Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Pályáznak, mégsem csatornáznak

Rábaköz - A szennyvízcsatorna kiépítésére vár több rábaközi kisközség is.

Pályázatokban bíznak, mert önerőből nem futja az önkormányzatoknak a beruházásra. Amíg viszont nincs hálózat, marad a szippantóautó súlyos tízezrekért.

A Rábaközben még jó néhány olyan település van, amely nem rendelkezik szennyvízcsatornával. Elsősorban a kisfalvakban hiányzik ez a közmű. A községvezetők egyelőre esélyét sem látják a kiépítésének. Jelennek meg ugyan pályázatok, melyekre rendre el is küldik igényeiket az önkormányzatok, de eredményt nem sikerül elérniük. A helybeliek pedig igényelnék a szolgáltatást. Addig azonban marad a szippantóautó évente több tízezer forintért.

A pásztori önkormányzat három év alatt a második szennyvizes pályázat benyújtására készül. Ezúttal a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács írt ki pályázatot. Az elnyerhető összeg a beruházás 90 százaléka.

Roncs Gábor polgármestertől megtudtuk: a költségvetés még nem készült el, de a tervek rendelkezésre állnak. A községvezető elmondta: családi házához évente hatszor-hétszer is hívni kell a szállító járművet. Egy-egy forduló tízezer forintjába kerül. Így a pásztoriak is inkább fizetnék a csatorna-hozzájárulást, mint a súlyos tízezreket.
 
A szippantóautó évente többször is megfordul azoknál, akik nem köthetnek rá a csatornára. A felvételen Gősi László gépkezelő. Fotó: Cs. Kovács Attila
A szippantóautó évente többször is megfordul azoknál, akik nem köthetnek rá a csatornára. A felvételen Gősi László gépkezelő. Fotó: Cs. Kovács Attila

A négy Hanság menti települést, Rábcakapit, Tárnokrétit, Cakóházát és Markotabödögét a közelmúltban kereste meg egy cég a csatornahálózat építésével kapcsolatban. Németh Ottó rábcakapi polgármester úgy tájékoztatott, hogy még nagyon kezdeti stádiumban van az ügy.

– Először is a helyiek igényét mérjük fel, hány százalékuk kérné a csatornát – jegyezte meg. – A helyzetünket nehezíti, hogy falunkban sok az idős, egyedül élő ember, számos üres telkünk van, melyeknek tulajdonosa nem itt lakik. Ráadásul közel húsz ingatlan külföldiek kezén van. Őket mind meg kell keresnünk és meggyőznünk a beruházás fontosságáról.

Magyarkeresztúron már túlvannak az adatgyűjtésen: a lakosság 80 százaléka igényelné a közművet. Az önkormányzat saját tisztító építésében gondolkodik. A település honlapján olvasható: mivel a tisztítót az önkormányzat üzemelteti, ezért csak a fenntartás és karbantartás költségei kerülnének be a díjszámításba, profittal nem számolnak.

Potyond szintén a régi ˝csatornapályázók˝ között van. Legutóbb tavaly utasították el igényüket, a kisközség a 2000 fő alatti települések számára kiírt lehetőséggel próbált élni. Akkor a beruházáshoz 94 millió forintos költségvetést készítettek, amiből 14 millió forint önrészt vállaltak volna a helyiek. Molnár Vilmos polgármester portálunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre várnak. ˝Bízunk benne, hogy előbb-utóbb számunkra is kedvező lehetőségek nyílnak. Tudjuk, hogy nehéz helyzetben vagyunk, de a hozzánk hasonló kisközségekben is meg kell oldani ezt a problémát˝ – fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolnában táncoltak

A hétvégén a szekszárdi szüreti napok keretében rendezték meg az Örökség Országos Gyermek… Tovább olvasom