Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Pályázat nélkül nincs fejlesztés

Három benyújtott pályázatra három elutasító határozatot kapott a rábcakapi önkormányzat.

Pályázati pénzekből szeretné fejleszteni a falut Rábcakapi önkormányzata. Németh Ottó polgármester azonban arról panaszkodott a Kisalföldnek, hogy hiába minden törekvésük, nem kaptak támogatást. Emiatt idén elmarad az útfelújítás, a ravatalozó rendbetétele, és nem készülhet el a rendezési terv sem.

Elutasították a községet

– A regionális fejlesztési tanácshoz nyújtottuk be pályázatainkat, de forráshiány miatt elutasították igényünket – sorolta Németh Ottó. – Azért is bánt bennünket a sikertelenség, mert előzőleg a kisközségek támogatásáról, segítéséről szóltak a hírek. Évek óta takarékoskodunk, gyűjtjük a település pénzét, hogy legalább az önrészt biztosítani tudjuk, de hiába.

A polgármester elmondta: a Kossuth utca burkolatának felújítása időszerű lenne, jogos az utcabeliek felháborodása az ottani állapotok miatt. A beruházás költségvetése 4,5 millió forint. Aktuális lenne a község rendezési tervének elkészítése is, hiszen minden későbbi fejlesztést meghatároz a dokumentum. Erre 2,4 millió forint kellene. A temetői ravatalozó felújítása, fejlesztése is elengedhetetlen, de a szükséges 4,5 millió forintot az önkormányzat egyedül nem tudja kigazdálkodni.

Hátha jövőre sikerül

– Mást nem tehetünk, mint várunk, hátha jövőre eredményesebbek leszünk. A baj az, hogy minden beruházás költsége csak emelkedik az idő múlásával. Tudom, hogy kevés a pénz a pályázatokra is, de azoknak, akik kaptak, elegendő. Azt is tudom, hogy alacsony a lakosságszám Rábcakapin, de ez egy faluközösség évszázados hagyományokkal. Nem szabadna, hogy elvesszenek értékeink. Emiatt küzdeni fogunk továbbra is, és mindent megteszünk, hogy meglévő értékeinket megtartsuk – ígérte Németh Ottó.

A levegőben nem lehet...

Polgármesterük véleményével egyetértenek a helybeliek is. Mók Istvánné például azt mondja: a Kossuth utca legalább tíz éve nem volt felújítva. Azt is megérti, hogy a gazdák ezen az útvonalon közelítik meg földjeiket. „A levegőben nem járhatnak, olyan burkolatot kell készíteni, ami nem megy tönkre néhány hónap alatt" – jegyzi meg az asszony. Osztja a véleményt Nagy Ferencné is, aki a Kossuth utcában lakik. Arra panaszkodik, hogy esőzések idején képtelenség közlekedni az utcában. Hiába töltik fel a kapubejárót, ha elborítja a víz.

– Alapja van az útnak, de a burkolat borzasztó állapotban van – teszi hozzá. – Egyszer kellene csak megcsinálni, de akkor úgy, hogy hosszú évekig rendben legyen. Ismerjük az önkormányzat anyagi helyzetét, de bízunk benne, hogy csak sikerül majd az a pályázat.

Cs. Kovács Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több rendőri ellenőrzés a vizeknél

A kapuvári rendőrök idén sem szeretnének illegális fürdőzőket találni. Több akciót is terveznek a… Tovább olvasom