Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Parttalan romavita

A Csornai Roma Kisebbségi Önkormányzat Testületének ülésére invitált a meghívó, ám a tanácskozás határozatképtelenség miatt elmaradt. Azonban volt helyette más...
A Csornai Roma Kisebbségi Önkormányzat idei költségvetéséről szóló határozat elfogadása szerepelt volna a kisebbségi testület kedd esti ülésének napirendjén. A tanácskozás azonban a kisebbségi önkormányzat elnökének, elnökhelyettesének és egy képviselő tagjának távolmaradása miatti határozatképtelenség okán elmaradt.

A polgármesteri hivatal munkatársai annak rendje és módja szerint megérkeztek a rendezvényre, de az érdemi munka helyett kiabálástól hangos, indulatoktól, személyeskedésektől sem mentes, rögtönzött romafórum kerekedett a mintegy negyven jelenlévő részvételével.
Mint korábban többször is beszámoltunk róla (Kisalföld, 2003. december 4.), Csornán gyakorlatilag kettészakadt a kisebbségi önkormányzat testülete. Egyik táborba Bamberger Tibor elnök, Bogdán József elnökhelyettes és Horváth Tibor képviselő tartozik. A másik oldalt Lakatos József és Lakatos Csaba képviselők alkotják.

Utóbbiak nem vesznek részt az önkormányzat munkájában, Lakatos József inkább a romák részére szervez összejöveteleket, s ezeken rendre az elnök és az elnökhelyettes lemondását követelik. Így történt kedden este is, amikor a jelenlevők ismét lemondásra szólították fel a távol lévő és szerintük a magyarok által megválasztott vezetőket, mondván: nem képviselik a cigányok érdekeit, meg sem hallgatják a gondjaikat, sőt, a kisebbségi irodába sem tudnak bejutni, mert mindig zárva van. Volt, aki gyalázatnak nevezte az elnök távolmaradását, mások viszont azt kérdezték; „Hogyan képvisel bennünket, amikor a költségvetés vitájában sem vesz részt?" Valaki közbekiáltott: „Száz szónak is egy a vége, Bamberger mondjon le!" Lakatos József pedig ekképpen summázott: „Legyen az ő szégyenük, hogy nem jelentek meg."

Magasra csaptak az indulatok, amikor Lakatos József arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy az elnök romanapot akar szervezni, erre kívánja költeni az idei költségvetésben szereplő több mint 700 ezer forintot. Végül bő egy óra elteltével Lakatos bezárta a fórumot, ám a romák kijelentették, hogy legközelebb az ország nyilvánosságához fordulnak a szerintük tarthatatlan helyzet miatt.

Dr. Kocsis Ottó, a polgármesteri hivatal jogi vezető tanácsosa érdeklődésünkre elmondta, hogy a kisebbségi önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint az ülést változatlan napirenddel hét napon belül újra össze kell hívni.

Lakatos József a fórum után a következőket nyilatkozta:
– A romák élére aktív kisebbségi önkormányzat kell olyan képviselőkkel, akik kiállnak az érdekeikért és megpróbálnak segíteni rajtuk. Előrelépni csak akkor tudunk, ha ezek a gondok megszűnnek.

„ Ismerem a csornai romákat, kilencven százalékuk munkanélküli. Először munkahelyet kellene szerezni nekik, mert guberálásból élnek."

– Az országban több kisebbségi önkormányzat komoly eredményeket ért el. Ezért megkerestem az elnök urat és az elnökhelyettest, hogy készítsünk mi is terveket, de ők úgy álltak hozzá a felvetésemhez, mintha nem is a csornai romák képviselői lennének. Ezért azt kérem, mondjanak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuruc brigadéros és törvénytudós

Rábacsécsény és a befolyásos Sibrik család sorsa évszázadokon keresztül kapcsolódott egymáshoz.… Tovább olvasom