Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Pántlika - Három évtized egy előadásban

A csornai Pántlika néptánc- együttesben fennállása harminc éve alatt mintegy ezer táncos ropta. Szombaton az elmúlt három évtized sikeres koreográfiáit mutatják be újra.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli idén a csornai Pántlika néptáncegyüttes. A csoport vezetői programsorozatot állítottak össze a jubileumra, melynek következő előadása szombaton lesz. Az elmúlt három évtized legsikeresebb koreográfiáit mutatják be ünnepi gálaműsorukon a Városi Művelődési Központban. Fellépnek az egykori táncosok is.

Az egykori táncosok közül ötvenen vállalták, hogy ismét színpadra lépnek. A próbák jó hangulatban teltek.
Az egykori táncosok közül ötvenen vállalták, hogy ismét színpadra lépnek. A próbák jó hangulatban teltek.

Lengyel Ágnes, a Pántlika művészeti vezetője elmondta: harminc év alatt számos koreográfussal dolgoztak együtt. Köztük olyan országos hírű szakemberekkel is, mint Tímár Sándor, Foltin Jolán, Zsuráfszky Zoltán, Szabadi Mihály, vagy a fiatalabbak közül Molnár Péter, Lengyel Szabolcs.

A hét végén a három évtized gyöngyszemeivel örvendeztetik meg a közönséget. Ismét színpadra viszik Szabadi Mihály Tücsöklakodalmát, mely a Pántlika történetének első, fesztiválra vitt koreográfiája volt. Bemutatják Lengyel Szabolcs díjnyertes Pengős emelősét, valamint Zsuráfszky Zoltán Magyarszováti táncait is, mellyel valamennyi pántlikás generáció szerepelt az évek során. Népszerű volt és szombaton is látható lesz Tímár Sándor Szatmári táncok című koreográfiája.

Lengyel Ágnes hozzátette: harminc év alatt ezer táncos fordult meg a Pántlikánál, illetve a tizenöt éve alapított alapfokú néptánciskolában. Közülük ötvenen vállalták, hogy újra csizmát húznak.

– Egykori táncosaink ott folytatták, ahol annak idején abbahagyták. A zene, a tánc a vérükben van, öt koreográfiát mutatnak be szombaton. Nagyon jó közösséget alkottak ők és most is jó hangulatú próbákkal készültek a gálaműsorra.

A Pántlikáról

A Pántlika néptáncegyüttest 1984-ben Lengyel Sándor és felesége alapította. A legifjabb korosztállyal kezdtek foglalkozni, közülük többen felnőttkorukig táncoltak. A Pántlika ma már európai hírű együttes, a kontinens számos országában jártak és mutatták be a Kárpát-medence táncait. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napokig tart a takarítás

A kapuvári önkormányzat és a vízügyi igazgatóság együtt- működésében elhordják a szeméthegyeket a Kis-Rába kapuvári partszakaszáról. Tovább olvasom