Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Pénz híján helyben járás

Csökken a lélekszám, vékony a pénztárca, így aztán fejlesztésre sem futja. Ezek a megállapítások szinte minden településre illenek, ám ezúttal a bogyoszlói kórképet igyekszünk megrajzolni.
A település polgármestere szerint az elmúlt egy évben nem történt látványos fejlesztés Bogyoszlón. Nem az akarat, sokkal inkább a pénzhiány miatt kénytelen „helyben járni a falu". Kránitz Lajos azt is aggasztónak tartja, hogy folyamatosan csökken a község lélekszáma – ma már a hétszázat sem éri el – s egyre kevesebb a gyerek. Például az óvodába az eddigi tizennyolc helyett szeptember elsejétől tizennégyen járnak. Az iskolában nyolcvankilencre apadt a létszám.

Maradjanak a gyerekek

– A gyereklétszám csökkenésének személyi következményei is voltak – fűzte hozzá a polgármester. – A korábban tizenkét tagú tantestületből két pedagógus, az óvodából egy konyhai dolgozó távozott.
Bogyoszlón tanévkezdéskor anyagilag támogatják a fiatalokat; az óvodások három-, az általános iskolások öt-, a középiskolások hét-, a nappali tagozatos főiskolások, egyetemisták tízezer forintot kapnak. Ugyanakkor a helyi kisdiákok számára évek óta ingyenes a tankönyv. Ezzel is azt szeretnék elérni, hogy a falubeli gyerekek a bogyoszlói intézményben maradjanak.

Bővül a körjegyzőség

A jövő év januárjától jelentős változás lesz a közigazgatás terén. Az évek óta fenntartott Bogyoszló–Potyond körjegyzőséget a Szilsárkány–Sopronnémeti–Bogyoszló–Potyond négyes által alkotott körjegyzőség váltja fel Szilsárkány központtal és a magasabb állami támogatás reményében.

– Ez egy régen megfogalmazott elképzelés volt, aminek megvalósítása most tűnik időszerűnek – jegyezte meg Kránitz Lajos, aki azt is elmondta, hogy az egyházközség pályázatot adott be a templom belsejének felújítására és a környezetének rendbetételére. A szükséges saját erőhöz az önkormányzat 1,7 millió forinttal járult hozzá.

Önerőből nem futja

A falu vezetője szerint a jelenlegi helyzetben a kötelező feladatokon kívül önerőből nem gondolhatnak fejlesztésre. Az utak ugyan rendben vannak a községben, de a járdák felújításra szorulnak. Tervezik a kultúrház rekonstrukcióját is, ám a megvalósításra csak sikeres pályázat esetén van remény. Csatornázásról is csak akkor lehet szó, ha támogatást kapnak az államtól, de értesüléseik alapján erre 2010-ig nem lesz lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exhumált rábacsanaki kutyák

Exhumálták az elmúlt héten Rábacsanakon elhullott kutyákat. A csornai rendőrök rongálás gyanújával… Tovább olvasom