Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Pályázatból szépül a falu

Tavaly visszafogták a fejlesztéseket, idén azonban komolyabb terveik vannak a szili elöljáróknak. Lengyel Lajos ősszel elköszön a községházától.

Lengyel Lajos, Szil polgármestere a Kisalföldnek bejelentette: három ciklus után elköszön az önkormányzattól. Tervei ettől függetlenül vannak, melyeket szeretne a hátralévő időben megvalósítani.


– 2013 inkább volt a ügyintézések éve, mint a fejlesztéseké. A közigazgatás átszervezésére, a járási hivatal, illetve a közös önkormányzati hivatalok beindítására gondolok elsősorban – fogalmazott Lengyel Lajos. – A beruházások között a tizenkétmillió forintból kialakított tájházat kell említeni, a másfél millió forintos járdaépítésünket, valamint a kisebb javításokat.

Hagyományőrző egyesületünk a Hunyadi tér déli oldalának felújítására nyert támogatást hétmillió forint értékben. Mivel a beruházások visszafogása mellett igyekeztünk szigorúan, takarékosan gazdálkodni, az idei évre huszonhétmillió forintos tartalékot sikerült áthoznunk. A tervek szerint 2015-ben is mintegy tizenötmillió forintos induló tőkével rendelkezünk majd. Tizenhétmillió forintos hitelünk állami átvállalása és iskolánk működtetésének átadása költségkímélő volt ugyan, de a támogatások azért ezeknél nagyobb összegben csökkentek tavaly.

Az első világháborús emlékmű rekonstrukciójára pályázott és nyert a szili  önkormányzat.
Az első világháborús emlékmű rekonstrukciójára pályázott és nyert a szili önkormányzat.

Lengyel Lajos idei pénzügyi helyzetükről elmondta: költségvetésük 224 millió forintos főösszeggel készült el. Ennek része a közös önkormányzati hivatal 53 millió, illetve a körzeti, társulásban fenntartott óvoda 89 millió forintos költségvetése is. A polgármester megjegyezte: óvodájukban a dadák és a kisegítők, illetve a közös hivatal középfokú végzettségű munkatársainak bérét saját erőből 15 százalékkal emelték meg.

– Jelképes összegről van szó, mégis jelzi megbecsülésünket feléjük – tette hozzá a polgármester.

A tervezett fejlesztések között említette meg, hogy járdafelújításra 3 millió forintot különítettek el. A községi ételszállító jármű cseréjére pályázaton 5 millió forintot nyertek, amihez 1,3 milliót önrészként biztosítanak. Elbírálásra vár a falu első világháborús emlékművének felújítására benyújtott pályázatuk, amiben 467 ezer forintot jelent a saját erő. Tervezik az óvoda és a konyha épületének rekonstrukcióját, leginkább a fűtés korszerűsítését. Erre szintén pályáztak 29 milliós összköltséggel. Önerőként 5,8 millió forintot adnának. Az önkormányzat idén is támogatja a civil szervezeteket: számukra 2,6 millió forintot tettek félre. Segélyekre 3,2 milliót szánnak. Egyéb bevételeikből további járdák építését, valamint az orvosi rendelő hőszigetelését valósítanák meg.
Lengyel Lajos két jelentős, májusi és júniusi szili rendezvényről is beszámolt. A Virtualitás és hagyomány Szil községben című programsorozatra 27,8 millió forintot nyertek a helyiek, mely nyáron ér véget. A Szilért egészségprogram pedig 9,9 millió forintnyi támogatást kapott. Nyáron megnyitják ünnepélyesen is a tájházat, illetve júniusban tartják az elszármazottak találkozóját is.
Lengyel Lajosnak felvetettük: azt hallani, hogy ősszel elköszön és nem méreti meg magát a választásokon.

– 2010-ben, a képviselő-testület alakuló ülésén is hangsúlyoztam, hogy vélhetően utolsó ciklusomat kezdem meg. Elhatározásom nem változott. Ősztől valóban elköszönök és családomnak, gyermekeimnek, három szép unokámnak szeretném szentelni az időmet – jelentette ki a szili polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 85-ösön: árokba hajtott egy autó, sérültek

Vitnyéd és Agyagosszergény között, a 85-os főúton súlyos baleset történt csütörtök délután.… Tovább olvasom