Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Papa, ötöst kaptam számtanból

Csakhogy a helyi kisiskola nem csak gazdaságossági kérdés. Egy település megőrző és összetartó ereje mutatkozik meg abban, ahogy a hatéves elsős gyermek nyolc éven keresztül az ismerős utcákon megy az ismerős tanítók órájára, közben verset mond anyák napján...
Egy falugyűlés kapcsán eszembe jutott a tavaly októberi önkormányzati választás, ahol volt olyan megyei település, melyben hat polgármesterjelölt versengett a választók kegyeiért. Nem hiszem, hogy a polgármesteri szék egyes településeken mostanság is ilyen népszerű lenne. Itt van mindjárt Rábatamási, ahol az októberben megválasztott fiatal polgármesternek első intézkedései között hozzá kellett volna nyúlnia az 1800-as években nyitott iskolához. Az összehívott falugyűlés végül megszavazta az intézmény maradását, ám azt gondolom, többekben maradtak kérdések. Bennem is.

Nem először jártam olyan gyűlésen, ahol a helyi iskola, ezáltal majdhogynem a település jövőjéről kellett dönteni. Sehol nem volt könnyű a döntés, néhol szerencselovagokra bízták az iskolát, néhol bezárták. Egyes esetekben utóbbi kettő egymásból adódott. Régi lemez, de csak ez. A falusi iskolák helyzete bizony a mai napig slágertéma. Eddig sem az új, sem az előző kormányok nem találják a megoldást a helyzetre. A csökkenő gyermeklétszám mellett az állami fejkvóta (normatíva) már sehol nem elég a fenntartásra. A városok súlyos százmilliókat, a kistelepülések tízmilliókat fizetnek a fenntartásra. Csakhogy, miközben egy iparűzési és egyéb adókkal megtámogatott városi büdzsé elbírja az intézményi pluszt, addig a jobbára semmilyen bevétellel nem rendelkező kistelepülések nem, vagy nagyon nagy áldozatok árán. Valakinek viszont fizetni kell. Legalábbis a napjainkban uralkodó gazdasági felfogás szerint.

Csakhogy a helyi kisiskola nem csak gazdaságossági kérdés. Egy település megőrző és összetartó ereje mutatkozik meg abban, ahogy a hatéves elsős gyermek nyolc éven keresztül az ismerős utcákon megy az ismerős tanítók órájára, közben verset mond anyák napján és tavaszonként örömmel fut oda a padon ülő nagypapához: „Papa, ötöst kaptam számtanból." Ő még számolhat az iskolában, egy ország vezetésének viszont nem csak számolni szabad. Egy vidéki iskola működése érzelmi kérdés is, amiért – gondolom én – szívesen nyúlnak a zsebbe az adófizetők is. Nyúlunk mi a zsebünkbe más nagyobb és – nekünk – nem feltétlenül fontos dologért, de ez már messzire mutat. Ez már politika. Ami húsz év alatt tönkrevágta az oktatási rendszerünket. Rábatamásiban most a szívükre hallgattak az emberek.

Olvasóink írták

 • 10. sivatag66 2011. március 25. 19:00
  „A nagyképűség az nagyképűség marad............”
 • 9. sivatag66 2011. március 24. 23:58
  „Attila !!!!!
  Most örülsz??????
  Ez legyen életed legnagyobb boldogsága !!!!!!!!”
 • 8. pinkmalac 2011. március 22. 21:05
  „Kedves "hajracsorna"!
  Világért sem akarom védeni az Attilát, csupán amíg nem válaszol, nézz körül az archívumban! Ő volt az, aki a "szülők képébe belehazudó", polgármestereket, tanárokat átverő N.O. Voki vezérről megírta már a kezdetek kezdetén, hogy érdemes rá odafigyelni, mert csúnya "gebas." lehet még belőle! S lám, sajnos igazat beszélt! Hány tanár, és falu lett megvezetve. - Sokan még most is hajtják a pénzüket, mások meg keresztet vethetnek rá.
  - Már pedig ezek a dolgok, a Fletó kormánya alatt zajlottak.
  Egyébként, Én a helyébe nem válaszolnék itt a soraidra.
  Egy olyan ember - aki még a nevét sem tudja leírni, annak akit névtelenül (niknév mögé bújva) szólít meg -, aki még a fenti cikket sem olvassa el rendesen, ugyan már hogyan vélhetnénk azt, hogy 3 -4 évvel ezelőtt már tudott olvasni?
  - Kérdésed van hozzá?
  - A szerkesztőségben biztos elárulják a számát! De mivel az arca is ott virít a cikk mellett, megfogod ismerni. Szerintem szólítsad meg az utcán, és kérdezzed meg tőle! - Ha mered vállalni az arcodat.”
 • 7. nyá 2011. március 21. 19:37
  „Remélhetőleg majd tettekkel is lehet példálózni nem csak ígéretekkel, mert egyelőre csak azok vannak.
  Nem 1-2 db kirakatból megmentett iskolára gondolok, természetesen.”
 • 6. esőcsepp 2011. március 21. 15:30
  „Vajon miért kell acsarkodni!??Milyen változást akartok,először Önmagatokban tegyetek rendet!A lehetőség ott volt,hogy meghallgassátok Hoffmann Rózsát....Első kézből.Vagy hitelesebb a szájhagyomány?”
 • 5. Dwatson 2011. március 20. 09:53
  „Majd most a Fidesz veszi kezébe az oktatást és meg sem fogja kérdezni a helybelieket.”
 • 4. Hyde44 2011. március 19. 20:10
  „Kedves hajrácsorna(i) barátom!

  Hoffmann Rózsa az államtitkár, nem miniszter. Én ott voltam és sajnos egy nagy semmit mondott.”
 • 3. hajracsorna 2011. március 19. 18:45
  „Kedves Turbók Attila!

  Ön ugye újságíró, és mint ilyen, a TÉNYEK közlője egyúttal. Kérdezem: hol tetszett lenni az elmúlt nyolc év iskolabezárásai alkalmával? Akkoriban miért is nem születtek ehhez hasonló cikkek és jegyzetek???

  És kérdezem: hol tetszett lenni Hofman Rózsa miniszter asszony csornai fóruma alkalmával? Ahol a hölgy (állítólag - mert én nem voltam ott, de az ott lévők állították - aki ott volt erősítse meg) kijelentette, hogy az állam átveszi a bajban lévő iskolákat? Hol lehetett ilyenről beszélni a Gyurcsány-kormány idején???

  Válaszokat várok Turbék úrtól!”
 • 2. pancser 2011. március 19. 18:41
  „Vitatkozok a gazdaságosságon. Igenis gazdaságos hosszú távon a kisiskolák fenntartása. Ez majd visszajön hosszú távon persze, de visszajön, mármint a rájuk fordított összeg!”
 • 1. esőcsepp 2011. március 19. 17:03
  „Nagyon korrektnek tartom ezt a jegyzetet,és igaznak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden honvédsírra, emlékműhöz jut virág

Csornán az 1848–49-es emlékhelyeket a helyi oktatási intézmények gondozzák. A diákok és… Tovább olvasom