Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Partnervárosok alkotótábora

A csornai Európai Kapcsolatok Egyesülete 22 fővel alakult. Létszámuk mostanra megduplázódott.
Bárki beléphet a szervezetbe, aki vállalja, hogy anyagilag támogatja az egyesületet a 3000 forintos éves tagdíjjal, illetve kapcsolatot alakít ki német családokkal. Az Európai Kapcsolatok Egyesülete nemrégiben ünnepelte megalakulása első évfordulóját.

Európa-diplomára pályáztak

Szűr Lászlóné elnök az elmúlt év tapasztalatairól és a további tervekről elmondta: a napokban pályáztak az Európa Tanácshoz az úgynevezett Európa-diplomára, amit minden évben harminc település nyerhet. A pályázatot ugyan az egyesület nyújtja be, de amennyiben az Európa Tanács úgy ítéli, Csorna városa fogja megkapni ezen európai szintű tiszteletdíjat.

Mozgalmas esztendő

– Az előző év legnagyobb megmozdulása a csatlakozási fesztivál volt, amikor száz vendég látogatott Csornára. Pünkösdkor Sinzingbe látogatott egy 24 fős küldöttség. Psszel strasbourgi kiránduláson vehettek részt az egyesület tagjai és az önkormányzat képviselői közül néhányan, amit a német testvéregyesület szervezett. Ennek a programnak a részeként megtekinthették az Európa Tanácsot. Október elején a németekkel közös programegyeztető munkamegbeszélés volt Csornán – ismertette Szűr Lászlóné.

Hármas kapcsolat?

Idén júniusban Sinzingben újra aláírják a partnervárosi szerződést, majd a hollandiai heumeni testvérvárosi kapcsolat 25. évfordulójára utazik az egyesület néhány tagja. Az elnök egy jövőbeni hármas kapcsolat lehetőségét sem zárja ki.

Csereprogramok

A legfontosabb program egy egyhetes nyári tábor lesz: 12–16 éves gyerekek érkeznek Sinzingből és Heumenből is. A tervek szerint 10 német és 10 holland gyerek vendégeskedik majd 20 magyarnál.
A képzőművészeti alkotótáborban lesz fazekaskodás Ángyán Csillával, gyöngyfűzés, tűzzománc, nemezelés.

Dr. Nagy Miklós, akinek nagy szerepe van a testvérvárosi kapcsolat létrejöttében, az akvarelltechnika rejtelmeibe vezeti be a táborozókat. A tábor anyagköltségeit az egyesület pályázati pénzekből szeretné finanszírozni az Európa Tanács pályázatai- ból.

Tavaly két általános iskolás a tanév utolsó két hetében Sinzingben járhatott iskolába. Ezt később ki is lehet bővíteni, mert van arra is lehetőség, hogy egyetemi hallgatóknak gyakornoki állást pályázzanak meg. A hollandokkal viszont jelenleg kevésbé eleven a kapcsolat, ezért ezt az egyesület szeretné újra felfrissíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 2004-es eseményekből válogattunk

Nem múlt el nyomtalanul a Rábaközben sem a 2004-es esztendő. Politikai csatározások, tragikus balesetek, megmosolyogtató események, „kutyaügyek” adtak munkát az újságíróknak. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül ezekből válogattunk. Tovább olvasom