Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Pénz nélkül a csatornák sem tudják a belvizeket elvezetni

Régió - 200 hektáron 800 kilométernyi csatornarendszert üzemeltet a Kapuvári Vízitársulat. A karbantartásra minimális forrásuk van: az árkok negyedén évente egyszeri kaszálásra futja költségvetésük.
A Kapuvári Vízitársulat kezelésében 200 ezer hektáron 800 kilométernyi csatorna van. Pénzük viszont a rendszer karbantartására kevés jut. Költségvetésük arra elég, hogy a csatornák 25 százalékát évente egyszer lekaszálják. Ha baj, azaz bel- vagy árvíz van, mégis őket „veszik elő". Németh Gy. Géza, a társulat igazgatója arról beszélt a Kisalföldnek, hogy munkájukat a belvízvédelmi szabályzat alapján végzik. Fontossági sorrendet kell felállítaniuk.

A Kapuvári Vízitársulat területét Sopronnál az országhatár, aztán a Hansági-főcsatorna, a Rába folyó és a 84-es főút határolja. Németh Gy. Géza úgy véli, sokszor olyan gondokért is őket kiáltják ki felelősnek, melyek megoldása nem a feladatuk.

– Többfajta csatornát különböztetünk meg – fogalmazott az igazgató. – Vannak az önkormányzati árkok, melyeket korábban a téeszek, gazdaságok üzemeltettek, most a települések dolga lenne. Aztán a közcélú csatornák, melyekről a társulat gondoskodik, és az állami tulajdonú árkok, amiket szerződés szerint mi tartunk karban. Anyagi forrás azonban ezekre nincs. A közcélú csatornákat a földhasználók által befizetett érdekeltségi hozzájárulásból üzemeltetjük. Ennek díja jelenleg 650 forint hektáronként, egy évre összesen 70 millió forint.

Németh Gy. Géza elmondta: a 70 millióból a társulathoz tartozó 101 önkormányzat a tulajdonában lévő területek után összesen 3,5 millió forintot fizet be. Ahol az utóbbi hetekben a belvízzel gond volt: Cirák 48 ezer, Dénesfa 7800 és Gyóró 8400 forintot utalt a társulat számlájára. A belvizeiket összegyűjtő árok egyszeri kaszálása azonban sokkal többe kerül ennél. A társulat pénzfelhasználásáról is tájékoztatott az igazgató: 35–40 millió forintot fordítanak a csatornák fenntartására, 10–15 milliót pedig beruházásra, felújításra, terveztetésre. Állami forrásuk minimális.

A Kapuvári Vízitársulat 800 kilométernyi csatornáért felel. Mindenhova azonban pénzhiány miatt nem jutnak el gépeik.
A Kapuvári Vízitársulat 800 kilométernyi csatornáért felel. Mindenhova azonban pénzhiány miatt nem jutnak el gépeik.

Tavaly például mindössze 5 millió forintot kaptak a károk megelőzésére. Munkájuk viszont lenne bőven, hiszen az elmúlt hetek esőzései során 35 bejelentés érkezett a társulathoz.

Legsúlyosabb helyzet Tőzeggyármajor térségében volt, aztán károkat okozott a belvíz Acsalagon, Répcelak környékén, a Rábaközben Gyóró, Szilsárkány és Pásztori környékén. Adódik a kérdés: mennyi pénzre lenne szükség ahhoz, hogy a 200 ezer hektáron minden csatorna rendben legyen és a belvíz ne okozzon gondot?

– A vízügyi minisztérium adatai szerint 2750–2800 forint ráfordításra lenne szükség hektáronként – válaszolt Németh Gy. Géza. – Ennyit azonban a földhasználók nem tudnak kifizetni. Társulatunk küldöttgyűlése az elmúlt években is csak minimális emelésekről döntött.

A társulat igazgatója szerint ahhoz, hogy a kevés pénzből hatékony munkát tudjanak végezni, együttműködésre van szükség. Konkrét példaként említette a legutóbbi, dél-rábaközi esetet. Úgy véli, nem az a megoldás, hogy a polgármester ultimátumszerűen utasítja a társulatot az általa fontosnak vélt teendőkre.

– A műtárgyak felújítása, átépítése szabályok szerint, tervekkel, engedélyekkel történhet. Ezért ha a községvezetők segíteni szeretnének, inkább tegyék meg észrevételeiket és bízzák ránk a feladatot. Fontossági sorrendet kell felállítanunk, mivel mindenre nem kerül pénz. Ha az egyeztetett és indokolt munkákat nem végezzük el, lehet továbblépni és akár felelősségre vonni bennünket – jegyezte meg.

A szakember érdeklődésünkre hozzátette: a keddre leesett nagy hómennyiség „telített" talajra érkezett, ezért gyors olvadás esetén tovább súlyosbíthatja a jelenlegi belvízhelyzetet. – A társulat mindent megtesz a károk mérséklése érdekében – ígérte meg.

Olvasóink írták

 • 3. oslako 2009. február 20. 11:02
  „Véleményem szerint is nagy probléma a pénz hiánya, de ugyanakkora gondot jelent a vezetőség passzív hozzáállása.
  Korábban nem volt arról szó, hogy "sajnáljuk de nincs pénz", csak ment az ilyenkor szokásos "ujjal mutogatás", a felelősség átruházása. Most, hogy valaki felszólalt, és megszorongatta, talán egy kicsit le is járatta a Tisztelt vezetőséget, (hozzáteszem, szerintem joggal) egyszerre megy a mentegetőzés és a felelősség alól kibújás.
  Dehát mit is várjon az ember? Ezt látja mindenki, odafenn, Pesten is állandóan ez megy...”
 • 2. matrinésize 2009. február 19. 12:12
  „-moderálva-”
 • 1. Goldman 2009. február 19. 11:17
  „Megjegyzem: a címnek rossz a fogalmazása...vagy pénzt kell a csatornába dobni és akkor elvezeti a vizet?
  Mi ez automata?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélparkot is terveznek a falu határába

Vitnyéd - Szélparkot tervez, utakat újítana fel a vitnyédi önkormányzat. Az egészségügyi központ… Tovább olvasom