Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Parti még van, uborka már alig Markotabödögén

Az egykor országos szakmai nap falunappá zsugorodott, nevét hagyománytiszteletből tartják meg a helyiek. A Rábaközből is eltűnt az ˝arany˝.

Szombaton tizenötödször rendeznek uborkapartit Markotabödögén. Ez lesz az első alkalom, hogy a „főszereplő", azaz az uborka hiányzik majd. Gyakorlatilag falunappá alakult az uborkaparti, pedig a kezdetekben az ágazat egyetlen országos seregszemléjeként emlegették. A rendezvény nevét hagyományőrzésből tartották meg a helyiek.

– Már annak a néhány kiló uborkának a beszerzése is szervezést igényel, ami az ételbemutatóhoz kell – mondta a Kisalföldnek Horváth Sándor, a község polgármestere. Markotabödögén tizenöt éve azért indították útjára az uborkás fesztivált, hogy a termelőket és a felvásárlókat, a szakma képviselőit közelebb hozzák egymáshoz. A mindennapos lekötöttség, munka mellett pedig lehetőséget teremtsenek a kikapcsolódásra is. Az első években az ország minden részéről érkeztek feldolgozók, szakemberek a tóközi községbe. Markotabödöge minden szeptemberben az ország uborkás fellegvára lett, ha csak egy napra is. Ott adták át többek között évről évre az uborkás díjakat, jutalmakat is az arra érdemes termelőknek, felvásárlóknak. Politikusok tartották fontosnak, hogy megjelenjenek a hagyományosan szeptember eleji fesztiválon. A rendezvényt kísérő műsorokban olyan művészek léptek fel az évek során, mint Szandi vagy Komár László. De az MTV akkoriban futó Uborka című műsora is „kitelepült" a településre.

Tavaly még nagy sikere volt az ételek kóstolójának. Idén csak mutatóban lesz uborka. Fotó: Kisalföld-archívum
Tavaly még nagy sikere volt az ételek kóstolójának. Idén csak mutatóban lesz uborka. Fotó: Kisalföld-archívum

Aztán az elmúlt években valami megváltozott. Az uborkapartin már többen voltak az uborkás cégek képviselői, mint maguk a termelők. Tavaly talán ketten, de azért még elhangzott: nem a Rábaköz aranyának hattyúdala ez még. És aztán mégis az lett a 2012-es parti.
Most szombaton már nem számolnak be az eredményekről, a legújabb technológiákról, vegyszeres védekezésről a szakemberek. A szakmai programok elmaradnak. A lelkes markotabödögei háziasszonyok azért még tartanak ételbemutatót, készítenek uborkás finomságokat.

– A szakmai nap idén elmarad, nincs kinek előadásokat tartani. Falunkban annak idején szinte minden kertben volt uborka, ma viszont sehol nem termelik. Nem is éri meg. Az életforma is megváltozott, már csak nosztalgiázunk az uborkán. Pedig milyen jól jött a kiegészítés a családoknak, százezreket szedtek le egy-egy szezonban. A név azonban marad, hátha egyszer majd mégis... Aki most ültetvényt akar látni, menjen Szabolcsba, a Nyírségbe, ott ragyog ma a Rábaköz aranya – fogalmazott Horváth Sándor polgármester. 


Rábaközben jelenleg mindössze száz termelő foglalkozik uborkával, mintegy 4 ezer folyóméteren – tudtuk meg a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet elnökhelyettesétől. Szalánczy Zsolt kifejtette, eleinte a termelők létszáma csökkent évről évre, aztán a termőterület is.

„A termelés átalakul, amit az uniós feltételek is eredményeznek. Az intenzív kiskerti termelést ugyanis nem támogatják, így a versenyképességüket vesztették el az uborkások. A jövő a nagyobb területen végzett gazdálkodás, amihez igényelhető a támogatás" – véli Szalánczy Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil autóbuszos tüdőszűrés a parkolóban Csornán

Mobil autóbuszos tüdőszűrő vizsgálatra van lehetőség a városban a következő napokban. Tovább olvasom