületi elnök
Az önkéntes tűzoltók elnöke sorolta: egy kombinált sugár- csővel, osztóval, egy puttonyos fecskendővel, egy keresőlámpával, kézibaltatokkal, mentőkötéssel, két kámzsával, melles csizmákkal, mászóövvel, tűzoltó-védőcsizmákkal, -védőkesztyűkkel gyarapodtak, összesen 387 ezer forint értékben. Oktatásra és vizsgára 30 ezer forintot kaptak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség pályázatán a szertár felújítására 400 ezer forintot nyertek, működési kiadásra pedig 80 ezret.

– Az úgynevezett első kategóriás együttműködés eredménye tehát 900 ezer forint lett – mondta büszkén Tóth Imre. – Lényeges dolog az is, hogy a hivatásos kollégákkal kiváló a kapcsolatunk, nagyon sok hasznos, szakmai segítséget kapunk tőlük.

Az együttműködés a támogatások mellett persze kötelezettségekkel is jár. A szanyi tűzoltók gyakorlati képzéseken vesznek részt, illetve az állami tűzoltókkal közösen gyakorlatoznak. Tanfolyamokat végeznek el és vizsgáznak is. Tóth Imre beszélt arról, hogy a pályázatokon túl egyéb támogatásokat is kapnak. Az Interfa kft. például 450 ezer forintot adományozott az egyesületnek, amit új gépjárművük felszerelésére és védőeszközök beszerzésére fordítottak. A szanyi önkormányzat éves szinten 400 ezer forintnyi támogatást utal át számlájukra. Együttműködési szerződésük van a tűzoltószertár ingyenes használatára, aminek rezsiköltségét és a Ford tűzoltó jármű műszaki vizsgáztatását és biztosítását az önkormányzat fedezi. Ez is 300 ezer forintos költség. Mindezekért cserében az egyesület tagjai mindig bevethetők. Részt vettek a község rendkívüli belvíz-elhárítási munkáiban, az árvízi védekezésekben, egyéb társadalmi munkákban is.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érmeket gyűjt és klubot alapít a képviselő

A farádi nyugdíjasklub alapítójaként és önkormányzati képviselőként nyugodt közéletet lát a… Tovább olvasom