Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Patthelyzetbe került egykori ringás dolgozók

A Ringa két éve „bérbe adta” tizenkilenc emberét egy pápai cégnek. Szerződésben vállalták, hogy a munka befejezése után a dolgozókat visszaveszik. A munka megszűnt, a munkások meg patthelyzetbe kerültek.
Kapuváron a Ringa több rendezetlen ügyet hagyott maga után. Pászli Tibor, a szakszervezeti tanács elnöke elmondása szerint most a legfontosabb annak a tizenkilenc dolgozónak a sorsát, jogállását tisztázniuk, akiket két éve a Ringa átadott egy pápai cégnek.
– Az úgynevezett beles sor általában a periferikus termeléshez tartozik és ezt a cégek többnyire alvállalkozóknak adják – kezdte a szakszervezeti vezető. – Két éve egy pápai vállalkozás vette át a dolgozókat olyan szerződéssel, amiben a Ringa vállalta, hogy a munka esetleges megszűnése után jogfolytonosan visszaveszi a tizenkilenc embert.

A pápaiak kilépése után a termelésben budapestiek következtek, hasonló szerződéssel. Pk már bővítették is a létszámot, közel negyven főre. A pestiek gazdasági okokra hivatkozva idén júniusban kiszálltak a termelésből, a Ringa azonban hallani sem akart a visszavételekről.
– A dolgozóknak felmondás és végkielégítés járna – mondta Pászli Tibor, és megjegyezte, a ledolgozott évek, a felmondási idő és a végkielégítés közterhekkel együtt közel húszmillió forintot tenne ki. A pestiek az átvett tizenkilenc dolgozóval rendesen elszámoltak. Az eredetileg ringások azonban semmiféle pénzt nem látnak. Miután a megyében a Ringa jelenleg nem folytat gyártótevékenységet, nem tud mit kezdeni az emberekkel.

A patthelyzetbe került dolgozók egyike, Horváth Istvánné hangsúlyozta: a Ringa tudomást sem vesz róluk. Horváthné megemlítette, hogy a munkájuk iránti aggódás és bizonytalanság már évek óta bennük van.
Pászli Tibor szerint ez a nemtörődömség általános. Megmutatkozik abban is, ahogy a dolgozói részvények ellenértékét Győrben kezelik. Múlt év novemberében ezeket bevonták és ez év elejére ígérték a kifizetést. A több százezer forint sorsa azóta is kérdéses, mint ahogy nincs lezárva a balatongyöröki üdülő körüli hercehurca sem (Kisalföld, 2004. május 13.).


Új fejlemény az ügyben, hogy a kapuvári húsgyár új tulajdonosa a Ringa kötelezettségeit átvállalná, így a dolgozók továbbfoglalkoztatása az eddig szerzett jogokkal megoldódhat. A szakszervezeti tanács elnöke elmondta, nemcsak a jogfolytonosság maradna meg, de a Kapuvár Hús Rt. a nyugdíjhoz közeli dolgozók ügyeit is elrendezi. A tizenkilenc embert egy pesti cég ugyanabban a munkakörben, de már a kapuváriaktól átvéve foglalkoztatná.
(Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre a Ringa nem reagált. – A szerk.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépül az enesei Tschurl-kúria

Huszonnégymillió már rendelkezésre áll ahhoz a közel huszonnyolcmillió forintos beruházáshoz,… Tovább olvasom