Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Pénz nélkül is szól a fúvószene

Évtizedekkel ezelőtt Csornán működött egy fúvószenekar, melynek tagjai helybeli cégek dolgozói közül kerültek ki.
Akkoriban zenekar nélkül szinte elképzelhetetlenek voltak a csornai és környékbeli rendezvények. Aztán egyszer csak véget ért a muzsika, a zenekar feloszlott. Attól kezdve, ha fúvószenét igénylő rendezvény volt a városban, más települések segítették ki a csornaiakat.

Az utóbbi hónapokban azonban színre lépett egy fiatalok alkotta együttes a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központból, melynek vezetője Szabó János.

– A fúvószenekarunk három éve alakult, eleinte kisebb kamaracsoportokban zenéltünk – mondta a zenekarvezető. – Mivel régi zenekari tagot nem sikerült megnyernünk, teljesen elölről kellett kezdeni az építkezést. Mostanában heti két alkalommal próbálunk. Az egyik gyakorlást inkább szólamtanulásra szánjuk, a másik az összpróba. Ezen részt tudnak venni azok a korábbi diákjaink is, akik már középiskolások.
Szabó János szerint jelenleg tizenöt-tizenhat tagú az együttes, ezt a létszámot szeretnék bővíteni.

Fellendülést hozott a zenekar számára, hogy a 2005–2006-os tanévben az iskolában beindult az ütős tanszak, így most már ritmus szekciójuk is van. Mostanság egyre több meghívást kapnak a fiatal zenészek, ezért bővíteni akarják a repertoárt.

– Sajnos anyagi támogatásban nem részesülünk, pedig szükségünk lenne rá, ha másra nem, legalább hangszerek javítására, mappák, kották vásárlására – tette hozzá a zenekar vezetője.

– Igencsak javítana a zenekar megjelenésén, ha kapnánk valamiféle egyszerű egyenruhát. Természetesen fellépéseket a gondok ellenére is vállalunk, főleg a tanév idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől megoldódik az iskola ügye?

Jéger Mihály acsalagi polgármester szerint a gondok ellenére is eredményes időszakot tudhat maga mögött a falu. A megállapítást alátámasztandó elmondta: két alkalommal nyertek pályázatot a járdák aszfaltozására. Először négy és fél milliót, amihez hozzátették az önrészt, így 2003-ban és 2004-ben 8 millió 446 ezer forintot fordítottak 1380 méter járda felújítására. Tovább olvasom