Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Pénz, határidő, akadály

A fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998-as törvény hétfői módosítása alapján az önkormányzati épületekben 2010 végéig el kell végezni az akadálymentesítést.

A rábaközi önkormányzatok pályázati támogatásra számítanak épületeik akadálymentesítéséhez, hogy az újabb határidőt, 2010 decemberét be tudják végre tartani. Önerőből képtelenek megoldani a feladatot, még ott is, ahol már elkezdődött a munka.

A fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998-as törvény hétfői módosítása alapján az önkormányzati épületekben 2010 végéig el kell végezni az akadálymentesítést. Hogy állnak a munkával a Rábaközben? Erről érdeklődtünk néhány település vezetőjétől.

Csorna: a terv készen vár

Gyopáros Alpár csornai alpolgármester elmondta: a város képviselő-testülete 2000-ben fogadta el a középületek akadálymentesítésének tervét. Ebben megfogalmazták a teendőket, és a hozzárendelt költségeket, melyeknek összértéke akkori áron meghaladta a 45 millió forintot. A határozatot azonban nem hajtották végre az akkor hatályos törvényi dátumig, 2005. január 1-jéig.

– Tavaly év végéig hat épületben történt előrelépés ezen a téren, minden esetben külső, pályázati források bevonásával valósult meg az akadálymentesítés – tette hozzá az alpolgármester. – Elkészült a lift a kórházban 12,5 millió forintért, a városházán 13,4 millióért, a Szilágyi Erzsébet Kollégiumban – akadálymentes WC-vel együtt – 5,9 millióért, és a Hunyadi-gimnáziumban – feljárókkal együtt – 20 millió forintért. Az akadálymentes megközelítést biztosító rámpa épült a kiscsornai óvodában 400 ezerért, és a városházán – WC-vel együtt – 5,7 millió forintért.
Gyopáros Alpár szerint a 2000-ben született határozatba foglalt tervet az új városvezetés mielőbb aktualizálni szeretné, hiszen azóta több középületnek megváltozott a funkciója. A jogszabályokba foglalt határidőket betartva szeretnék biztosítani  többek között a Széchenyi-iskola, a művelődési ház, a házi- és gyermekorvosi, illetve fogorvosi rendelők, a városi könyvtár, a Csukás- és a Kossuth-iskola épületeit is. Zömében más épületrehabilitációs munkákkal egybekötve.

– Mint minden komolyabb beruházás elindításához, e feladatunk teljesítéséhez is szükségünk van külső forrásokra – a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT II.), a Norvég és Svájci Alapok és közvetlen brüsszeli források – pályázati támogatásaira, hiszen az ehhez szükséges hatalmas összegeket önerőből nem tudjuk biztosítani – vélekedett Gyopáros Alpár.

– A Széchenyi-iskolára és a művelődési központra vonatkozó fejlesztésekre már kész pályázati anyagunk is van. Várjuk a beharangozott pályázati kiírásokat, hogy mielőbb munkához láthassunk.

Bágyogszovát: elégedettek

Bágyogszováton elsőként a községházán valósították meg az akadálymentesítést, erre a célra 1,2 millió forint pályázati támogatást kaptak – tájékoztatott Takács Csaba polgármester. Ebből rámpát építettek, kicserélték a bejárati ajtókat, eltávolították a küszöböket és a mozgáskorlátozottak számára WC-t alakítottak ki. A kultúrháznál is elvégezték az akadálymentesítést, Takács Csaba szerint az ellenőrök legnagyobb megelégedésére. Ez a beruházás 3,3 millió forintba került, 2,8 millió volt az elnyert támogatás. A beruházás során korláttal ellátott rámpa készült, kicserélték a bejárati ajtókat az épületen, szintén kialakítottak egy WC-t a fogyatékosoknak, jelzőcsengőket szereltek fel, továbbá Braille-írással információs táblákat helyeztek ki. Részlegesen akadálymentesített a gondozási központ és akadálytalanul lehet bejutni a sportöltözőbe is. Feladat még Bágyogszováton is lesz, hisz az iskolát, orvosi rendelőt is akadálymentesíteni kell. Ám ezekhez is támogatás szükséges.

Bősárkány: ha lesz pénz

Bősárkány polgármestere, Szalay Imre nem túl optimista az akadálymentesítés határidőre történő befejezését illetően. Az önkormányzati épületeknél elkészültek a rámpák, az egészségügyi kombinátban a WC is, készek a tervek a községházára vonatkozóan is. De a megvalósítás várat magára, hisz miként a polgármester fogalmazott, a hiányos költségvetés mellett képtelenek milliókat költeni erre a célra. Ha lesz pályázati lehetőség, folytatják a munkát.

Kóny: figyelnek

Kónyban még nem kezdődött el az akadálymentesítés – tudatta Aller Imre polgármester, aki azt is elmondta, hogy ennek ellenére az új határidőre szeretnék befejezni munkát. Figyelik a pályázatokat és igyekeznek kihasználni a lehetőségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró francia ács a vitnyédi építőknél

A huszonkét éves Darniot Pierrick egy Lyon melletti településről érkezett Magyarországra. Egy vitnyédi cégnél ácsként dolgozik, mint mondta: hathavonta váltogatja munkahelyét egy francia tanulmányi modell folytán. A munka mellett néptáncolni tanul. Ősszel Kanadába és Afrikába készül.
Tovább olvasom