Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Pályázatból újítják fel a kegyhelyeket

Egy pályázat részeként újítják fel a Kapuvár–beledi kistérség több, országos hírű szakrális emlékét, így a ciráki Király-kápolnát, az osli kálváriát és a veszkényi pietŕt.

Kapuvár–beledi kistérség területfejlesztési menedzsere, Varga András a minap mondta el portálunknak, hogy egy sikeres pályázat nyomán a turisztikai fejlesztések mellett több kistérségi szakrális emlékhelyet is felújítanak. A kistérség összességében 146 millió forintot kap a pályázatból, ebből a keretből – a turisztikai fejlesztések mellett – olyan országos hírű emlékhelyeket is felújítanak, mint a ciráki Király-kápolna, az osli kálvária vagy a veszkényi pietŕ szobor.

Osli: A búcsújárók egyik célja a helyi kálvária.
Osli: A búcsújárók egyik célja a helyi kálvária.

A kistérség bővelkedik szakrális értékekben, a jelenleg felújításra várókon kívül elég csak a vitnyédi Krisztus-fát, a vadosfai két templomot (vadosfai ˝csata˝), a mihályi régi szobrokat vagy az osli Mária-szobrot említeni. A kistérség egyik méltán leghíresebb szakrális értéke a ciráki Király-kápolna, mely IV. Károly utolsó magyar király 1921. évi második visszatérésének állít emléket. A Cirák és Dénesfa közti kápolnát a királyt szállító repülőgép leszállási helyére építették. Az utolsó magyar király 1921. március 27. és április 5. között érkezett először vissza Magyarországra, majd Horthy kormányzótól a hatalom átadását kérte, sikertelenül. Másodszor 1921. október 20-án tért vissza repülőgéppel a nyugat-magyarországi Cirák-Dénesfára. Ellenkormányt alakított, és vasúton Budapest felé indult Ostenburg-Moravek Gyula Sopronban állomásozó csendőr csapataival. Október 23-án Budaörsnél találkoztak a királyhű és a jórészt az egyetemi zászlóaljakból álló horthysta csapatok. A kormánycsapatok körülzárták a királyi katonákat, mire azok megadták magukat. A kistérségi pályázat eredményeképp a kápolna és környéke visszanyerheti eredeti állapotát.

A ciráki Király-kápolnát eredeti állapotába újítják fel (IV. Károly emléktáblája).
A ciráki Király-kápolnát eredeti állapotába újítják fel (IV. Károly emléktáblája).

A kistérség összességében
146 millió forintot kap
a pályázatból.
Szintén történelmi emlék az osli kálvária is. A kegyhelynek XIV. Benedek pápa Mária szeplőtelen fogantatása és születése ünnepeire teljes búcsút engedélyezett 1752-ben. IX. Pius ezeket a kiváltságokat 1858-ban, a lourdes-i jelenés évében tovább bővítette. Az osli búcsú még napjainkban is komoly hagyományoknak örvend, egyfajta zarándokhellyé vált. A templom körüli kálvária tizennégy stációja 1859-ben épült és máig fontos szerepe van a búcsújárásban. Helyét a település legmagasabb pontjának tartják, ezért is kaphatta a Kálvária-domb nevet. A támogatásból a kálváriát és közvetlen környezetét újítják fel.

Kultúrtörténeti múltja van a veszkényi pietŕ szobornak, melyet a néphagyomány a kistérség legrégebbi szobraként tart számon. A mellette álló kápolna 1887-ben épült, ám a napjainkra meglehetősen ˝viharvert˝ szobor talapzatán 1755-ös évszám van. A hagyomány szerint a szobor – ˝fehér kép, mely fájdalmas Szűz Anyát ábrázolja, karjában a Kisjézussal˝ – ihlette a kápolna építőit is: a szobor jelölte ki az építmény helyét. A kistérségi pályázat forrásaiból itt is a szobrot és annak közvetlen környezetét újítják fel.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. április 08. 19:40
    „No most aztán lehet ám imátkpozni és hálásistenkedni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német gazdagyerekek tanulmányúton

Fiatal német gazdák jártak a közelmúltban Csornán, a Hanság–Fertőmenti TÉSZ telephelyén. Egy… Tovább olvasom