Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Pénzből van a legkevesebb

Cakóházán évről évre kevesebben élnek, de a település polgármestere állítja, soha sem fog kiürülni a falu. Szerinte ezt nem az önkormányzati vezető kincstári optimizmusa mondatja vele.
Csepi Éva bizakodó a falu jövőjét illetően. Harangláb: Felújításra vár az épület.
Tovább csökkent a Rábaköz és a Tóköz találkozásánál fekvő Cakóháza lélekszáma. Amíg tavaly januárban még hatvanhárman éltek a kétutcás kisfaluban, addig mostanra hatvanan maradtak. Ám miként Csepi Éva polgármester fogalmazott, amilyen kevesen vannak, annál jobban összefognak. Például közös munkával tették rendbe a temetőben a ravatalozót, tatarozták a tűzoltószertárat.

Mivel haladni kívánnak a korral, pályáztak és három számítógépet nyertek. Így a kultúrházukból ma már a helyiek számára is elérhető a világháló. Különösen a fiatalabbak – négy általános és két középiskolás van a faluban – örülnek ennek a lehetőségnek. Az önkormányzat nem feledkezik meg az idősekről sem: anyagi gondjaikat karácsony előtt pénzadománnyal igyekezett mérsékelni.

Cakóháza négytagú képviselő-testülete – három képviselő és a polgármester – is elfogadta az önkormányzat idei költségvetését: a 9 millió 313 ezer forint bevétel mellett 1 millió 615 ezer forint hiánnyal számolnak. Csepi Éva megjegyezte, náluk is pénzből van a legkevesebb.
A falu vezetője a tervekről szólva elmondta: tavasszal korszerűsítik a közvilágítást és az idén szeretnék felújítani az 1870-es években épült haranglábat is.

Annál is inkább, mivel az első és második világháborúban elesett cakóházi hősök emléktábláit is ezen építményen helyezték el. Továbbá, bízva a lakosok megújuló segítőkészségében, játszóteret is építenének. Ezt a létesítményt nemcsak a néhány helybeli apróság venné igénybe, hanem azoknak az elszármazottaknak a gyerekei is, akik az ünnepnapokon rendszeresen hazalátogatnak.

A polgármester szerint vannak olyan egykori cakóháziak is, akik azt tervezik, hogy nyugdíjasként a zajos városokból végleg hazatelepülnek csendes szülőfalujukba.

Ezért aztán Csepi Éva bizakodó a település jövőjét illetően, úgy véli: a lélekszám csökkenése meg fog állni.

Közös vacsora

Cakóházán nem tartanak falunapot, helyette – erősítendő a kisközösség összetartozás-tudatát – évente egy alkalommal jó hangulatú, közös vacsorán vesznek részt a helybeliek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sobri Jóska kalandjai színpadon

Ezüst fokozatot ért el a sobori néptáncegyüttes az idei Kisfaludy Napok megyei döntőjén. A hat éve… Tovább olvasom