Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Pénzbeszedésnek tartják a buszos tüdőszűrést

Kapuvár - A megyei kórház által szervezett buszos tüdőszűrést szakmailag nem tartja szükségesnek a kapuvári tüdőgondozó főorvosa. Breining Ildikó úgy véli, minden feltétel adott ahhoz, hogy ne kelljen a térítéses, buszos szűrést igénybe venni sem Csornán, sem Kapuváron.
A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a rábaközi önkormányzatoknak a buszos, költségtérítéses tüdőszűrés lehetőségét kínálja fel. Mindezt telefonos egyeztetés alapján, alkalmanként háromezer forintért. A kapuvári szakemberek szerint az egészségügyi átalakítás egy újabb „gyöngyszemével" találkozhatunk.


A megyei kórház fel- hívását – a Rábaközre vonatkoztatva – szakmailag megalapozatlannak és egyszerű pénzbeszedésnek tartja a kapuvári tüdőgondozó főorvosa.

Dr. Breining Ildikó hangsúlyozta, mindezt azért érzi fontosnak kijelenteni, mivel a kapuvári és környékbeli (beleértve Csornát is) lakóknak egyszerűbb és olcsóbb a kapuvári intézményben elvégeztetniük a vizsgálatokat.

– Háziorvosi beutalóval ingyenes a tüdőszűrés, hiszen a beutaló alapján végzett, diagnosztikai célú vizsgálatok térítésmentesek – jelentette ki a főorvos. Hozzátette, a Kapuváron elvégzett vizsgálatok sem a fent említett busz „menetrendjéhez", sem előzetes bejelentéshez nincsenek kötve, tehát bármikor elvégezhetők. A helyi előnyökhöz például az is hozzátartozik, hogy az esetlegesen rossz vagy értékelhetetlen fel-
vételek miatt nem kell újra Győrbe utazni, és a buszokkal szemben a szűrés kulturáltabb körülmények között zajlik, valamint a filmek kiértékelése rövidebb idő alatt történik.

– A kiszűrt betegnél intézetünkben több évre visszamenőleg ismerjük a beteg „előéletét", míg a megyeszékhelyen nincsenek meg a tüdőszűrő előzmények – mondta Breining főorvos. – Az is a kapuvári vizsgá-
lat előnye, hogy például a munkavállaláshoz szükséges – térí-
téses – szűrés esetében a fertőzőmentes páciens azonnal kézhez kapja leleteit – tette hozzá a kapuvári tüdőgondozó főorvosa.

Olvasóink írták

 • 10. miracle 2008. augusztus 05. 20:42
  „Ja, ippeg 1 éve, mind az önkormányzat, mind a lakosság arra panaszkodott, hogy miért nincs busz...
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=170058”
 • 9. miracle 2008. augusztus 05. 18:27
  „Hm.
  Nyelvtanilag nem úgy hangzik: "...a rábaközi önkormányzatoknak a buszos, költségtérítéses tüdőszűrés lehetőségét kínálja fel. Mindezt telefonos egyeztetés alapján, alkalmanként háromezer forintért"
  Kivel egyeztetnek szerinted telefonon az alkalmi 3000 Ft-ról, a 874 db potenciális jelentkezővel egyenként ??
  Egyébként meg 3000 Ft-ért szerintem senki sem szürcsölteti meg csak úgy a tüdejét, főleg nem faluhelyen a Mari néni, Pista bácsi.”
 • 8. Hm 2008. augusztus 05. 09:24
  „Miracle!

  Nem az önkormányzat fizet 3000-et, hanem Te, ha odamész. Ha jön Csornára busz, akkor sem fogok fizetni, inkább átbumlizok egy körzeti beutalóval Kvárra, még a benzin is olcsóbb.”
 • 7. miracle 2008. augusztus 04. 19:26
  „Nem inkább az önkormányzatokat kéne megkérdezni, hogy miért a buszt preferálják? Egyébként meg szerintem egy önkormányzat kibír 3000 Ft nevetséges kiadást. Kapuváron meg Csornán meg lehet, hogy helyben van, viszont azt nem hiszem hogy 20 km-ről 30 fokban olyan nagy élmény bebumlizi és elcseszni egy délelőttöt a tüdőszürcs miatt, ami a buszos esetben az utcasarkon 2 percre van esetleg.”
 • 6. sziszifusz 2008. augusztus 04. 11:49
  „jobbos-nak!
  Nem tudja a jobb,mit mond a bal?
  Neked is népszavazást!”
 • 5. jobbos 2008. augusztus 01. 22:48
  „A szocializmusban nem kellett fizetni ( többek között) az eü ellátásárt. Tudtommal rendszerváltás volt. Akkor????”
 • 4. FSzM. 2008. augusztus 01. 21:21
  „Igaza van a Főorvosnőnek!Csak az a baj ,hogy nem minden körzeti orvos ir beutalót!”
 • 3. sziszifusz 2008. augusztus 01. 19:28
  „Remélem csak a kapuvári elfogultság olvasatta a doktornő szavait- tudnillik a helyzet sokkal rosszabb /tételezem,az olvasottakból / mint a komenisták elrontotta Ön által leírt helyzet:van ugyebár kapacitásszabadon a megyei kórháznak és van a kapuvári kórháznak szűrője!
  Kedvesen mondom - annak aki nem tudja fizetni: most kettőt fizet!
  Mert ingyen és ember nélkül egyik sem - úgy látszik meg mindkettő kihasználatlan.
  Népszavaznék egy kis észt magamnak.”
 • 2. rokkant 2008. augusztus 01. 18:07
  „Tisztelem a Dr.nőt,amiért ezt a kijelentést tette,hogy pénzbeszedés.Sajnos most már így van,aki aggódik az egészségéért az fizet. Nem mindenki tud fizetni ,és ugye ha valaki későn megy,még többe fog kerülni.Akár bele is halhat, de ez kit érdekel....EZ A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY.-Amig tudsz dolgozz, ha nem,az is a te gondod.”
 • 1. sziszifusz 2008. augusztus 01. 08:05
  „Röviden.
  Végre egy tiszta hang.
  És azért ez is mutatja- átgondolt reformra - az eü.-ben- nagyon nagy szükség lenne!
  Nem kérdezem- beutal a háziorvos?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatmilliót ér az óvodatársulás

Csorna–Farád - Csornával társul óvodája fenntartására a farádi önkormányzat. Az intézkedéstől… Tovább olvasom