Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Pásztori: egyik beteg ütött, a másik rúgott

Fél szemére megvakult a pásztori szociális otthon egyik lakója; szobatársával vitatkoztak össze.
Az igazgató szerint véletlen baleset történt. Az intézményben súlyos értelmi fogyatékosokat gondoznak.

Baleset történt a közelmúltban a Gondoskodás Rábaközi Szociális Központ pásztori intézményében. A Kisalföld információi szerint két ápolt vitája fajult tettlegességig, egyikük fél szemére megvakult. Rendőrségi vizsgálat is indult az ügyben. Az intézményben 102 súlyos értelmi fogyatékos beteget gondoznak.

A Gondoskodás Rábaközi Szociális Központ pásztori intézményében súlyos értelmi fogyatékosokat gondoznak.
A Gondoskodás Rábaközi Szociális Központ pásztori intézményében súlyos értelmi fogyatékosokat gondoznak.


Az otthon a megyei intézményfenntartó központ kezelésében működik. 1953-ban az egykori lazarista rendházat alakították át szociális gondozóházzá. A járási tanács, majd a megyei önkormányzat volt korábban a fenntartó. Orbán Ferencné, az intézmény igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: véletlen baleset történt az intézményben.
– Két, cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személy között történt az incidens – tájékoztatott Orbán Ferencné. – Közös lakószobájukban tartózkodtak, lefekvéshez készülődtek, amikor elmondásuk szerint összevitatkoztak, ami tettlegességet váltott ki. Egyikük ütött, a másikuk rúgott.

A Kisalföld úgy tudja, a rúgás a betegtárs szemét találta el. Az orvosi beavatkozás, sőt, a műtét sem tudta megmenteni látását. – Ismerve a körülményeket, a lakókat, kitartok amellett, hogy véletlen baleset történt. A konfliktus kezelése miatt később szerettük volna a vita résztvevőit külön szobában elhelyezni, ám mindegyikük ellenkezett. Közölték velünk, hogy nem hajlandóak szétköltözni, hiszen ők barátok – tette hozzá Orbán Ferencné.

A pásztori intézetbe egyébként tizennyolc éves koruktól kerülnek be a lakók. Olyan ápoltakról van szó, akik valamennyien cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állnak. Képtelenek ellátni magukat, nem tudnak gondoskodni magukról. Veleszületett értelmi fogyatékosok ők, önálló életvitelre nem képesek. Állandó és folyamatos ápolást igényelnek. Sokuknak családja sincs. Ápolásukról az intézmény negyvenhét munkatársa gondoskodik. Az otthon több épületből áll, összesen 2800 négyzetméteren. Információink szerint súrlódások, összezörrenések előfordultak az otthonban korábban is, ám ilyen súlyos következménnyel egyik sem járt.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés a pedagógusnak

Gyémántdiplomát kapott a közelmúltban a rábacsécsényi Kovács Miklósné. Tovább olvasom