Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Pályázat a rábaközi zsidóság történetéről

A rábaközi zsidóság emlékezete címmel pályázatot hirdetett a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.
Amennyiben bizonytalan, esetleg segítségre, további információra van szüksége, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai szívesen segítenek.

„70 évvel ezelőtt nemzetünk történelmének egyik legtragikusabb időszakát élte át. Az addig viszonylag békében élő magyarországi zsidó közösségre is kimondták a halálos ítéletet. Az 1944 nyarán felállított több mint százhetven gettó közül három a Rábaközben működött. A nácik és a velük rokonszenvező magyar szél- sőségesek az akkor már több mint két évszázados múltra visszatekintő rábaközi zsidóságot sem kímélték. A mintegy kétezer fős rábaközi zsidóságból csak kevesen térhettek haza a háború után" – fogalmaznak felhívásukban a helytörténészek.

Pályázni lehet tanulmány vagy résztanulmány készítésével, visszaemlékezés közlésével, fényképek vagy más, a zsidóság rábaközi jelenlétéhez kapcsolódó korabeli tárgyak, dokumentumok (például levelek, hatósági iratok, kéziratok stb.) közreadásával.

– Tudjuk, hogy többeknek is van emlékük a zsidóságról, talán úgy érzik, hogy a tudásuk kevés lenne egy pályázat beadásához. Szeretnénk minél több emléket összegyűjteni, ezért terjedelmi és formai megkötést nem határozunk meg. Bármilyen kis emlékekre, rövid történetekre is kíváncsiak vagyunk. Amennyiben bizonytalan, esetleg segítségre, további információra van szüksége, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai szívesen segítenek – mondta Szalay Balázs, a társulat elnöke.
A pályázatokat május 9-ig lehet benyújtani a csornai Városi Művelődési Központnak. Részletes információ kérhető Szalay Balázstól a 30/284-1584-es telefonszámon vagy az rhtkapcsolat@gmail.com, illetve a szalaybalazs@freemail.hu e-mail címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moldova György Kónyban

A Faluházi esték rendezvénysorozat vendége lesz február 12-én, szerdán délután öt órától Moldova… Tovább olvasom