Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Pályázaton nyert a tűzoltó

A Belügyminisztérium pályázatán indult és ért el harmadik helyezést a kapuvári Molnár Sándor tűzoltó százados.
Tanulmányában a katasztrófavédelem új feladataira keresett megoldást. A klímaváltozásból eredő szélsőséges időjárásra a különböző katasztrófavédelmi, beavatkozó szerveknek is fel kell készülniük. Erről és a káresemények elhárításának lehetséges rendjéről írt dolgozatot Molnár Sándor, a kapuvári tűzoltóság századosa. A tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető munkája a Belügyminisztérium tudományos pályázatán harmadik helyezést ért el.

– A klímaváltozás okozta változásokat saját bőrünkön, Magyarországon is érzékelhetjük, amire a katasztrófavédelemnek is készülnie kell – indokolta témaválasztását Molnár százados. – Másfajta kárelhárítási rendszerre lesz szükség, a klímaváltozással az esetek száma fokozódhat, tartós esőzések, sárlavinák, hófúvások jelentkezhetnek rövid idő alatt. Olyan eljárási rendet igyekeztem kidolgozni, ami megkönnyítheti a tömeges jelzések kezelését. A jogi szabályozás jelenleg természetesen nem igazodik az általam leírtakhoz, de remélhetőleg erre is sor kerülhet. A lényeg az lenne, hogy sokkal egységesebb és pontosabb adatfelvételi rendszerrel vegyük a jelzéseket, illetve másfajta irányítási modellel dolgozzunk.

A jelenlegi rendszer szerint a kárhelyen lévő szolgálatparancsnok vagy a kivonuló elöljáró az, aki intézkedik egy-egy eseménynél. Ez viszont nem hatásos akkor, ha egyszerre több helyszínen is menteni kell. Molnár Sándor tanulmánya egy olyan irányítási parancsnoki beosztás létrehozásáról szól, aki egy kézben koordinálná az eseményeket, a kárhelyparancsnokokkal tartva a kapcsolatot. Ehhez kapcsolódóan van szükség egységes káresetfelvételre, egyforma információtartalommal, akár a mentőszolgálathoz, rendőrséghez vagy polgármesteri hivatalokhoz érkezik a jelzés. Így lehet például megerősített szolgálatot is elrendelni az önkéntes tűzoltó-egyesületekkel, vagy éppen a hivatásos, de szabadnapos állománnyal.

A modell még nincs teljesen kidolgozva, Molnár Sándor elképzelései szerint azonban jövőre ez is kikristályosodik. A pályázat eredményhirdetését a magyar tudomány ünnepén tartották Budapesten, a Rendőrtiszti Főiskolán, ahol Juhász Gábor és dr. Szilvásy György, a Belügyminisztérium államtitkárai gratuláltak Molnár századosnak.
– A dolgozat megítélését mindenképpen szakmai eredménynek tudom be, hiszen a tűzoltóság kereteit túllépve próbáltam kidolgozni az újfajta módszert. Kapuvári és megyei parancsnokaim segítettek, az ő iránymutatásuk mellett készítettem el a tanulmányt. Terveim szerint jövőre folytatom a munkát és az egységes kárfelvétel részleteire is szeretnék megfelelő megoldást találni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félidei faluszámvetések

A választási ciklus felénél arról érdeklődtünk néhány rábaközi település polgármesterétől, hogy milyen feladatot sikerült megvalósítaniuk az elmúlt két évben, mi maradt el és mit terveznek a második félidőre. Az kiderült a beszélgetések során, a jövőbeni fejlesztések megvalósítását nagyban befolyásolja, hogy sikeresek lesznek-e a pályázatok. Tovább olvasom