Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Páliban mindenben megegyeztek a gazdák

A földhivatalok megkezdték az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését.
A csornai földhivatal munkatársai tavaly november végén megkezdték az osztatlan közös földtulajdonok kimérés előtti sorsolását. Először azon földterületek tulajdonosaival egyeztettek a szakemberek, akik elsőbbségi igényüket bejelentették és arra jogosultságot szereztek. A hivatalba ötvenkét földrészletre vonatkozóan érkezett elsőbbségi kérelem, közel 1200 hektárra.

A táblák felmérése, a terepi helyszínelés tavaly év végéig megtörtént. A szakhatóságok hozzájárulásával kijelölték az osztásirányokat, és a gazdákat minden településen egyeztetésre hívták össze. A Kisalföld Páliba kísérte el a földmérőket.

A polgármesteri hivatalban Dancsó Zsolt földmérési osztályvezető adott tájékoztatást a megjelent tulajdonosoknak. Ahogy az osztályvezető a Kisalföldnek elmondta: a táblák birtokosai jelezték, hogy egyezséget kötöttek a sorrenddel kapcsolatosan.

A sorsoláson először az adategyeztetést végezték el, kitöltötték a jelenléti ívet, és ellenőrizték a meghatalmazásokat. Ezután történhet meg az egyeztetés, vagy ha ez sikertelen, a sorsolás.

– Az eseményekről sorsolási jegyzőkönyvet veszünk fel, készül egy területkimutatás és térképmásolat is. A dokumentumokat az érintett település polgármesteri hivatalában két napra közszemlére tesszük. Ezután készítünk egy végleges megosztási vázrajzot. Szerencsés helyzet alakult ki Páliban, hiszen a tulajdonosok eldöntötték egymás között a sorrendet – fogalmazott érdeklődésünkre Dancsó Zsolt. – Az egyeztetéssel a megosztás előkészítése történt meg. A hivatali munka része lesz még a megosztás után az átvezetés, majd a terepen a kitűzés és a bemutatás.

Németh Imre mint tulajdonos és mint földhasználó is nagyon várta már, hogy az osztatlan közösök „dolga rendbe jöjjön".
A páli Mezőgold 21. kft. ügyvezetője szerint a birtokostársak megértették, hogy a legjobb megoldást az egyezséggel érhetik el.
– A földhivatal munkatársainak korrekt és rugalmas hozzáállása mindenképpen dicséretes. Felkészültek és kezelni tudták kéréseinket – jegyezte meg Németh Imre. – Mind a sorrendben, mind a mérés irányában sikerült megegyeznünk, így művelhető területet kaptunk. Eddig is társaságunk használta a táblát, de így legalább mindenki tudja, hogy pontosan hol található a birtoka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burkolatfelbontás – engedélyköteles

Kellemetlen élményben lehet részük azoknak az autósoknak és kerékpárosoknak, akik a csornai Arany János utca belvárosi szakaszán közlekednek. A most épülő lakások és üzletek előtt ugyanis jókora gödrök, illetve árkok teremtenek veszélyhelyzetet. Az utat a közművek miatt „vágatta át" a kivitelező. Mint megtudtuk, a polgármesteri hivatal rövidesen felszólítja a helyreállításra. Tovább olvasom